[B4 NG] Po wymienie termostatu nie załącza wentylatora
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
[B4 NG] Po wymienie termostatu nie załącza wentylatora
Witam, mam pewien problem otóż po wymianie termostatu ( teraz dobrze trzyma temperaturę ) nie załącza mi się wentylator mimo iż temperatura przekracza 100C. Jak sądzicie co to może być? Bo nie wiem od czego zacząć? Czy to przekaźnik wentylatora czy to czujnik? I czemu wogóle po wymieniane termostatu tak się dzieje...
zgadzam się z poprzednikami. Sprawdź temperaturę na wężach górnym i dolnym - jeżeli rozkład temperatury jest w miarę równomierny to zrób ten mostek na wtyczce co idzie do czujnika w chłodnicy - wentylatory powinny odpalić, jeżeli się uruchomią to do wymiany czujnik, natomiast jak nie odpalą to po przewodach do bezpieczników i przekaźnik wentylatora.
pozdrawiam
pozdrawiam
Miałem ten sam problem, mi skorodowały kable dochodzące do płytki oporowej, wszystkie przewody wymieniłem na nowe oraz włącznik termiczny tzn. czujnik na chłodnicy. Dla pewności mam poprowadzony kabelek do kabiny zwierający styki czujnika i jak stoję sobie w korku zawsze mam możliwość samemu włączyć wentylator nie czekając na włącznik automatyczny, który jak mi się wydaje włącza się troche późno, może mam jakiś kiepski!
Gdyby elektryka okazała się w porządku to podejrzenie spada na niedrożny duży obieg, może wina termostatu. Polecam termostaty WAHLER!
Gdyby elektryka okazała się w porządku to podejrzenie spada na niedrożny duży obieg, może wina termostatu. Polecam termostaty WAHLER!
Podepne się pod temat.Prawdopodobnie padł czujnik temp w chłodnicy który odpowiada za wentylator bo ten zaczyna się kręcic odrazu po przekręceniu zapłonu.Pomyślałem sobie że jest ciepło w dodatku stało się to w szklarskiej porębie to niech sobie wieje nic sie nie stanie,jednak wracając dzisiaj temp dochodziła do 100 stopni i tak stała.Zatrzymałem się w świeradowie maska w góre,dolny wąż zimny góra gorąca.Odpiełem wtyczke od wentylatora i w moment termostat zaczoł puszczać na duży obieg a temperatura spadła do 90.Po ruszeniu w dalszą droge (wentylator spowrotem podpięty) temp znowu rosła do 100 i tak sie trzymała przez jakis czas poczym znowu na 90 i tak w kółko.W normalnych warunkach gdy wszystko było sprawne podczas jazdy temp nieznacznie na wskaźniku przekraczała 90 po czym stała na równym 90.Termostat jest nowy.Jak traktować te wskazania temp?? nic sie nie przegrzeje??
- damian19772
- Forum Audi 80
w moim przupadku po wymianie termostatu okazało sie wina czujnika temperatury 3 pinowego kolory szarego tak wykrył mechanikkupiłem w sklepie nowy zaplaciłem 45zł okazał sie z miałem takie same objawy jak ty temp.100 wentylator nie właczał sie. kupiłem złomie uzywany wyszysciłem spiknąłem wd jest okej chodzi jak ta lala
Czujniki wentylatorów z reguły działają jako 0-1 , czyli przed przekroczeniem pewnej temperatury jest przerwa ( rezystancja rzędu MOhm ), zaś po osiągnięciu określonej temperatury jest zwarcie ( 0 Ohm) . W przypadku czujników 3 pinowych są ustawione dwa poziomy temperatury. Jeden pin masz wspólny dwa pozostałe załączane są po załapaniu odpowiednich temperatur...