[B-4 2.0 16V ACE]Blos+Lovato regulacja.
-
- Forum Audi 80
[B-4 2.0 16V ACE]Blos+Lovato regulacja.
Witam.Mam pytanie.Przy regulacji blosa wstępnie trzeba ustawić jego dwie śrubki i rozkręcić parownik.U mnie jest zamontowany parownik typu LOVATO RG 90 nr P29463A. Są w nim dwie śryby jedna plastikowa z boku,(od napiencia membrany) a druga metalowa z góry( od czego?). Którą trzeba odkręcić a którą zostawić w ustawieniu fabrycznym? A może rozkręcając parownik to trzeba wkręcić śrube?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 21:02 przez kaline1984, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Wcale nie odwrotnie, bo nikt z nas nie napisał, że dokręcanie zmniejsza spalanie - to Twoja błędna interpretacja albo nieprecyzyjnie zadane pytanie.kaline1984 pisze:A u mnie jest odwrotnie odkręcając plastikową śrube do widocznej gumy spalanien spada a gdy ją dokręcam to wzrasta.
Plastikowa śruba to czułość membran parownika, im bardziej odkręcona tym mocniej odchyla membranę i tym samym bardziej otwiera zawór odparowując więcej gazu. Wkręcając jest odwrotnie. To, że u ciebie spalanie rośnie jak ją dokręcasz jest związane z tym, że za uboga mieszanka paradoksalnie też może powodować wzrost spalania. Poza tym wspomniałeś o drugiej śrubie - tzw. bypas. To jest kanał obejściowy pozwalający na odparowanie gazu bez udziału podciśnienia. Moim zdaniem należy ją zakręcić i zostawić w spokoju.
Jak ją zakręcisz na ful to zamykasz bypas i gaz jest odparowywany tylko przez zawór otwierany membraną. Proponuję trochę poczytać na temat budowy i zasady działania reduktora zanim zaczniesz kręcić czymkolwiek na prawo i lewo, a lektury, zarówno na forum, jak i w dziale download jest na kilka ładnych wieczorów.kaline1984 pisze:Dokrencając tą śrube teoretycznie zmniejszam dawke przepływającego gazu?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80