[ABK 80 B4 2.0] kontrolka oleju niedziała
[ABK 80 B4 2.0] kontrolka oleju niedziała
witam! mam problem co do kontrolki oleju nie działa jak przekręcam zapłon to się świeci ! ale jak jest mało oleju to się nie świeci! co możne być wadą jakiś czujnik?
-
- Forum Audi 80
raczej czujnik ciśnienie jak nie pokazuje ze za mało jest oleju... może się coś do niego dostało i zapchało go ? tylko czy ten czujnik pokazuje zbyt niski stan oleju ??? ja słyszałem ze jak się kontrolka od oleju zapali to juz musztarda po obiedzie w 98% silnik do remontu wiec może wszystko w porzadku masz ;] chyba ze silnik bez oleju uruchomiłeś :mrgreen:
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
Czujnik ciśnienia oleju jak sama nazwa wskazuje jest od ciśnienia a nie od poziomu.
Zaświeci Ci się dopiero gdy pompa olejowa nie poda oleju pod odpowiednim ciśnieniem do układu smarowania. Do pomiaru poziomu oleju służy miarka tzw bagnet który znajduje się pod maską. Masz wszystko w porządku tylko zlituj sie nie kombinuj tylko dolej olej.
zabiel8, tak po za tym to brzydko że jeździsz autem w ty stanie .
Zaświeci Ci się dopiero gdy pompa olejowa nie poda oleju pod odpowiednim ciśnieniem do układu smarowania. Do pomiaru poziomu oleju służy miarka tzw bagnet który znajduje się pod maską. Masz wszystko w porządku tylko zlituj sie nie kombinuj tylko dolej olej.
zabiel8, tak po za tym to brzydko że jeździsz autem w ty stanie .
Przesadziłeś troszkę nie tak od razu ale praca silnika z brakiem ciśnienia doprowadzi do jego zatarcia i zgonu .skitraszacz pisze:w 98% silnik do remontu
-
- Forum Audi 80
Wiem ale chciałem żeby kolega przypadkiem nie odpalał silnika bez oleju albo prawie z zerowym stanem a i dzięki za sprostowanie za Ten bagnet itd... zapomniałem o nim ze to nim mierzy się poziom oleju :oops: ale tak to jest jak człowiek chce szybko pomócGrzegorzbielsko pisze: Przesadziłeś troszkę nie tak od razu ale praca silnika z brakiem ciśnienia doprowadzi do jego zatarcia i zgonu .
- tokarka606
- Forum Audi 80
Re: [ABK 80 B4 2.0] kontrolka oleju niedziała
nie rozumiem co napisałes ,naprawde.A wy to rozumiecie?Popraw proszę pytanie.zabiel8 pisze:witam! mam problem co do kontrolki oleju nie działa jak przekręcam zapłon to się świeci ! ale jak jest mało oleju to się nie świeci! co możne być wadą jakiś czujnik?
-
- Forum Audi 80
Re: [ABK 80 B4 2.0] kontrolka oleju niedziała
kolega myślał ze jak ma zbyt niski poziom oleju to mu się będzie kontrolka od oleju świeciła :mrgreen:tokarka606 pisze:nie rozumiem co napisałes ,naprawde.A wy to rozumiecie?Popraw proszę pytanie.zabiel8 pisze:witam! mam problem co do kontrolki oleju nie działa jak przekręcam zapłon to się świeci ! ale jak jest mało oleju to się nie świeci! co możne być wadą jakiś czujnik?
Witam,
Dzisiaj mialem taka dziwna sytuacje. Jechalem (na LPG) spokojnie przez miasto i nagle zapalila sie kontrolka oleju. Szybko wylaczylem silnik i zjechalem na bok. Sprawdzilem poziom oleju, jest MAX, zreszta wymienialem go 2 tyg. temu wiec wiedzialem ze jest, myslalem ze moze jakis wyciek ale nie, jest pelno. Odpalilem auto pochodzilo na biegu jalowym i za chwile to samo. Przelaczylem na benzyne, odpalilem, juz sie nie pojawilo. Po okolo 10km znowu wrocilem na gaz i juz bez problemu dojechalem do celu. Co to moglo byc? Dzisiaj mialem robiony przeglad gazu po 1000km i wszystko jest tip-top. Dodam ze w tym samym czasie zaczal wariowac obrotomierz (przy czym obroty silnika byly caly czas OK). Czy to wina jakiegos wadliwego polaczenia? Czytalem na forum ze jesli chodzi o obrotomierz to trzeba sprawdzic kostke na cewce, Hallu i kable alternatora. Jak sprawdzic czujnik cisnienia oleju? Jak powinien miec rezystancje i na ktorych pinach?
I jeszcze jedno pytanie, podobno w B4 ABK sa 2 czujniki cisnienia oleju. Gdzie one sie znajduja? Kolo miski olejowej?
Dzisiaj mialem taka dziwna sytuacje. Jechalem (na LPG) spokojnie przez miasto i nagle zapalila sie kontrolka oleju. Szybko wylaczylem silnik i zjechalem na bok. Sprawdzilem poziom oleju, jest MAX, zreszta wymienialem go 2 tyg. temu wiec wiedzialem ze jest, myslalem ze moze jakis wyciek ale nie, jest pelno. Odpalilem auto pochodzilo na biegu jalowym i za chwile to samo. Przelaczylem na benzyne, odpalilem, juz sie nie pojawilo. Po okolo 10km znowu wrocilem na gaz i juz bez problemu dojechalem do celu. Co to moglo byc? Dzisiaj mialem robiony przeglad gazu po 1000km i wszystko jest tip-top. Dodam ze w tym samym czasie zaczal wariowac obrotomierz (przy czym obroty silnika byly caly czas OK). Czy to wina jakiegos wadliwego polaczenia? Czytalem na forum ze jesli chodzi o obrotomierz to trzeba sprawdzic kostke na cewce, Hallu i kable alternatora. Jak sprawdzic czujnik cisnienia oleju? Jak powinien miec rezystancje i na ktorych pinach?
I jeszcze jedno pytanie, podobno w B4 ABK sa 2 czujniki cisnienia oleju. Gdzie one sie znajduja? Kolo miski olejowej?
[ABK 80 B4 2.0] Ciśnienie oleju
Ostatnio miałem to samo co kolega monkahead. Obrotomierz zaczyna wariować i to jest chyba jakieś zabezpieczenie ze od razu zapala się kontrolka oleju. Zatrzymałem silnik natychmiast i spojrzałem pod maskę. Odpiąłem i docisnąłem kable WN od świec, obrotomierz wrócił do normy jak i kontrolka oleju. Moje pytanie : zauważyłem ,że moje kable są w opłakanym stanie i czy mogą mieć związek z obrotomierzem? czy był to tylko przypadek?
Sprawdzilem dzisiaj wszystkie polaczenia, nie widze zadnych potencjalnych problemow. Jutro sprawdze przewodzenie kabli od swiec ale wygladaja dobrze. Chcialem przeczyscic styki od kabli na alternatorze ale oryginalne sruby sa albo tak zapieczone albo dokrecone takim momentem ze za cholere nie moglem ich ruszyc, a 'sucharkiem' nie jestem. Inna sprawa ze wejscie bagnetu je strasznie zaslania w ABK. Moze je prysnac jakims preparatem? Jest tego troche w marketach. Jutro jeszcze sprawdze auto od spodu na kanale, bo jade na weekend w gory i nie chce miec zadnych przygod po drodze. Mysle ze to byly jakies zaklocenia, przypadkowa sprawa. Czas pokaze.
@Dave,
a jak u Ciebie wyglada ta sprawa?
@Dave,
a jak u Ciebie wyglada ta sprawa?