[B4] Jaki profil opony na alu 17
[B4] Jaki profil opony na alu 17
Witam!!! Przymierzam się do zakupu opon na lato 17/50/205 i mam pytanie odnosnie profilu, czy z takim profilem opony nie będę miał problemów np z obcieraniem?
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2009, 20:16 przez dynia1, łącznie zmieniany 1 raz.
- BlackAngel
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
Kuba a jakie masz ET i szerokość felgi przy tych gumach 215/45/17 ?
Też chcę sobie takie opony sprawić i nowe felgi do nich, ale nie wiem dokładnie jakie ET powinno być, żeby nie wystawało poza obrys auta.
Obecnie mam 205/55/16 i chcę sobie zmienić na 17", ale mam problem z doborem odpowiednich felg.
Też chcę sobie takie opony sprawić i nowe felgi do nich, ale nie wiem dokładnie jakie ET powinno być, żeby nie wystawało poza obrys auta.
Obecnie mam 205/55/16 i chcę sobie zmienić na 17", ale mam problem z doborem odpowiednich felg.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przy zmianie felg i opon powinno się zachować podobny obwód koła jaki jest w oryginalnym rozmiarze.
Kalkulator:
http://www.ostragorka.eu.org/~swietokrzyska/opony.html
Kalkulator:
http://www.ostragorka.eu.org/~swietokrzyska/opony.html
- BlackAngel
- Forum Audi 80
Tak wiem o tym.
W sumie niewielka jest rozbieżność w obwodzie między oryginalnym rozmiarem, a 215/45/17. Lepiej chyba wychodzi przy rozmiarze 225/45/17, ale takich szerokich kapci to nie miałem nigdy i nie wiem czy to nie za dużo jak na to auto.
Poza tym męczy mnie rozmiar felg. Nie bardzo wiem jakie szerokie i jakie ET, żeby nic nie obcierało przy pełnym skręcie i żeby nie wystawało poza obrys auta. Cały czas mowa o felgach 17 calowych.
Jeśli się dobrze orientuję, to producent zaleca ET od 35-42 czy jakoś tak.
Nawet robiłem obliczenia na odstawanie felgi od piasty metodą: od połowy szerokości felgi (przeliczonej na milimetry) odjąć ET. Dodawałem to do rozstawu kół po obu stronach i zawsze (dla różnych ET) miałem spory zapas do obrysu auta.
Rozstaw kół i szerokość auta wziałem ze stronki www.audiklub.org.
Wyszło mi więc, że praktycznie każde ET nawet dużo mniejsze od 35 będzie dobre.
Jeśłi się mylę, to niech mnie ktoś naprowadzi na właściwą drogę.
Pozdrawiam
W sumie niewielka jest rozbieżność w obwodzie między oryginalnym rozmiarem, a 215/45/17. Lepiej chyba wychodzi przy rozmiarze 225/45/17, ale takich szerokich kapci to nie miałem nigdy i nie wiem czy to nie za dużo jak na to auto.
Poza tym męczy mnie rozmiar felg. Nie bardzo wiem jakie szerokie i jakie ET, żeby nic nie obcierało przy pełnym skręcie i żeby nie wystawało poza obrys auta. Cały czas mowa o felgach 17 calowych.
Jeśli się dobrze orientuję, to producent zaleca ET od 35-42 czy jakoś tak.
Nawet robiłem obliczenia na odstawanie felgi od piasty metodą: od połowy szerokości felgi (przeliczonej na milimetry) odjąć ET. Dodawałem to do rozstawu kół po obu stronach i zawsze (dla różnych ET) miałem spory zapas do obrysu auta.
Rozstaw kół i szerokość auta wziałem ze stronki www.audiklub.org.
Wyszło mi więc, że praktycznie każde ET nawet dużo mniejsze od 35 będzie dobre.
Jeśłi się mylę, to niech mnie ktoś naprowadzi na właściwą drogę.
Pozdrawiam
- BlackAngel
- Forum Audi 80
No to do tych 215/45/17 przy szerokości felgi 7.5" spokojnie mogę dobrać ET w granicach 25-35 i nic nie powinno obcierać i wystawać poza obrys ?
Niech ktoś kto ma takie opony napisze mi jakie ma ET felgi.
19" może i wejdzie, ale pewnie będziesz jeździł tylko do przodu i do tyłu :mrgreen:
Teraz zobaczyłem, że Kuba wyedytował posta i napisał jakie ma ET
Ale i tak ciekawi mnie jakie dla Coupe można dobrać ET mniejsze od 35, żeby wszystko było ok.
Niech ktoś kto ma takie opony napisze mi jakie ma ET felgi.
19" może i wejdzie, ale pewnie będziesz jeździł tylko do przodu i do tyłu :mrgreen:
Teraz zobaczyłem, że Kuba wyedytował posta i napisał jakie ma ET
Ale i tak ciekawi mnie jakie dla Coupe można dobrać ET mniejsze od 35, żeby wszystko było ok.
- siwusek216
- Forum Audi 80
- BlackAngel
- Forum Audi 80
Koleiny to czuć już przy szerokości 205, więc sobie wyobrażam jak będzie na szerszych.
W sumie to mnie to jakoś specjalnie nie zraża i już postanowiłem, że gumy będą 215 w 17".
Co ciekawe, na stronie autocentrum.pl w dziale z felgami, gdy wybrałem Audi Coupe i podałem rozmiar felgi oraz rozstaw śrub, to znalazło felgi o ET z przedziału 11-48.
Czy to możliwe, żeby takie felgi też wchodziły bez problemu do Coupe ?
W sumie to mnie to jakoś specjalnie nie zraża i już postanowiłem, że gumy będą 215 w 17".
Co ciekawe, na stronie autocentrum.pl w dziale z felgami, gdy wybrałem Audi Coupe i podałem rozmiar felgi oraz rozstaw śrub, to znalazło felgi o ET z przedziału 11-48.
Czy to możliwe, żeby takie felgi też wchodziły bez problemu do Coupe ?