[b4 cabrio NG] pompka centralnego nie pompuje...
[b4 cabrio NG] pompka centralnego nie pompuje...
Witam przez pare godzin przejrzałem cale forum na temat centralnego zamka i nic nie znalazlem co by opisywalo moj problem. :cry:
Central mam pneumatyczny przy zamknieciu z kluczyka zasysa ale przy otwarciu nie pompuje. kluczykiem od strony kierowcy nic sie nie dzieje nawet nie zamyka od strony pasazera tylko zamyka. Jezeli naciskam zamykanie to zamyka wszystko oprocz klapy z bagaznika, nie moge takze otworzyc dachu prrzycisk z otwarcia klapy bagaznika dachu nie reaguje.(gdy otwieram dach recznie nie pali sie kontrolna otwartego dachu)
Dzis zrzuciłem cala tylna tapicerke dokopalem sie do pompki i odlaczylem przewod z powietrza i sprawdzilem czy zasysa i czy pompuje wynik taki ze tylko zasysa (sprawdzane na pilocie i kluczyku)
Ostatnie rzecz ktora mnie bardzo zastanawia to otwieranie ręczne od strony pasazera moge otwierac kluczykiem a od strony kierowny nie moge. gdy mialem jeszcze sprawny central i chcialem otworzyc z kluczyka musialem poprawiac dwa razy czy to normalne??
Jezeli to pompka to gdzie w niej szukac problemu bo ciezko bede mial znalezdz pompke do cabrio wec pozostaje naprawa.
Pozdrawiam wszystkich.
Central mam pneumatyczny przy zamknieciu z kluczyka zasysa ale przy otwarciu nie pompuje. kluczykiem od strony kierowcy nic sie nie dzieje nawet nie zamyka od strony pasazera tylko zamyka. Jezeli naciskam zamykanie to zamyka wszystko oprocz klapy z bagaznika, nie moge takze otworzyc dachu prrzycisk z otwarcia klapy bagaznika dachu nie reaguje.(gdy otwieram dach recznie nie pali sie kontrolna otwartego dachu)
Dzis zrzuciłem cala tylna tapicerke dokopalem sie do pompki i odlaczylem przewod z powietrza i sprawdzilem czy zasysa i czy pompuje wynik taki ze tylko zasysa (sprawdzane na pilocie i kluczyku)
Ostatnie rzecz ktora mnie bardzo zastanawia to otwieranie ręczne od strony pasazera moge otwierac kluczykiem a od strony kierowny nie moge. gdy mialem jeszcze sprawny central i chcialem otworzyc z kluczyka musialem poprawiac dwa razy czy to normalne??
Jezeli to pompka to gdzie w niej szukac problemu bo ciezko bede mial znalezdz pompke do cabrio wec pozostaje naprawa.
Pozdrawiam wszystkich.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Raczej nie tak mi się wydaje bo te kabelki na mój rozum to są tylko od tego ze jak z kluczyka zamykasz to po nich idzie sygnał do pompki czy otwierasz drzwi czy zamykasz i wtedy pompka sie złącza i pompuje lub wypompowuje powietrze co powoduje zamykanie lub otwieranie . Jak z kluczyka ci nie działa to wina będzie tych kabli bądź wtyczek(na tych kablach które są pod tapicerką) ... w najgorszym wypadku uszkodzenie pompkivalmont pisze:czyli one sa takze odpowiedzialne za otwieranie z pilota? bo z pilota takze sie nie otwiera.
Tak ja to rozumuje tylko nie wiem czy zrozumiale napisałem ;]
[ Dodano: 2009-03-25, 20:32 ]
Może inaczej napiszę ...... te kable są po to ze jak z kluczyka otwierasz drzwi kierowcy to po kablach idzie sygnał do pompki i otwiera tez automatycznie drzwi pasażera ;] i ta sama sytuacja dla drzwi pasażera jak je otwierasz z kluczyka to powinna się załączyć pompka i otworzyć drzwi te co otwierasz i zarazem te od kierowcy (oczywiście plus bagażnik);]
-
- Forum Audi 80
Jeśli ci z pilota nie działa to :
A) sprawdź baterię w nim
B) musiałbyś się dostać do całego głównego sterownika i sprawdzić (spisać model i ociągnąć instrukcje obsługi) czy możesz pilota zaprogramować do centrali może centrala nie ma go zaprogramowanego ? i dlatego nie działa??
C) może uszkodzony sterownik centrali ?
pisze co mi przychodzi na myśl w tej chwili :mrgreen:
[ Dodano: 2009-03-25, 20:45 ]
[ Dodano: 2009-03-25, 20:46 ]
CZYLI chcialem powiedzieć ze masz może uszkodzony zamek w drzwiach lub zaśniedziałe styki lub ta wtyczka się rozłączyła lub właśnie może być gdzieś ten kabel przerwany ;-D
A) sprawdź baterię w nim
B) musiałbyś się dostać do całego głównego sterownika i sprawdzić (spisać model i ociągnąć instrukcje obsługi) czy możesz pilota zaprogramować do centrali może centrala nie ma go zaprogramowanego ? i dlatego nie działa??
C) może uszkodzony sterownik centrali ?
pisze co mi przychodzi na myśl w tej chwili :mrgreen:
[ Dodano: 2009-03-25, 20:45 ]
zamek ma jak by w sobie zamontowane dwa jakby guziki jeżeli zamykasz drzwi i powiedzmy przekręcasz kluczyk w prawo to załącza się prawy guzik i puszcza po odpowiednim kablu napięcie do pompki która wie ze to jest zamknięcie i zasysa lub wypompowuje powietrze a jeżeli przekręcisz w lewo to po innym kablu idzie sygnał z drugiego guzika do pompki która wie ze trzeba otworzyć drzwi i wpompowawszy powietrze do siłowników otwiera je ;] coś takiego to mniej więcej działavalmont pisze:a dlaczego jak mialem sprawny central musialem poprawiac od strony kierowcy dwa razy zeby otworzyc??
[ Dodano: 2009-03-25, 20:39 ]
jeszcze jedno pytanko jak najlatwier sprawdzic dlaczego pompka nie pompuje???
[ Dodano: 2009-03-25, 20:46 ]
CZYLI chcialem powiedzieć ze masz może uszkodzony zamek w drzwiach lub zaśniedziałe styki lub ta wtyczka się rozłączyła lub właśnie może być gdzieś ten kabel przerwany ;-D
bateria jest nowa sprawdzalem a obu pilotach centralka z pilota jest napewno dobra. kupilem ja trzy miesiace temu i gdy montowal ja elektryk powiedzial niby ze otwieranie jest na dwa razy fabrycznie i musial wykozystac sygnal z migaczy zeby wyslac drugi sygnal do otwarcia czy to normalne??
No a z kluczyka pompa reaguje tylko na zamykanie.
[ Dodano: 2009-03-25, 20:49 ]
czyli caly moj problem moze lezec nie w pompce a w drzwiach kierowcy?? przypomne ze w drzwiach od pasazera takze tylko zamyka.
No a z kluczyka pompa reaguje tylko na zamykanie.
[ Dodano: 2009-03-25, 20:49 ]
czyli caly moj problem moze lezec nie w pompce a w drzwiach kierowcy?? przypomne ze w drzwiach od pasazera takze tylko zamyka.
-
- Forum Audi 80
Ponoć łatwo i szybko to się dzieci robi... :lol: ale tak na poważnie mówić to nie wiem ... wydaje mi się ze jak nie wiadomo od czego zacząć to najlepiej od początku sprawdź najpierw to co ci napisaliśmy w tym poście ..... Chyba ze jak podłączysz Pod VAG to coś wykryje ale na tych rzeczach to się nie znam i nie powiem Ci czy VAG Ci to wykryjevalmont pisze: [ Dodano: 2009-03-25, 20:39 ]
jeszcze jedno pytanko jak najlatwier sprawdzic dlaczego pompka nie pompuje???
[ Dodano: 2009-03-25, 20:55 ]
Czyli jak podchodzisz do Auta wyłączasz pilotem nie wiem co ale mają mrugnąć kierunki później wkładasz kluczy i musisz nim dwa razy jak by otwierać drzwi i dopiero wtedy niby pompka ma zaskoczyć ???????valmont pisze:bateria jest nowa sprawdzalem a obu pilotach centralka z pilota jest napewno dobra. kupilem ja trzy miesiace temu i gdy montowal ja elektryk powiedzial niby ze otwieranie jest na dwa razy fabrycznie i musial wykozystac sygnal z migaczy zeby wyslac drugi sygnal do otwarcia czy to normalne??
.
czy źle to rozumuje ?
o VAG to mozna zapomniec...
jutro postawie ja do elektryka i zobaczy sie... bo jezeli mi sie nawet dach nie otwiera to mysle ze to bedzie grubsza sprawa a idzie pogoda od soboty <ok> a jak mi tego nie opanuje to kupie nowa pompke i zobacze czy pomoze
[ Dodano: 2009-03-25, 20:59 ]
jak mialem dobry central czyli dzis z rana to: moglem z pilota otworzyc audika i otwieralo mi sie wszystko lacznie z wlewem a moglem tez z kluczyka ale wtedu musialem dwa razy w lewo przekrecic zeby otworzyc cale auto az dzis po pracy podchodze do autka naciskam na pilot i nic wkladam kluczyk i tez nic...
jutro postawie ja do elektryka i zobaczy sie... bo jezeli mi sie nawet dach nie otwiera to mysle ze to bedzie grubsza sprawa a idzie pogoda od soboty <ok> a jak mi tego nie opanuje to kupie nowa pompke i zobacze czy pomoze
jak mialem dobry central czyli dzis z rana to: moglem z pilota otworzyc audika i otwieralo mi sie wszystko lacznie z wlewem a moglem tez z kluczyka ale wtedu musialem dwa razy w lewo przekrecic zeby otworzyc cale auto az dzis po pracy podchodze do autka naciskam na pilot i nic wkladam kluczyk i tez nic...
-
- Forum Audi 80
dziwi mnie tylko jedno ze skoro masz pilota i kupiłeś centralkę nie dawno to powinieneś to wszystko otwierać tym pilotem a nie jeszcze kluczykiem ... takie jest bynajmniej moje zdanie..chyba ze pilot działał i nagle przestał to może ten elektryk coś nie tak po podłączał
[ Dodano: 2009-03-25, 21:04 ]
aha no to wydaje mi się ze elektryk coś nie bardzo się spisał z podłączeniem tego ewentualnie podczas podłączania coś rozłączył (poluźnił) skoro raz jest a za chwile nie ma ..
[ Dodano: 2009-03-25, 21:04 ]
valmont pisze:o VAG to mozna zapomniec...
aha no to wydaje mi się ze elektryk coś nie bardzo się spisał z podłączeniem tego ewentualnie podczas podłączania coś rozłączył (poluźnił) skoro raz jest a za chwile nie ma ..
no i otwieram pilotem caly czas tylko gdy entralki nie mialem to otwieralem kluczykiem ale zawsze na dwa razy a elektryk ktory mi ja montowal musial przerobic centralke zyby wysylala dwa sygnaly na otwarcie... i naczej juz nie moge tego wyjasnic
i moje pytanie czy to normalne ze otwieranie jest na dwa razy
i moje pytanie czy to normalne ze otwieranie jest na dwa razy
-
- Forum Audi 80