[ 1.9TDI 1Z ] Gdzie są zawory od klimatyzacji?.
[ 1.9TDI 1Z ] Gdzie są zawory od klimatyzacji?.
Mam takie pytanko w którym miejscu sa zawory do napelniania klimy,
Pojechalem do "super zakladu napelniającego klime" i "macherzy" nie wiedza gdzie maja podlaczyc urzadzenie. Jedna miejsce znalezli w chlodnicy i mowia ze jest jeszcze jedna i nie moga znalesc Bardzo prosze o pomoc gdzie sie podlacza cala aparature do napelniania klimy. Pozdrawiam
Pojechalem do "super zakladu napelniającego klime" i "macherzy" nie wiedza gdzie maja podlaczyc urzadzenie. Jedna miejsce znalezli w chlodnicy i mowia ze jest jeszcze jedna i nie moga znalesc Bardzo prosze o pomoc gdzie sie podlacza cala aparature do napelniania klimy. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009, 15:19 przez fabian99, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli tylko w tym miejscu co jest w chlodnicy napelnia sie klime??
Firma feu Vert ma takich znawcow www.feuvert.pl
Juz bylem w sobote i "machery" stwierdzili ze musi to zobaczyc kolega bo pierwszy raz cos takiego widza i mi gadaja ze ta klima moze nie byc oryginalna, ale po tym co widze ( wlacznik od klimy, wejscie w chlodnicy) to raczej jest oryginalna i standardowa w tym modelu. Teraz jestem umowiony na wtorek zeby zobaczyl ich najlepszy pracownik od klimy zobaczymy co mi powiedza we wtorek. ZNAWCY heh
Cos mi gadali ze musza byc jakies zawory od klimy a ja mam piekne audi od 1 miesiaca i sie za bardzo na tym nie znam.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-04-05, 13:21 ]
Mozesz mi powiedzec w ktorym miejscu moge szukac tego przylacza
Firma feu Vert ma takich znawcow www.feuvert.pl
Juz bylem w sobote i "machery" stwierdzili ze musi to zobaczyc kolega bo pierwszy raz cos takiego widza i mi gadaja ze ta klima moze nie byc oryginalna, ale po tym co widze ( wlacznik od klimy, wejscie w chlodnicy) to raczej jest oryginalna i standardowa w tym modelu. Teraz jestem umowiony na wtorek zeby zobaczyl ich najlepszy pracownik od klimy zobaczymy co mi powiedza we wtorek. ZNAWCY heh
Cos mi gadali ze musza byc jakies zawory od klimy a ja mam piekne audi od 1 miesiaca i sie za bardzo na tym nie znam.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-04-05, 13:21 ]
Mozesz mi powiedzec w ktorym miejscu moge szukac tego przylacza
Zmień warsztat, Ci "goście" albo mają stary sprzęt albo "guzik" się znają. Powiedz im, że na automacie do nabijania czynnika jest pokrętło, które wystarczy przestawić w odpowiednią pozycję i da się napełnić klimę z jednym zaworkiem.
Drugi zaworek jest pomiędzy zespołem nagrzewnicy a nadwoziem , nad sterownikiem silnika.
Drugi zaworek jest pomiędzy zespołem nagrzewnicy a nadwoziem , nad sterownikiem silnika.
czachorek pisze:ja próbowałem sobie doładować sam ale niestety! skorzystałem z usługi gościa który mi nabił za 100 zł właśnie tym zaworem w chłodnicy najpierw sprawdził szczelność (urządzenie sprawdzające wytworzyło próżnięw układzie) a następnie dopakowało odczynnika i oleju i gitara wszystko działa!
powiem ci że to sprawdzenie poprzez zrobienie prużni nie jest takie wcale dobre, jesli bedzie nieduża dzierka to na podciśnieniu nieszczelności nie wykryje.
najlepszym sposobem jest wpuszczenie do układu czystego azotu około 15bar odczekanie (im dłużej tym lepiej) jesli nic nie zchodzi wtedy porzadne odciagniecie powietrza z układu(prużnia) i nabicie. w b4 wchodzi 650-700 gram R134A.
przyznam sie że nie wiedziałem że jest tam drógi zawór jeszcze jakbyś dokładniej rozwinął ten temat jak sie do niego dostać. bo jak wymieniam gaz w swojej 80 (co roku) to żeby weszło tyle ile potrzeba to musze zwiekszyć cisnienie w butli poprzez jej podgrzanie. a to jest uzależnione od tego że nie posiadam pompy tłoczącej czynnik tylko pompe prużniową, wage i oczywiście manometry.czarekj pisze: Drugi zaworek jest pomiędzy zespołem nagrzewnicy a nadwoziem , nad sterownikiem silnika.
a nawet po kilku godzinnej pracy pompy prużniowej bez podgrzania butli nie udało mi sie wtłoczyć wymaganej ilości czynnika przez jeden zawór bakuje własnie tego zaworu po stronie niskiego cisnienia i to jest bul, myslałem nad zacisnieciem zaworu na wężu przed osuszaczem ale skoro jest drugi zawór....