[All] Emblematy - usuwanie kleju
[All] Emblematy - usuwanie kleju
Witajcie.oderwałem dzis emblematy z klapy bagaznika tylko pozostały mi resztki kleju,jest on twardy,woda nie pomaga,paznokciem tez ciezko zerwac.w jaki sposob sie tego pozbyc zeby nie zaszkodziło lakierowi ani nie powstały odbarwienia??
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, 22:16 przez djpeja, łącznie zmieniany 2 razy.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Za pomocą specjalnego krazka do usuwania kleju . Mocujesz to w wkrętarce lub wiertarce z regulowanymi obrotami (obroty muszą być niskie) i ścierasz tym pozostałości taśmy. Potem trochę pasty polerskiej i powinno być git.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, 22:15 przez IC69, łącznie zmieniany 1 raz.
czyli trochę FranoF1, miał racji mówiąc
i potemFranoF1 pisze:szlifierka...
ale można to nawilżyć jeszcze choć by benzyną ekstrakcyjną i tak kilka razy i wtedy może pójdzie w ostateczności drugi emblemat <ok>IC69 pisze:Za pomocą tego czegoś http://moto.allegro.pl/it..._kleju_app.html
nie chce samemu działac z urzadzeniami mechanicznymi choc korci mnie to http://moto.allegro.pl/item575653790_bi ... u_app.html
dzis kupiłem jakis specyfik w motoryzacyjnym,grzałem od srodka suszarka,blacha robiła sie ciepła ale klej dalej nie odchodził:/ na dniach wybiore sie do lakiernika zeby wymyslił jakis patent na to:) moze polerka pomoze??
dzis kupiłem jakis specyfik w motoryzacyjnym,grzałem od srodka suszarka,blacha robiła sie ciepła ale klej dalej nie odchodził:/ na dniach wybiore sie do lakiernika zeby wymyslił jakis patent na to:) moze polerka pomoze??
Panowie , Aceton pomaga w takich sytuacjach Aceton techniczny , ja osobiście używałem kilka razy do tego problemu . Należy gume po znaczku zedrzeć jak najbardziej , a potem uzyć kolejno - Aceton , tempo ( lub coś pochodnego ). następnie wosk , aby zabezpieczyć mięki lakier po acetonie . Rezultat 100 % <ok>
goldi j51 pisze:Tylko zastanawiam się czy czy aceton nie rozpuści lakieru dlatego że dwa dni temu myłem szafkę narzędziową po której ktoś pomalował sprajem.Fakt lakier zszedł ale razem z lakierem z szafki także jakby ktoś mył to delikatnie
Jesli trzesz za bardzo to zmyjesz nawet lakier ( w spreju ) nad ori lakierem , trzeba sie napracować , jest pokryty clerem , więc trzeba ostrożnie . Mi się udało i zmyłem co trzeba po ori kleju <ok>
[ Dodano: 2009-04-04, 20:40 ]
silentfox pisze:Suszarka do włosów i nitro. Sposób sprawdziłem i działa w 100 % <ok>
Nitro działa w ten sam sposób co aceton ,( rozpuszczalnik do lakieru ) :-> = zmyje ( prawie wszystko )
Wizualnie na nasze oczka , Nitro , czy tez aceton nie uszkodzi lakieru , natomiast lakiernik powie co innego , wiem o czym pisze na własnym przykładzie , zmywałem również nitro , lecz to jest = równoznaczne z acetonem ( praktycznie ) przy tego typu pracach . Pozdrawiamsilentfox pisze:Zmywałem klej po listwach w innym aucie, lałem nitro i lakieru nie uszkodził.Lucas830 pisze:Nitro działa w ten sam sposób co aceton ,( rozpuszczalnik do lakieru )
Podgrzewasz suszarką aż się zrobi miękki, potem na szmatkę nitro i się wszystko umyje.
Pzdr.
panowie śmiało można używać intra bo starego lakieru nie rozpuści tylko świeży dlatego bo jak się maluje to do lakieru dodaje się utwardzacza. Pracowałem na lakierni i wiem że tak jest najlepiej. I daj sobie spokój z suszarka a najpierw spróbuj z samym nitrem ja zawsze tak robiłem i o żadnej suszarce nie słyszałem a działo