Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3] kapitalny remont silnika, potrzebny ?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 09 mar 2009, 21:08

Wystarczy Castrol, albo Mobil 1 może być też Total Quartz. To dobre oleje i nie ma co cudować z tymi z najwyższej półki.

Troy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Troy » 09 mar 2009, 22:32

tak wogóle dardaw2, to współczuje skasowanego autka, tym bardziej lacze sie w bólu, że mieszkasz pare km odemnie<znicz>. Dobrze ze brat cały. Powodzenia z zakupem B4 i dzieki za rady :))

Awatar użytkownika
krzycho
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzycho » 09 mar 2009, 23:03

To dobre oleje i nie ma co cudować z tymi z najwyższej półki.
Bardziej chodzi mi oto, że Motul ma bardzo dobre dodatki zapobiegające spalaniu oleju przez silnik.

Kolego Troy jeśli szukasz Motula to szczerze mogę Ci polecić człowieka występują cego na necie pod pseudonimem "elemenateur" Ma on wszystkie oleje Motula w dobrych cenach, sam brałem od niego i towar jak najbardziej OK.
Audi brata, jeżdżąc na lotosie (taki był zalany jak kupił) wzięło litra na 5tys, po wymianie na Motula po 2tys nie ma znaku na miarce <ok>

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 09 mar 2009, 23:08

krzycho pisze:Audi brata, jeżdżąc na lotosie (taki był zalany jak kupił) wzięło litra na 5tys, po wymianie na Motula po 2tys nie ma znaku na miarce <ok>
To sporo też zależy od konsystencji oleju. Ja już nawet nie wiem ile audik wziął by Castrola, bo w sobotę wymieniony z rozrządem był. Ale trochę zrobiłem km i było dosyć fajnie ;-) Silnik był o wiele cichszy ;-)

Troy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Troy » 09 mar 2009, 23:59

dzieki kolego, w takim razie zakupie tego motulka, skoro warto :), widze ze na allegro za 5l banke za 120 zł, czyli cena nie jest jakas super wygorowana.
pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 10 mar 2009, 10:52

Troy, moim zdaniem mechanik ewidentnie szuka sobie roboty :lol: skoro ma tak mało roboty, to pewnie jakiś kiepski mechanik ;-)
takie zużycie oleju, jak napisałeś nie jest znowu takie duże. na pewno mieści się w normie i nie stanowi powodu do obaw.
na początek zmień olej np. na Valvoline Max Life 10w40 i zobacz jak wtedy będzie sprawa wyglądać

a jeśli już chcesz cokolwiek robić, to:
goldi j51 pisze:Kolego zacznij od sprawdzenia ciśnienia sprężania w cylindrach jeśli tam jest wszystko dobrze równo zmień uszczelniacze na zoworach polekwiduj wszystkie wycieki i po kłopocie po co ponośić nie potrzebne koszta ;-)
oczywiście wymiana uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy. mnie robocizna kosztowała 150 zł. przed wymianą uszczelniaczy silnik łykał 0,5L oleju na 1000km, po wymianie zużycia oleju nie stwierdziłem.
i nie zrażaj się tym, że większość mechaników (wymieniaczy części) Cię będzie od tego odwodzić. Ciężko jest znaleźć mechanika, który się tego podejmie, bo to stare cwaniaki i lubią ludzi ponaciągać ;-)
i nie myśl nawet o przechodzeniu na olej mineralny :!:

ps. na ten temat już naprawdę dużo było na forum więc poszukaj trochę

robert19772
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: robert19772 » 12 mar 2009, 17:48

ja wymieniłem uszczelniacze zaworów zredukowało jakieś 70-80 pr ubytku,zmień olej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl