[80 B4 1.9 TDI] Odpowietrzanie sprzęgła
[80 B4 1.9 TDI] Odpowietrzanie sprzęgła
Witam serdeczmie. Miałem nieszczelność w układzie hamulcowym i ze zbiorniczka uciekł mi prawie cały płyn. Uszczelniłem układ, zalałem płyn i odpowietrzyłem hamulce. Czy jest możliwość, żeby po takim zabiegu zapowietrzyło sie sprzęgło i czy powinno sie je odpowietrzać? Dodam, że pedał sprzęgła chodzi tak samo jak przed awarią. Pozdrwiam
- mieczyk1983
- Forum Audi 80
wysprzeglik sie trzyma na 1 śrubie M8x35mmmalymoto pisze:Chyba na trzech śrubach się trzyma siłownik a odpowietrzaj normalnie jak hamulce nie pamiętam czy przy pompce sprzęgła nie ma jakiegoś odpowietrznika jeszcze .
odpowietrzik jest na wysprzegliku
pojazdy z ukladem servotronic maja odpowietrznik dodatkowy przy pedałach
jak dla mnie to może być zużyte sprzęgło.willow pisze:witam. przy włączonym silniku nie moge wrzucic zadnego biegu. gdy jest wyłaczony to biegi wchodza normalnie. mam b4 . jaka moze byc przyczyna?
Dla pewności sprawdź czy układ hydrauliki sprzęgła jest odpowietrzony oraz czy jest olej w skrzyni biegów i zobacz czy nie ma czasem opiłków w oleju.
Kolejną rzeczą to uruchom silnik i naciśnij sprzęgło i puść przysłuchaj się czy jest różnica w odgłosie wydawanym z okolic skrzyni biegów.
Jeśli będzie słychać dziwne huczenie lub trzeszczenie wtedy wiadomo, że łożysko wyciskowe jest zużyte a to oznacza, że sprzęgło też może już mieć dość.
Napisz też w jakich okolicznościach to się stało i jak wcześniej auto jeździło.
w gwoli ścisłości przeczytaj ten wątek bo jest on pomocny w diagnozowaniu usterek sprzęgła
https://audi80.pl/all-faq-diagnoza-n ... t34610.htm
wcześniej nie było żadnych problemów. wyjechałem z grazu i po przejechaniu około 4 km. zatrzymałem auto i juz nie mogłem wrzucic zadnego begu.przy właczonym silniku jak chce wrzucic 1 to auto tak jakby troszke idzie do przodu w przy wstecznym do tyłu choc sprzegło jes wcisniete do oporu. jak jest silnik wyłaczony wrzucam 1 wciskam sprzegło zapalam silnik i wtedy auto ani drgnie
Audi 80 B3 1.6 TD
Witam!
Podlacze sie do tematu bo mam podobny problem a mianowicie.
Jakies 4 dni temu przy normalnej jezdzie obnizyl mi sie pedal sprzegla o polowe i nie chcial odbic ale wszytkie biegi wchodzily normalnie wiec nic nie robilem az do dzis jadac na 4 chcialem wbic 5 i nacisnolem pedal sprzegla a on wogule nie odbil zostal w podlodze i 5 bieg tez nie chcial wejsc. W domu odkrylem ze byl to pekniety przewod wychodzacy od silownika, tryskalo z nbiego jak z fontanny wiec go wymienilem i odpowietrzylem tak jak chamulce i nic pedal dalej wpada w podloge , wyczytalem ze odpowietrza sie tez odkrecajac odpowietrznik i czekajac az jakas ilosc plynu zleci ja przepuscilem 0.5l i NIC! Pompa jest raczej dobra bo jest sucho i gdy w miesce przewodu wsadzilem srubokret to normalnie chodzi ale pedalu sprzegla sama nie odbija:(.
I tu moje pytanie co to moze byc bo juz nie wiem a zaczelo sie od peknietego przewodu:(???
Podlacze sie do tematu bo mam podobny problem a mianowicie.
Jakies 4 dni temu przy normalnej jezdzie obnizyl mi sie pedal sprzegla o polowe i nie chcial odbic ale wszytkie biegi wchodzily normalnie wiec nic nie robilem az do dzis jadac na 4 chcialem wbic 5 i nacisnolem pedal sprzegla a on wogule nie odbil zostal w podlodze i 5 bieg tez nie chcial wejsc. W domu odkrylem ze byl to pekniety przewod wychodzacy od silownika, tryskalo z nbiego jak z fontanny wiec go wymienilem i odpowietrzylem tak jak chamulce i nic pedal dalej wpada w podloge , wyczytalem ze odpowietrza sie tez odkrecajac odpowietrznik i czekajac az jakas ilosc plynu zleci ja przepuscilem 0.5l i NIC! Pompa jest raczej dobra bo jest sucho i gdy w miesce przewodu wsadzilem srubokret to normalnie chodzi ale pedalu sprzegla sama nie odbija:(.
I tu moje pytanie co to moze byc bo juz nie wiem a zaczelo sie od peknietego przewodu:(???
Witam serdecznie!
Mam problem podobny co w opisach mianowicie wymieniłem kompletne sprzęgło złożyłem wszystko jak należy i pedał w podłodze próbowałem je odpowietrzyć na różne sposoby i nic. Przed wymianą pedał był jak należy więc co jest nie tak z tym odpowietrzaniem czy ktoś wie i ma jakiś sposób jak je odpowietrzyć? Audi 2,6.
Mam problem podobny co w opisach mianowicie wymieniłem kompletne sprzęgło złożyłem wszystko jak należy i pedał w podłodze próbowałem je odpowietrzyć na różne sposoby i nic. Przed wymianą pedał był jak należy więc co jest nie tak z tym odpowietrzaniem czy ktoś wie i ma jakiś sposób jak je odpowietrzyć? Audi 2,6.