a kontrolki nie zapiętych pasów nie widziałeś <ok>dardaw2 pisze:Nie widziałem kontrolki nie włączonego czegoś ot tyle
[B3/B4?]Kontrolka świateł mijania
Trochę mi to zajęło ale znalazłem żeby rozwiać wasze wątpliwości.
https://audi80.pl/80-b4-kontrolka-sw ... .htm#31633
https://audi80.pl/80-b4-kontrolka-sw ... .htm#31633
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Cobra napisał :
a obecnie kontrolka świeci się gdy mam włączone światła mijania, gdy włączam światła drogowe, to ta zielona gaśnie, a pojawia się kontrolka od świateł drogowych... :mrgreen:
gdyby mi za mocno świeciła to dam rezystor i po sprawie :mrgreen:
Wiec jak? Ty piszesz ze powinna gasnąć po włączaniu świateł..
To jest jego przeróbka i wydaje mi się ze oryginalnie na bank tak nie było.
a obecnie kontrolka świeci się gdy mam włączone światła mijania, gdy włączam światła drogowe, to ta zielona gaśnie, a pojawia się kontrolka od świateł drogowych... :mrgreen:
gdyby mi za mocno świeciła to dam rezystor i po sprawie :mrgreen:
Wiec jak? Ty piszesz ze powinna gasnąć po włączaniu świateł..
AUDI_A6 ale ty trudny jesteś
[ Dodano: 2009-03-08, 23:10 ]
AUDI_A6 pisze:Wiec jak? Ty piszesz ze powinna gasnąć po włączaniu świateł..
jmm pisze:Były kontrolki siateł mijania
W górnym rzędzie pośrodku. Ale z tego co kojarze to tylko w Audi Cabrio
cobra pisze:dobra, dociągnąłem ten przewód, ale się jaja robią teraz...
po włączeniu stacyjki świeci się kontrolka, po zapaleniu świateł gaśnie...
[ Dodano: 2009-03-08, 23:10 ]
Każdy by pomyślał że to są jakieś jaja bo w żadnym chyba samochodzie nie ma tak działającej kontrolki świateł mijania. W pierwszej chwili jak to odkryłem to też nie wiedziałem o co chodzi ale niema innej możliwości żeby ożywić ta kontrolkę. Żeby świeciła razem ze światłami cobra musiał przerwać ścieżkę masową idącą od kontrolki alternatora więc napewno już oryginalnie nie działa.AUDI_A6 pisze:Cobra też tak pisze i mówi że to jaja jakieś są.
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
"Tyle tylko że inżynierowie projektując 80 tkę założyli że podczas jazdy żadna kontrolka się nie ma świecić i dlatego ta kontrolka działa odwrotnie, czyli zapala się jak włączasz zapłon żeby przypomnieć o światłach i nie zgaśnie póki ich nie włączysz."
Jeżeli miało by być tak jak piszesz, to ta owa kontrolka "przypominająca" by zapalić światła powinna się świecić na czerwono - ostrzegawczo / przypominająco. A po drugie jakby Ci inżynierowie mieli taką myśl to do tej pory by kontrolka działała w ten sposób jak opisałeś. A jak zauważyłeś tak nie działa, tylko normalnie gdy się zapala światła zapala się kontrolka. Amen
[ Dodano: 2009-03-09, 14:09 ]
Jeżeli miało by być tak jak piszesz, to ta owa kontrolka "przypominająca" by zapalić światła powinna się świecić na czerwono - ostrzegawczo / przypominająco. A po drugie jakby Ci inżynierowie mieli taką myśl to do tej pory by kontrolka działała w ten sposób jak opisałeś. A jak zauważyłeś tak nie działa, tylko normalnie gdy się zapala światła zapala się kontrolka. Amen
[ Dodano: 2009-03-09, 14:09 ]
Ponieważ Nie miał licznika z Cabrio. W Cabrio była troszeczkę inna instalacja niż w licznikach od sedanów czy Avantów oraz Coupe. W liczniku z Cabrio po podpięciu kostek normalnie kontrolka działa tak jak powinna czyli zapala się wraz z włączeniem świateł mijania.kubik pisze:Żeby świeciła razem ze światłami cobra musiał przerwać ścieżkę masową
KLAKSON pisze:kubik napisał/a:
Żeby świeciła razem ze światłami cobra musiał przerwać ścieżkę masową
Ponieważ Nie miał licznika z Cabrio
jmm pisze:Były kontrolki siateł mijania
W górnym rzędzie pośrodku. Ale z tego co kojarze to tylko w Audi Cabrio
No jasne z tego wynika że miał zegary z syreny 105 bosto.cobra pisze:Hahaha to się wycfaniłem 8-) 8-) 8-)
od dziś mam oryginalną kontrolkę świateł mijania, ale ino jeszcze tylko muszę podłączyć 1 kabel pod 12V po światłach mijania
Nie mam zamiaru dłużej ciągnąć bezsensownego dialogu, naucz się zwracać większą uwagę na to co czytasz.
Widzę że jesteś mądrzejszy niż projektanci z audi i wiesz lepiej jak co powinno działać.
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To było go nie zaczynać. Licznik z syreny to może Ty u siebie montowałeś. A niby skąd Ty o tym wiesz, że projektanci Audi tak zrobili z tą ikonką jak piszesz :?: :shock: , byłeś przy tym :?: ....kubik pisze:Nie mam zamiaru dłużej ciągnąć bezsensownego dialogu
Jakbyś trochę był obeznany to byś wiedział, że licznik od Cabrio miał również kontrolkę od zapinania pasów oraz szyber dachu. I jakoś one nie działają w innych modelach tylko w Cabrio. Kontrolki są świateł Kunika, Cobry, Dardawa oraz moje są zrobione tak jak powinno być. Jak nie wierzysz to zadzwoń sobie do tych projektatnów audi...kubik pisze:No jasne z tego wynika że miał zegary z syreny 105 bosto.
ehehe, smieszycie mnie dzieciaki <ok>
nie wiem od czego mam zacząć...
Tak przyznaję się, mam zegary od syrenki bosto <ok> ale nikomu ani szu szu :lol:
Mówiąc o oryginalnej kontrolce miałem na myśli oryginalną ikonkę...
zdecydowałem się przerwać ścieżkę nie masową lecz plusową (do niej podłączyłem masę, a z drugiej strony, oryginalną ścieżką dochodzi +12V) i zrobić połączenie na stałe we wtyczce - dzięki temu nie sterczą żadne kable, nie musze odpinać dodatkowych złączek i wygląda prawie jak oryginał... <ok> prawie jak oryginał z syrenki :mrgreen:
Nie wiem jakimi założeniami kierowali się konstruktorzy A80 i co chcieli zrobić, ale dziwnym wydał mi się fakt, że w większości aut montowana była kontrolka świateł mijania, w naszych 80-tkach niestety nie...
Doszedłem też do wniosku, że jak w większości aut wolę mieć kontrolkę która się świeci podczas aktywnych świateł... i wali mnie jak to być powinno ORI (w sensie ścisłym) z mechanizmem jej uruchamiania, dla mnie takie rozwiązanie wydaje się być lepsze - stąd nazwa kontrolki świateł mijania, a nie kontrolka nie zgaszonych świateł <ok>
zimowa pogoda za oknem, więc pozdrawiam was cieplutko
miłej kłótni
nie wiem od czego mam zacząć...
Tak przyznaję się, mam zegary od syrenki bosto <ok> ale nikomu ani szu szu :lol:
Mówiąc o oryginalnej kontrolce miałem na myśli oryginalną ikonkę...
zdecydowałem się przerwać ścieżkę nie masową lecz plusową (do niej podłączyłem masę, a z drugiej strony, oryginalną ścieżką dochodzi +12V) i zrobić połączenie na stałe we wtyczce - dzięki temu nie sterczą żadne kable, nie musze odpinać dodatkowych złączek i wygląda prawie jak oryginał... <ok> prawie jak oryginał z syrenki :mrgreen:
Nie wiem jakimi założeniami kierowali się konstruktorzy A80 i co chcieli zrobić, ale dziwnym wydał mi się fakt, że w większości aut montowana była kontrolka świateł mijania, w naszych 80-tkach niestety nie...
Doszedłem też do wniosku, że jak w większości aut wolę mieć kontrolkę która się świeci podczas aktywnych świateł... i wali mnie jak to być powinno ORI (w sensie ścisłym) z mechanizmem jej uruchamiania, dla mnie takie rozwiązanie wydaje się być lepsze - stąd nazwa kontrolki świateł mijania, a nie kontrolka nie zgaszonych świateł <ok>
zimowa pogoda za oknem, więc pozdrawiam was cieplutko
miłej kłótni