[1.9TDI 1Z] Wymiana pompy wody.
-
- Forum Audi 80
[1.9TDI 1Z] Wymiana pompy wody.
chce wymienić pompe wody a żeby dostać się do dwóch czy jednej śruby musze ściągnąć dolną osłone paska rozrządu a żeby ją ściągnąć musze ściągnąć to koło które napędza alternator i pompe wody i wspomagania.
to koło łapane jest na 4 śruby imbusowe.
i tu jest moje pytanie mam odkręcić te 4 śruby i koło zejdzie?
nie spadnie koło napędzajądze pasek rozrządu i czy nic z rozrządem się nie poprzestawia?
to koło łapane jest na 4 śruby imbusowe.
i tu jest moje pytanie mam odkręcić te 4 śruby i koło zejdzie?
nie spadnie koło napędzajądze pasek rozrządu i czy nic z rozrządem się nie poprzestawia?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 14:29 przez Audi 80 b4, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Ja wymieniałem pompe przed wczoraj i wolałem odkręcić ją całą niz ruszać rozrząd.Moim zdaniem lepiej bo do bloku silnika są tylko dwie śruby które ją trzymają.I jak ja wyjąłem to na spokojnie mogłem wymienić pompe i przy okazji sparwdzic termostat który również nadawał się do wymiany.(łącznie trzeba odkrecić 6 śrub żeby mieć pompe na wierzchu).
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
nie chce ruszać rozrządu tylko musze ściągnąć taką plastikową osłone rozrządu ona się dzili na dwie części górną którą bez problemów się ściąga i jest jeszcze dolna połówka która zakrywa dolne kolo zębate i właśnie kawałek pompy wody przez co nei moge się dostać do dwóch śrub a nie chce jej łamać a żeby tą osłone ściągnąć trzeba ściągnąć koło które napędzia pompe wody i wspomagania potem koło od napędu alternatora
-
- Forum Audi 80
tą część którą oddzieliłem kreską zasłania mi plastikowa osłona rozrządu gdy nie ściągne tej osłony nie odkręce tych śrub które zasłania czyli nie ściągne pompy wody a żeby ściągnąć tą osłone musze ściągnąć koło napędzające pompe wody i pompe wspomagania i musze jeszcze ściągnąć kolo które napędza pasek alternatora.
Dopiero jak ściagne te dwa koła to będe mógł ściągnąć plastkową osłone i wtedy bede miał dostęp do tych śrub od pompy wody.
wiem jak ściągnąć to pierwsze koło napędzajace obie pompy ale nie wiem co zobacze jak je ściągne i jak ściągnąć koło napędzające alternator
Dopiero jak ściagne te dwa koła to będe mógł ściągnąć plastkową osłone i wtedy bede miał dostęp do tych śrub od pompy wody.
wiem jak ściągnąć to pierwsze koło napędzajace obie pompy ale nie wiem co zobacze jak je ściągne i jak ściągnąć koło napędzające alternator
po zdjęciu owej osłony przyjdzie ci zdjąć jeszcze koło napędzające wałek pompy olejowej i vaq-pompy a to oznacza że rozrząd będziesz musiał rozebraćAudi 80 b4 pisze:bede miał dostęp do tych śrub od pompy wody.
Ps coś sie tak uparł aby te pompe wymieniać właśnie tą drogą?? bez urazy to mnie poprostu ciekawi dlaczego nie posłuchasz co ci radzą koledzy :idea:
-
- Forum Audi 80