[B3] kapitalny remont silnika, potrzebny ?
Bardziej chodzi mi oto, że Motul ma bardzo dobre dodatki zapobiegające spalaniu oleju przez silnik.To dobre oleje i nie ma co cudować z tymi z najwyższej półki.
Kolego Troy jeśli szukasz Motula to szczerze mogę Ci polecić człowieka występują cego na necie pod pseudonimem "elemenateur" Ma on wszystkie oleje Motula w dobrych cenach, sam brałem od niego i towar jak najbardziej OK.
Audi brata, jeżdżąc na lotosie (taki był zalany jak kupił) wzięło litra na 5tys, po wymianie na Motula po 2tys nie ma znaku na miarce <ok>
- dardaw2
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To sporo też zależy od konsystencji oleju. Ja już nawet nie wiem ile audik wziął by Castrola, bo w sobotę wymieniony z rozrządem był. Ale trochę zrobiłem km i było dosyć fajnie Silnik był o wiele cichszykrzycho pisze:Audi brata, jeżdżąc na lotosie (taki był zalany jak kupił) wzięło litra na 5tys, po wymianie na Motula po 2tys nie ma znaku na miarce <ok>
Troy, moim zdaniem mechanik ewidentnie szuka sobie roboty :lol: skoro ma tak mało roboty, to pewnie jakiś kiepski mechanik
takie zużycie oleju, jak napisałeś nie jest znowu takie duże. na pewno mieści się w normie i nie stanowi powodu do obaw.
na początek zmień olej np. na Valvoline Max Life 10w40 i zobacz jak wtedy będzie sprawa wyglądać
a jeśli już chcesz cokolwiek robić, to:
i nie zrażaj się tym, że większość mechaników (wymieniaczy części) Cię będzie od tego odwodzić. Ciężko jest znaleźć mechanika, który się tego podejmie, bo to stare cwaniaki i lubią ludzi ponaciągać
i nie myśl nawet o przechodzeniu na olej mineralny :!:
ps. na ten temat już naprawdę dużo było na forum więc poszukaj trochę
takie zużycie oleju, jak napisałeś nie jest znowu takie duże. na pewno mieści się w normie i nie stanowi powodu do obaw.
na początek zmień olej np. na Valvoline Max Life 10w40 i zobacz jak wtedy będzie sprawa wyglądać
a jeśli już chcesz cokolwiek robić, to:
oczywiście wymiana uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy. mnie robocizna kosztowała 150 zł. przed wymianą uszczelniaczy silnik łykał 0,5L oleju na 1000km, po wymianie zużycia oleju nie stwierdziłem.goldi j51 pisze:Kolego zacznij od sprawdzenia ciśnienia sprężania w cylindrach jeśli tam jest wszystko dobrze równo zmień uszczelniacze na zoworach polekwiduj wszystkie wycieki i po kłopocie po co ponośić nie potrzebne koszta
i nie zrażaj się tym, że większość mechaników (wymieniaczy części) Cię będzie od tego odwodzić. Ciężko jest znaleźć mechanika, który się tego podejmie, bo to stare cwaniaki i lubią ludzi ponaciągać
i nie myśl nawet o przechodzeniu na olej mineralny :!:
ps. na ten temat już naprawdę dużo było na forum więc poszukaj trochę
-
- Forum Audi 80