[WSZYSTKIE LPG] dużo pali gazu
[WSZYSTKIE LPG] dużo pali gazu
Panowie! Witam:)
Moje Audi paliło 22 litry gazu na 100 ... Pojechalem na regulacje z analizatorem spalin. Wynik? Pali 16 / 100. Ile powinien palic moj samochod? 1.8 K-Jetronic. Co powoduje tak duze spalanie i co jest ewetualnie do wymiany?? Z gory Dzieki
_uwaga
Moje Audi paliło 22 litry gazu na 100 ... Pojechalem na regulacje z analizatorem spalin. Wynik? Pali 16 / 100. Ile powinien palic moj samochod? 1.8 K-Jetronic. Co powoduje tak duze spalanie i co jest ewetualnie do wymiany?? Z gory Dzieki
_uwaga
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 15:07 przez someonecs, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
nie wiem czy masz, ale jak tak to sprawdź silniczek krokowy, filtr powietrza, świece, przewody, palić powinien po mieście przy spokojnej jeździe koło 10-11L. zależy jeszcze jaka masz instalację,(I czy II generacja) może być np jeszcze parownik do wymiany, mieszalnik, zależy co masz, oczywiście nie mówię że wszystko na raz do wymiany
Ja też mam podobny problem(ABT-sedan). Wczoraj zatankowałem pierwszy raz po zamontowaniu instalacji gazowej i wyszło mi 17L LPG/100km, jazda wyłącznie po mieście, prawie zawsze na zimnym silniku, ale myślę, że to pierwsze tankowanie i może nie zatankowało się do pełna a przy nastepnych będzie lepiej. Instalacja 2 generacji, parownik Lovato.
skoro jeździsz na krótkich odcinkach i w dodatku w mieście to nie można oczekiwać spalania na poziomie 10 litów LPG.kerpen_rp pisze:Ja też mam podobny problem(ABT-sedan). Wczoraj zatankowałem pierwszy raz po zamontowaniu instalacji gazowej i wyszło mi 17L LPG/100km, jazda wyłącznie po mieście, prawie zawsze na zimnym silniku, ale myślę, że to pierwsze tankowanie i może nie zatankowało się do pełna a przy nastepnych będzie lepiej. Instalacja 2 generacji, parownik Lovato.
Mój samochód pali poza miastem 13 litrów LPG jazda również na krótkich odcinkach - do pracy mam 4 km. Więc się nie ma co nastawiać na super spalanie.
Natomiast skoro masz nową instalację i było to pierwsze tankowanie to może się to zmieni, bo mogła się wytworzyć większa poduszka powietrzna, ale możesz jeszcze pojeździć z samochodem na ustawienie gazu - w końcu pewnie masz instalację na gwarancji.
,,PS'' niech sprawdzą też Tobie sondę.
Pozdrawiam
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Możesz coś bliżej o tym, bo szczerze to nie słyszałem o takim zjawisku.kho pisze:bo mogła się wytworzyć większa poduszka powietrzna,
kerpen_rp, do sprawdzenia sonda lambda (prawdopodobnie do wymiany jeśli nie była nigdy wymieniana) i instalacja do porządnej regulacji. Aha i nie daj się nabrać na opowieści typu: Panie instalacja musi się ułożyć - takie tłumaczenie to totalna bzdura. Twoje autko nie powinno spalić przy takiej jeździe więcej niż 15 litrów/100 km, moja średnia przy podobnej jeździe to 13,5-14 l/100 w zimie i 12,5-13,5 latem
benzyny to i owszem ale nie LPG w zimie na I lub II generacji.Joh_n pisze:palić powinien po mieście przy spokojnej jeździe koło 10-11L.
panowie ja mam taki problem:) wczoraj zalozylem instalacje lpg no i odrazu zatankowalem niby bute mam 53 litry ale weszlo mi 31 litrow;/ ale to ok. no i niby 31 litrow i pelna i mam wskaznik na cztery kropki no i juz zrobilem 120km i jest juz tylk jedna kropka;/ cos chyba duzo pali;/
[ Dodano: 2009-03-21, 08:47 ]
a o jeszcze jak jej depne mocniej to tak glosno chodzi ;/ niby gosciu mowil zebym przyjechal to wymieni mi reduktor bo to od tego glosno chodzi ale to tylko jak sie mocniej depnie
[ Dodano: 2009-03-21, 08:47 ]
a o jeszcze jak jej depne mocniej to tak glosno chodzi ;/ niby gosciu mowil zebym przyjechal to wymieni mi reduktor bo to od tego glosno chodzi ale to tylko jak sie mocniej depnie
Z tego co pamietam to jakieś 20% jest zarezerwoane na taka poduszkę powietrzna w butli co nie zmienia faktu że powinno wejśc około 42L, no a kiedyś też miałem kropkową sygnalizację i ona powinna schodzić sukcesywnie do wypalamnia gazu, a skoro tak szybko zeszła to chyba faktycznie już nie ma LPG, niech gość(a raczej znachor)wyreguluje Ci to łaski nie robi wziął kasę za to :shock:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Tymi wskaźnikami poziomu gazu trudno się sugerować, bo większości wypadków są one mocno niedokładne. Wskazania w niektórych przypadkach można regulować przy butli. U mnie były 4 kropki po zatankowaniu do pełna, ale szybko pojawiały się 3, zaraz gasły kolejne a na ostatniej i rezerwie można było zrobić najwięcej kilometrów. Ale niedługo martwiłem się tymi kropkami bo zaraz się to zepsuło i teraz cały czas mam do pełna Lepiej liczyć kilometry od zatankowania.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 09:41 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.