[B4 Z1] podłączenie radia
[B4 Z1] podłączenie radia
Witam. Mam pytanie jak podłącztć radio żeby po wyłączeniu silnika radio też sie wyłączyło? W kostce od radia jest cały czas prąd- przy włączonym i wyłączonym zapłonie. Wiem że w radiu są dwa kable prądowe, czerwony i żółty. Żółty ma być stale podłączony do prądu bo on odpowiada za podtrzymanie pamięci a ten drugi czerwony- właśnie nie wiem gdzie go podłączyć. Za pomoc z góry dziękuje.
Jeżeli chcesz mieć zasilanie radia podłączone razem z zapłonem musisz szukać prewodu koloru czarno-żółtego lub czarno-niebieskiego, w przewodach z takim kolorem izolacji jest prąd po zapłonie. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest podłączenie zasilania radia do styku 86s (przewód 0,5 koloru czerwonego) w kostce stacyjki, wtedy wystarczy że kluczykiem zwolnisz blokadę kierownicy i będziesz mógł słuchać radia bez włączonego zapłonu, natomiast po wyciągnięciu kluczyka, na styku 86s przestaje płynąć prąd i radio przestaje grać. Przewody łatwo znaleźć w pobliżu stacyjki pod kierownicą.bartekdkk pisze:właśnie nie wiem gdzie go podłączyć.
Podepne sie pod temat poniewaz u mnie bede zmienial podlaczenie radia i pytanie nie lepiej podpiac sie bezposrednio pod aku ? ja mam taki zamiar jako iz mam podlaczenie radia razem ze swiatlami i mi to strasznie przeszkadza gdy radio gra a otworze drzwi to brzeczyk nadaje jak oszalały.ja bym proponował takie rozwiazanie niz bawic sie w ciecie instalacji od stacyjki
Prawdopodobnie dość mocno zabrudzony potencjometr z wyłącznikem w radiu.marcin645 pisze:u mnie znowu jak sie wlacza radio to jest taki "trzask: od czego to moze byc?
Maskownica jest zgrzana razem z obudową głośnika i jest nierozbieralna.marcin645 pisze:aaa jeszcze mam pytanie jak sciagnac maskownice z tylych dzwi z glosnika jak ona sie tam trzyma??