[coupe] mechanizm podnoszenia szyby
[coupe] mechanizm podnoszenia szyby
witam mam pytanie czy mechanizm od podnoszenia szyby w coupe jest taki sam jak w cabrio? a jesli jest inny to czy cięzko go zrezac do coupe?, i jeszcze jedno pytanie, mam sprawny silniczek od podnoszenia szyb i chciałbym go wykorzystac bo od strony pasażera mam na korbkę, bedzie mi do tego potrzebny jakiś sterownik? dotychczas miałem tylko jedna el i to nie ja ja zakladałem stąd moje pytania
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ramy mocujące są inne ale silniki i linki są takie same i z powodzeniem można przekładać z b3 do b4 do cabrio i w tył - robiłem tak już trzy razy
Manualne mają większy bęben od elektrycznych aby uzyskać większy moment obrotowy i nie męczyć się z otwieraniem szyby jak z odkręcaniem koła. Wątpliwe aby ktoś rozbierał oba mechanizmy i porównywał długość linek więc na chwilę obecną twierdzenie jest równe - mechanizmy różnią się
Jednakże aby mieć elektryczne mając manualne nie trzeba kombinować z wymianą całej kasety szyby wraz z mechanizmem skoro na allegro jest masa uniwersalnych kitów do przeróbki manualnych w elektryczne i do coupe na pewno też podejdzie a przy odrobinie uporu można zrobić instalacje elektryczną taką samą jak oryginał z oryginalnym przekaźnikiem sterującym i boczkami i guziorami i będzie wyglądać jak oryginał a jak się silnik spitoli to nie będzie tyle płaczu bo to tanie ustrojstwo te uniwersalki
Manualne mają większy bęben od elektrycznych aby uzyskać większy moment obrotowy i nie męczyć się z otwieraniem szyby jak z odkręcaniem koła. Wątpliwe aby ktoś rozbierał oba mechanizmy i porównywał długość linek więc na chwilę obecną twierdzenie jest równe - mechanizmy różnią się
Jednakże aby mieć elektryczne mając manualne nie trzeba kombinować z wymianą całej kasety szyby wraz z mechanizmem skoro na allegro jest masa uniwersalnych kitów do przeróbki manualnych w elektryczne i do coupe na pewno też podejdzie a przy odrobinie uporu można zrobić instalacje elektryczną taką samą jak oryginał z oryginalnym przekaźnikiem sterującym i boczkami i guziorami i będzie wyglądać jak oryginał a jak się silnik spitoli to nie będzie tyle płaczu bo to tanie ustrojstwo te uniwersalki
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Nie polecam tych uniwersalnych bo miałem i szyby w coupe się zamykały z taką prędkością że slimak by zdążył przejść przez drogę i nic by mu się nie stało
Tak jak Mariusz pisze różnią się samym mechanizmem podnoszenia tj silnik w jednym-korba w drugim,stelaż i rama są 100% identyko.
wiem bo mam coupe 89r i 93r i porównywałem <ok>
Tak jak Mariusz pisze różnią się samym mechanizmem podnoszenia tj silnik w jednym-korba w drugim,stelaż i rama są 100% identyko.
wiem bo mam coupe 89r i 93r i porównywałem <ok>
Podłączając się do tematu mam pytanko.
Mam zerwany jeden drucik w lince w prawych drzwiach i opuszcza się tylko o jakieś 1/4 bo ten ... drucik blokuje.
Czy można wyciąć i rozwinąć z mechanizmu linkę całkowicie i po prostu nawinąć nową takiej samej grubości (oczywiście zachowując długości) bez problemów? Na końcach zaprasować jakieś końcówki. Czy raczej niewykonalne?
Lepiej zapytać niż później z otwartą szubą jeździć przez cały czas
Mam zerwany jeden drucik w lince w prawych drzwiach i opuszcza się tylko o jakieś 1/4 bo ten ... drucik blokuje.
Czy można wyciąć i rozwinąć z mechanizmu linkę całkowicie i po prostu nawinąć nową takiej samej grubości (oczywiście zachowując długości) bez problemów? Na końcach zaprasować jakieś końcówki. Czy raczej niewykonalne?
Lepiej zapytać niż później z otwartą szubą jeździć przez cały czas
-
- Forum Audi 80
mayster750 pisze:Pozwólcie że odgrzebie temat mam pytanko nie mam w ogóle mechanizmu szyby w swojej coupe i mam pytanie czy one pasują od zwykłego sedana czy avanta tak słyszałem prawda to?
na chłopski rozum drzwi avant sedan są krótsze od cabrio/coupe więc nie masz szans na przełożenie i działanie takich mechanizmów .
Do coupe pasuje z cabrio i na odwrót
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Nic nie muszę mierzyć bo doskonale wiem że od cabrio pasuje do coupe i na odwrót , zaś od sedana nie podejdzie mechanizm bo poaptrz sobie na oko na zdjęcia na długości drzwi i na chłopski rozum nie ma szans wsadzić mechanizmu od sedana do cabrio / coupe ...mayster750 pisze:Tylko że on to z drzwi na złomie ściągał. Od sedana. Masz taki mechanizm od coupe? jesli tak zmież go na długośc a od sedana.
Odkopię trochę temat.
Mam u siebie w coupe '92 uszkodzone linki od mechanizmu. Czy ktoś z was zakładał sam zestaw naprawczy z aledrogo?
http://allegro.pl/audi-coupe-b3-b4-88-9 ... 58267.html
Mam u siebie w coupe '92 uszkodzone linki od mechanizmu. Czy ktoś z was zakładał sam zestaw naprawczy z aledrogo?
http://allegro.pl/audi-coupe-b3-b4-88-9 ... 58267.html