[1.9TDI 1Z] Olej na kolektorze wydechowym.
- tokarka606
- Forum Audi 80
[1.9TDI 1Z] Olej na kolektorze wydechowym.
witam,od czasu do czasu spada kropla ojeju na rozgrzany kolektor wydechowy,wynik-smród,wymieniłem uszczelkę pod kolankiem ssącego i skręciłem na silikon,taka przyczyna była opisywana, nie pomogło,co może byc?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 14:44 przez tokarka606, łącznie zmieniany 1 raz.
- tokarka606
- Forum Audi 80
Żeby dostać się do tych śrub kolektora czeka Cię odkręcenie turbawki, nie jest to trudne tyle że po prostu sporo kręcenia. Przy okazji dokładnie posprawdzasz i podokręcasz to co poodkręcasz :mrgreen: ale najpierw zdemontuj obudowę filtra powietrza (będzie luźniej) i popatrz jeszcze na spokojnie skąd może być ten olej
guzik prawda :!: kolektor idzie odkręcić bez odkręcania turbo :!: a poza tym żeby odkręcić turbo to najpierw trzeba odkręcać wydechowy kluczyk imbus 6 kątowy krótki i długi do tego z kompletu (od małej grzechotki) tylko nie grzechotką a tym kluczykiem z wysuwaną dźwignią, dodatkowo przegub katana z kompletu i co najważniejsze dobre źródło światła i sprytne paluszki i bez odkręcania wydechu idzie <ok>
no i ja odkręcałem na dość ciepłym silniku
tylko żeby wyjąć kolektor trzeba odkręcić górny przewód olejowy od turbo
a co do kolektora wydechowego to możesz łatwo ukręcić szpilki i wtedy masz problem
no i ja odkręcałem na dość ciepłym silniku
tylko żeby wyjąć kolektor trzeba odkręcić górny przewód olejowy od turbo
a co do kolektora wydechowego to możesz łatwo ukręcić szpilki i wtedy masz problem
- tokarka606
- Forum Audi 80