Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3, B4] Słabe grzanie przy jeździe na trasie.

ODPOWIEDZ
mat
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3, B4] Słabe grzanie przy jeździe na trasie.

Post autor: mat » 03 lut 2009, 17:32

Witam, mam problem a mianowicie jeżdżąc w mieście tak 50-60km/h autko nawet teraz przy minusowych temperaturach grzeje się całkiem dobrze, nagrzewnica też dmucha ciepłym powietrzem gdy autko zagrzeje się do 87-90 stopni. Natomiast gdy dziś ruszyłem w trasę i jechałem 90km/h to z nawiewów leciało takie chłodnawe powietrze (nie mroźne jak na dworze, ale też nie ciepławe) chociaż miałem na maksa ustawione ciepło. Gdy zmniejszyłem na zimne to leciało już tak ostro zimnym powietrzem, że zamarznąć można. O czym to może świadczyć? Coś się zepsuło w nagrzewnicy? Termostat wymieniłem niedawno i wszystko działa ok, temperatura silnika jest w normie (87 stopni- przed wymianą miałem niecałe 60). Z góry dzięki za odpowiedź!

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 03 lut 2009, 17:53

poziom płynu prawidłowy? układ chłodzenia masz prawidłowo odpowietrzony?
może po prostu masz trochę przytkaną nagrzewnicę. czasami pomaga przepłukanie jej. możesz też mieć coś z cięgnami od regulacji temperatury ogrzewania.

poszukaj trochę na forum, bo na ten temat jest naprawdę sporo ;-)

mat
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mat » 03 lut 2009, 18:05

Właśnie możliwe, że mam nieodpowietrzony, bo jak wymieniałem termostat to na tych przewodach które dochodzą do nagrzewnicy nie było żadnej nakrętki odpowietrzającej, tak jak to pokazują na rysunkach w książce od audi 80. Wuj, który co nieco się na samochodach zna natomiast mówił mi, że układ sam się odpowietrza . . . A czy przyczyną tego możliwe jest właśnie zapowietrzenie?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 03 lut 2009, 18:14

mat pisze:A czy przyczyną tego możliwe jest właśnie zapowietrzenie?
jasne. wiele problemów z ogrzewaniem spowodowanych jest właśnie złym odpowietrzeniem.

pierwsze co, to go dobrze odpowietrz, bo to najprawdopodobniej może być właśnie przyczyną twojego problemu.

Ps. niestety układ nie zawsze sam się dobrze odpowietrzy.

mat
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mat » 03 lut 2009, 18:33

A żeby układ się dobrze odpowietrzył wymagane jest takie zagrzanie silnika, aby włączył się wentylator na chłodnicy? Bo od wymiany mi się jeszcze ani razu nie załączył bo w sumie nawet nie miał kiedy się tak zagrzać :mrgreen:

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 03 lut 2009, 18:41

mat pisze:A żeby układ się dobrze odpowietrzył wymagane jest takie zagrzanie silnika, aby włączył się wentylator na chłodnicy? Bo od wymiany mi się jeszcze ani razu nie załączył bo w sumie nawet nie miał kiedy się tak zagrzać :mrgreen:
tu masz wszystko:
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=20263#204915
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=12 ... h%B3odnicy
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=49 ... t=kompresj*

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawiew, klimatyzacja, ogrzewanie.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl