[All] Opinie - opony na ZIMĘ
było już o tym wiele razy na Forum i jedni są za zakładaniem 195, a inni za 185. obie opcje mają swoje uzasadnienie. przykładowo ja założyłem te węższe gdyż często jeżdzę po nieodśnieżonym (tereny podgórskie) i zależy mi na zwiększeniu nacisku na jednostkę powierzchni styku opony z nawierzchnią, co jest w zimę bardzo istotne.PawelG pisze:Do B4 TYLKO 195/65/15 na zimę
PawelG, nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę ale cena opon tej samej marki (chodzi mi konkretnie o Dunlop) w rozmiarach 185/65/R15 oraz 195/65R15 jest właściwie taka sama więc nie wiem o jaką taniość Ci chodzi...
185/65/15 to są za małe opony do B4 ! prawidłowy rozmiar jaki powinien być to jest np na lato 205/60/15 lub 195/65/15 a na zimę dokładny zamiennik to jest 185/70/15 ! jeżeli założysz 185/65/15 to licznik będzie oszukiwał tz. za jak wykonasz w rzeczywistości dystans 100 km to twój licznik ci pokaże ze przejechałeś jakieś 105 km . tak samo będzie oszukiwać przy prędkości nie będzie dokładnej prędkości pokazywało ! pozdr
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
panowie mam pytanko co do terminu kupowania opon zimowych i przy okazji letnich.wiadomo że tak jak ze wszystkim są posezonowe wyprzedaże itd. kiedy najlepiej jest kupić oponki by kupic jak najtaniej i to nowe,używane i nalewki chodź pytanie raczej dotyczy tych pierwszych i ostatnich bo rzadko zdarzają się wyprzedaże używek...kumpe w listopadzie kupował zimówki.teraz te opony sa tańsze o prawie 50zł na 1 sztuce.ja mam do kupienia 2 letnie i cały komplet zimówek.zastanawiam się czy nie lepiej było by kupic teraz zimówki a z letnimi troche sie wstrzymać.jak myslicie co zrobić by nie przepłacać...
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
tak jest to jest tak samo jak z ubraniami w zimę już masz wyprzedaże kolekcji zimowych a letnie kolekcje które się pojawiają są wtedy najdroższe.dziwne porównanie ale zasada ta sama <ok> jak sprawdzałem ceny opon to jest różnica kilkudziesięciu złotych przed zimą a w trakcie zimy.sprzedawca mówił że po zimie znów pójdą ceny do góry...grze pisze:Mógłbyś Kolego zdradzić skąd masz takie newsy? :mrgreen:pawlo997 pisze:cena opon od wiosny idzie w górę nawet 20% felgi też .
a o jakich dokładnie oponach mówimy? zimowych czy letnich? tak się składa, że jesienią kupowałem zimówki i jak do tej pory, to ich cena kształtuje się cały czas na tym samym poziomie. Dodam jeszcze, że patrzyłem wtedy również na ceny opon letnich. I jak dej pory ich ceny również nie uległy zmianie. Oczywiście mowa o tym sklepie internetowym, w którym kupowałem opony.hudy pisze:jak sprawdzałem ceny opon to jest różnica kilkudziesięciu złotych przed zimą a w trakcie zimy
A to, że:
to sprzedawca tak mówi po to, żeby sprzedać :mrgreen:hudy pisze:sprzedawca mówił że po zimie znów pójdą ceny do góry...
Więc jak ktoś ma jakiś przykład, to prosiłbym aby podał jaka opona, gdzie sprawdzał cenę i kiedy, oraz jak ta cena uległa zmianie w określonym czasie - żeby był jakiś punkt odniesienia.