[B3 SB]Ładowanie
[B3 SB]Ładowanie
Witam. Mam problem z ładowaniem. Nie dawno wymieniłem pasek i łożyska alternatora, zrobiłem jakies 5-6 tysięcy i zapaliła się kontrolka ładowania, poruszałem kablami i kontrolka zgasła. Dzisiaj konkretnie poprawiłem te kable ale sytuacja dalej się powtarza. Co z tym zrobić?
-
- Forum Audi 80
Przy poprawianiu tych kabli sprawdzałem te szczotki i nie są idealne ale jeszcze dobre. Uszkodzony kabel był ten co jest na mniejszą nakrętkę przykręcany. I nie wiem czy to ma znaczenie ale jak włączałem zapłon zapalały się kontrolki od oleju, ładowania, świec i te 2 na górze teraz zapala się tylko świece i olej.
-
- Forum Audi 80
Kolego elektrownia nie robi prądu. Moim zdaniem wymiana regulatora i bedzie po sprawie, ewentualnie przelutować, nasmarować elegancko masy, kabeloczka itd i posprawdzać ładowanie zarówno na samym alternatorze jak i na akumlatorze, sprawdzić najpierw bez świateł, na światłach mijania, drogowych i przy włączonym ogrzewaniu na drugim zakresie. Ładowanie nie powinno przekroczyć 14,5V a nie mniej niż 14.0V Dla dociekliwych (czyli takich jak ja) można sprawdzić spadki napięcia między akumlatorem a masą, między alternatorem a kablem czerwonym. Pozdrawiam