[80 B4 2.0 ABT] Olej półsyntetyczny po mineralnym ??
[1.8 PM B3] Jaki olej do silnika?
Jak w temacie. Silnik przelatał 288 000 kilometrów. Nie wiem co było zalane wcześniej ale i tak zmieniam całość. Jaki rodzaj i producent byłby najlepszy?
goldi j51, a jeśli się okaże że bierze mu tylko "setkę" na tysiąc km i zaleje połsyntetykiem i zacznie brać wtedy 0,5L :?: Trzeba pamiętać że ten silnik już troszkę przeszedł a raczej przejechał tak więc ja z uporem maniaka będę trzymał się wersji żeby z gorszego na lepszy nie przechodzić w drugą stronę owszem :lol:
skąd wiesz czym zalany jest silnik Kolegi VB? :shock:Pawcio93 pisze:Narazie silnik zalany jest Mobil Super M 15W40
Szklaną kulę masz, czy co? :mrgreen:
W przypadku olei mineralnych, to już raczej liczy się częstotliwość wymian niż producent.
Lepiej zalać słabszym (ale nie jakimś badziewnym znowu), a częściej zmienić.
Poza tym na ten temat jest już na forum tyle, że możnaby z powodzeniem pracę naukową napisać na podstawie tych materiałów :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 21:05 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.
Mówicie żeby z mineralnego na półsyntetyk nie przechodzić tyle że ... ja nie wiem co tam jest zalane :mrgreen: Da się to jakoś poznać po wyglądzie na bagnecie albo co? :mrgreen:
EDIT:
EDIT:
Pawcio93 miał na myśli chyba swoje autkogrze pisze:skąd wiesz czym zalany jest silnik Kolegi VB? :shock:Pawcio93 pisze:Narazie silnik zalany jest Mobil Super M 15W40
Szklaną kulę masz, czy co? :mrgreen:
telefon do byłego właściciela - może prawdę powie :lol:VB pisze:Da się to jakoś poznać po wyglądzie na bagnecie albo co?
kiedyś na forum ktoś opisywał pewną nowatorską metodę, która polegała na wpuszczaniu kropel oleju z silnika do słoika z jakąś substancją i obserwacja co się stanie z kroplami miałoby pomóc w odpowiedzi na pytanie jaki to olej (syntetyk, półsyntetyk, czy minerał). Jeśli Cię to interesuje, to użyj szukajki i po prostu przeszukaj forum. Nie wiem na ile skuteczna jest ta metoda, bo nigdy jej nie stosowałem :lol:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 21:11 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.