[1.9TDI 1Z] Analiza kodów błyskowych.
[1.9TDI 1Z] Analiza kodów błyskowych.
Witam! W moim audi z silnikem 1Z przeprowadziłem analize kodów błyskowychWyskoczyły mi 3 błędy. Dwóch z nich nie mogę się doszukać co oznaczają.Może Wy będziecie mieli jakieś pomysły.
Kody to:
2244
oraz
2131
Z góry dzięki za pomoc.
Kody to:
2244
oraz
2131
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 20:17 przez lucas24, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja zawsze myślałem że w 1Z jest komp i błędy odczytuje się za pomocą Vag-a :shock:
Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera :roll:
Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera :roll:
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2009, 00:16 przez spiczi, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [1.9TDI 1Z] Analiza kodów błyskowych.
swego czsu jak nie było czym diagnozować (zaporowa cena sprzętu a raczej brak dostepu do niego) często sie robiło diagnoze kodów błyskowych i co ważniejsze to była zawsze bardziej prawdomówna :!: jak jakiś fejsik :idea: wiadome teraz takie czasy że nikomu sie nie chce wymrugać błędu bo fejsa za pare zeta kupi,soft zassa z neta i bez kąbinacji,wielki pozytyw dla kolegi za trud związany w wymruganie kodów w razie co służe pomocą koledze za chęć i zadany sobie trud pozdrawiamlucas24 pisze:Witam! W moim audi z silnikem 1Z przeprowadziłem analize kodów błyskowychWyskoczyły mi 3 błędy. Dwóch z nich nie mogę się doszukać co oznaczają.Może Wy będziecie mieli jakieś pomysły.
Kody to:
2244
oraz
2131
Z góry dzięki za pomoc.
ps.odłącz minusowy biegun akumulatora na kilka minut i potem podłącz spowrotem przejedz sie samochodem i odczytaj ponownie a i jak by co zapraszam na pv podam ci opisy błędów które wymrugałeś 8-) błędy banalnie proste niech zgadnę zapewne masz problem z mocą-zwinnością silnika podczas jazdy <ok>
[ Dodano: 2009-04-01, 00:36 ]
a kolega to niech nie będzie taki mądrala :evil: 8-) każdy se radzi jak może i co ważne :!: nie łamiąc prawa jakimś fejsem,a pomysłowością i chęcią-zaangażowaniem i dążeniem do czegoś,kolega LUKAS24wykazał dużo chęci i wiedzy aby wymrugać te błędy ,a nie tylko wcisnąć enter :!: i tym samym nie poszedł na łatwiznę pozdrawiam kolegę lukas24przemik pisze:Niektorzy widac lubią komplikowac sobie zycie
Twój podpis sugeruje, ze chcialbys aby siedziba Viakena spłoneła i najlepiej zeby zamkneli internet - wtedy wszyscy z byle problemem pojechaliby potulnie do wszelkiej masci wartsztatów - a panowie mechanicy mogliby skaleczyc kazdego na kilka(set) PLN.endriu210 pisze:a kolega to niech nie będzie taki mądrala każdy se radzi jak może i co ważne nie łamiąc prawa jakimś fejsem
Tekst jakoby poslugiwanie się fejsem było łamaniem prawa pozostawiam bez komentarza.
Rozumiem, ze jak przyjezdza do Ciebie klient np. na chipa to podlaczasz kody błyskowe i rozkminiasz błyski czy idziesz na łatwizne i podłaczasz kabelek z fejsem?endriu210 pisze: a nie tylko wcisnąć enter i tym samym nie poszedł na łatwiznę pozdrawiam kolegę lukas24
Pozdrawiam serdecznie
he he ...dobry jesteś :lol: nie będę komentował twej wypowiedzi bo nie wiadomo o co ci konkretnie chodziprzemik pisze:Twój podpis sugeruje, ze chcialbys aby siedziba Viakena spłoneła i najlepiej zeby zamkneli internet - wtedy wszyscy z byle problemem pojechaliby potulnie do wszelkiej masci wartsztatów - a panowie mechanicy mogliby skaleczyc kazdego na kilka(set) PLN.endriu210 pisze:a kolega to niech nie będzie taki mądrala każdy se radzi jak może i co ważne nie łamiąc prawa jakimś fejsem
Tekst jakoby poslugiwanie się fejsem było łamaniem prawa pozostawiam bez komentarza.
Rozumiem, ze jak przyjezdza do Ciebie klient np. na chipa to podlaczasz kody błyskowe i rozkminiasz błyski czy idziesz na łatwizne i podłaczasz kabelek z fejsem?endriu210 pisze: a nie tylko wcisnąć enter i tym samym nie poszedł na łatwiznę pozdrawiam kolegę lukas24
Pozdrawiam serdecznie
co do fejsów nie mam nic przeciwko aby właściciele mieli w posiadaniu, wręcz przeciwnie 8-)
ps. skoro taki dobry jesteś to było podpowiedzieć autorowi tematu (który nie ma sprzętu do zdiagnozowania radził sobie jak mógł) :idea: a nie pisać postu nie wnoszącego nic do problemu z pierwszego postu w tym temacie.
ja nie czepiam sie twego podpisu to proszę nie czepiaj się mojego 8-)
Pozdrawiam
jedyny kosztowny sprzęt do zrobienia diagnozy to laptop albo komp stacjonarny z programem VAG-COM albo Deltascan a kabelek na RS232 można zrobić w kilka minut jak nie ma się Viakena który z legalnością ma tyle wspólnego co radio samochodowe :lol:
kolega pomęczył się sczytując kody błyskowe i jakoś Twojej pomocy endriu210 w tym poście za wiele nie widać, chyba że na PW :roll:
akurat to co napisał przemik dla mnie np. jest zrozumiałe a za pomocą kodów błyskowych można odczytać jedynie błędy (lub ich brak) i nic poza tym
kolega pomęczył się sczytując kody błyskowe i jakoś Twojej pomocy endriu210 w tym poście za wiele nie widać, chyba że na PW :roll:
akurat to co napisał przemik dla mnie np. jest zrozumiałe a za pomocą kodów błyskowych można odczytać jedynie błędy (lub ich brak) i nic poza tym
są schmenaty fejsów z 1linia K tylko trzeba poszukac wpisz w google i sie znajdzie, a co do tych kodów błyskowych to ludzie wymyslaja cos nowego zeby ułatwic sobie zycje a nie utrudnic jak np zamiast kodów blyskowych podpinasz vaga i masz napisane błedy bez mrugania :mrgreen: więc prponuje zebys tytez ułatwial sobnie diagnoze nie utrudniallucas24 pisze:Może podzielisz się tą wiedzą jak zrobić taki kabelek?
odezwij sie na gg to pogadamy w sumie nie masz daleko mógł byś podjechać na zimnelucas24 pisze:Może podzielisz się tą wiedzą jak zrobić taki kabelek?UKI_XX pisze:kabelek na RS232 można zrobić w kilka minut
[ Dodano: 2009-04-01, 20:36 ]
Co do endriu210, to jedyny który póki co poważnie podszedł do tematu <ok>
prosze bardzo, wystarczy dobrze poszukać >>k-small 3<< a ten z małą modyfikacją z pierwszego sobie zrobiłem >> baza T2 tak jak w schem. k-small 3<< a z tych dwóch można zrobić taki jak dodam w załączniku <ok>lucas24 pisze: Może podzielisz się tą wiedzą jak zrobić taki kabelek?
[ Dodano: 2009-04-01, 20:36 ]
Co do endriu210, to jedyny który póki co poważnie podszedł do tematu <ok>
niestety sam szukałem tych kodów i na elektrodzie jest spora lista i Twoje różniły się o 1 więc nie było sensu o tym pisać a endriu210 jakoś napisał że pomoże i w poście nic poza tym nie widać więc chyba nie do końca jest to poważnie no chyba że dopiero pomoże jak do niego podjedziesz :lol:
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2009, 23:42 przez UKI_XX, łącznie zmieniany 1 raz.
UKI_XX pisze:a endriu210 jakoś napisał że pomoże i w poście nic poza tym nie widać więc chyba nie do końca jest to poważnie
poważne :?: :mrgreen: zastanówcie sie zanim co kolwiek napiszecie robicie tylko zbędną dyskusje ...jak dzieci w piaskownicy sie zachowują co niektórzy na tym forum dociąć komuś ubliżyć a sami nie potafią zweryfikować zwykłego kodu błyskowego co do pomocy to niech was o to głowa nie boli swoje juz pomogłem a i pomoge więcej ale nie na forum tylko pw
pozdrawiam ale spoko już umilkam na tym forum <ok> czytając wasze posty można sie nieżle uśmiać :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: