[b4 cabrio 2.3 NG] ustawienie zapłonu
[b4 cabrio 2.3 NG] ustawienie zapłonu
witam chce ustawić zapłon na 15 stopni tylko że nie wiem jak mam odczytywać znaki na kole zamachowym są tam jakieś kreski ale ja nie wiem co do czego jak mam te znaki ustawić??? proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 23:53 przez kazek-25, łącznie zmieniany 1 raz.
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam chce cos napisac na temat ustawienia zaplonu w audi80 b4 z silnikiem 2.3NG. Przy uzyciu lampy stroboskopowej-silnik musi byc rozgrzany do normalnej temp pracy tj ok 90st podlaczamy lampe uruchamiamy silnik oczywiscie musi pracowac na benzynie najpierw sprawdzamy bez zwierania zlacz w gniazdach w skrzynce bezpiecznikow znaki na kole beda nam migotac i bedzie wrazenie ze pracuje nierowno a jesli ustawimy tak na 15st tj bez zworki to wtedy kat wyprzedzenia wynosi ponad 20st.Teraz bierzemy drucik laczymy ze soba dwa wewnetrzne piny z gniazd diagnostycznych w skrzynce bezpiecznikow i wtedy po uprzednim ustawieniu tj bez zworki nie widac wogole znakow trzeba przekrecic aparat w prawo co opuznia zaplon i ustawic na 15st i ta jest prawidlowo .Drugi sposob tj bez lampy sciagamy kopulke i palec wyciagamy oslonke aparatu zakladamy palec i ustawiamy znak na kole zamachowym na 15 st i bierzemy np ekierke kladziemy na aparacie rowno z wycietym znakiem i patrzymy czy pokrywa nam sie ze srodkiem palca jesli nie to ustawiamy odpowiednio aparat.Ekierka jest poto zeby prostopadle wskazywala srodek palca do wyciecia.Dodam jeszcze ze palec musi byc na pierwszym cylindrze.Ijuz mamy ustawiony zaplon zycze powodzenia.