[1.9TDI 1z] korozja na przewodach paliwa
- tokarka606
- Forum Audi 80
[1.9TDI 1z] korozja na przewodach paliwa
Witam,niedawno zauważyłem korozje na dwóch stalowych rurkach(hamulcowych jak myślę) biegnących pod spodem po prawej stronie.Korozja znajduje sie na zgięciach w pobliżu przedniego koła.Moje pytanie,czym to grozi i ile mam jeszcze czasu w razie w.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, 19:43 przez tokarka606, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
Utraceniem możliwości zahamowania itokarka606 pisze:czym to grozi
- uderzeniem w inny pojazd i poniesienie śmierci swojej oraz współpasażerów
- potrącenie pieszego na przejściu gdzie potem okoliczni ludzie wykonają na tobie samosąd i tez śmierć gdyż był to szanowany np członek twojej rodziny.
- porysowanie na parkingu wypasionej po tjuningu dresa E36 i zaś smierć
Po prostu niesprawny układ hamulcowy = Śmierć
Przewody hamulcowe są wykonane z miedzitokarka606 pisze:stalowych rurkach
Przewody hamulcowe (centralny,rozgałęźniki) umieszczone są po lewej stronie.tokarka606 pisze:po prawej stronie
Ty masz 1z na którym kompletnie się nie znam i może są to tylko przewody paliwowe.
Niech ktoś z większą wiedzą o budowie podwozia się wypowie, za zimno i nie chce mi się nurkować pod auto :lol:
[ Dodano: 2009-03-11, 18:30 ]
Dlatego tak ważny jest hamulec pomocniczy (ręczny) aby w przypadku awarii układu głównego hydraulicznego (i tak kilku obwodowy) aby jeszcze mieć szansę mechanicznie za pomocą linek móc zahamować bądź na tyle wyhamować prędkość aby nie zabić siebie i innych.
A może to nie rdza tylko taki nalot się zrobił u mnie np. jest taki jaki by zielonkawy nalot ale podejrzewam że jest to wynik powietrze+płyn hamulcowy+miedziana rurka możne u Ciebie tez to jest to. A jesli to faktycznie korozja to jak pisał Grzegorzbielsko,
Grzegorzbielsko pisze:Po prostu niesprawny układ hamulcowy = Śmierć
- tokarka606
- Forum Audi 80
[1.9TDI]
Dzięki za wyczerpującą rozkminkę ,przewody niestety są stalowe bardzo bym chciał żeby były miedziane,wtedy nie byłoby tematu
[ Dodano: 2009-03-11, 18:45 ]
zielonkawy nalot to miedz, a rdza to rdza.Pytanie tylko jak głęboko to już jest
[ Dodano: 2009-03-11, 18:45 ]
zielonkawy nalot to miedz, a rdza to rdza.Pytanie tylko jak głęboko to już jest
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
to normalna korozja miedzi bez płynu hamulcowego, chłopie wiesz co byś miał wtedy w przewodach w środku.ysiul pisze:wynik powietrze+płyn hamulcowy+miedziana rurka
Zupełnie niegroźny objaw korozji miedzi a nawet pożądany gdyż jej warstewka jest dla podłoża nieszkodliwa, a nawet chroni je przed dalszą korozją.
[ Dodano: 2009-03-11, 18:53 ]
tokarka606, musimy poczekać na chłopaków znających tak dobrze budowę podwozia aby z pamięci powiedzieli nam co to za przewody.
Jeśli są to przewody stalowe to na pewno nie są to przewody hamulcowe.
[ Dodano: 2009-03-11, 18:55 ]
Wiedząc jakie to przewody będziemy wiedzieć jak grube mają ścianki a wtedy juz sam na podstawie głębokości wżerów ustalisz stan ich zniszczenia.
- tokarka606
- Forum Audi 80
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80