Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8] wyciek oleju

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
grzesiu88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8] wyciek oleju

Post autor: grzesiu88 » 07 kwie 2009, 23:39

Witam. Cieknie mi olej, gdzieś z podwozia. Dodam, że wcześniej nie wiem w jaki sposób, ale przerwała się rurka, która znajdowała się pod maską po lewej stronie. Z ułamanego końca było słychać zasysane powietrze, więc odłączyłem wtyczkę od tej rurki. Samochód jeździł normalnie, więc zostawiłem to w spokoju. Czy jest możliwość, że przez to tworzy się gdzieś tam ciśnienie i uszczelki nie wytrzymują? A może nie ma to wpływu i powinienem gdzie indziej szukać przyczyny? Bardzo proszę o pomoc, bo olej jest drogi :-( .

Awatar użytkownika
dexx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Re: [B3 1.8] wyciek oleju

Post autor: dexx » 07 kwie 2009, 23:48

grzesiu88 pisze:Dodam, że wcześniej nie wiem w jaki sposób, ale przerwała się rurka, która znajdowała się pod maską po lewej stronie. Z ułamanego końca było słychać zasysane powietrze, więc odłączyłem wtyczkę od tej rurki.
Czyżby odma?

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 07 kwie 2009, 23:51

Kolego a tak trudno zajrzeć pod maske i zobaczyć skąd cieknie olej? Jak nie potrafisz nazwać miejsca skąd cieknie olej to wstaw fotkę i ktoś Ci pomoże. A tak to możemy zgadywać :-?

grzesiu88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B3 1.8] wyciek oleju

Post autor: grzesiu88 » 07 kwie 2009, 23:52

dexx pisze:
grzesiu88 pisze:Dodam, że wcześniej nie wiem w jaki sposób, ale przerwała się rurka, która znajdowała się pod maską po lewej stronie. Z ułamanego końca było słychać zasysane powietrze, więc odłączyłem wtyczkę od tej rurki.
Czyżby odma?
To jest taka cienka rurka, czarna. Na zdjęciach znalezionych w internecie ona jest chyba grubsza, ale nie jestem pewien. Jutro zrobie zdjęcie to wrzuce. Jeśli to odma to cała do wymiany czy tylko tą rurke wymienić?

[ Dodano: 2009-04-07, 23:59 ]
spiczi pisze:Kolego a tak trudno zajrzeć pod maske i zobaczyć skąd cieknie olej? Jak nie potrafisz nazwać miejsca skąd cieknie olej to wstaw fotkę i ktoś Ci pomoże. A tak to możemy zgadywać :-?
Całe otoczenie misy olejowej, takie jakby trójkąty (przepraszam, ale nie wiem jak to sie nazywa) są mokre. Nie wiem czy fotka w tym wypadku coś pomoże. Bardziej mi chodzi o to czy to przez tą przerwaną rurkę. Jutro zrobie pare zdjęć.

Awatar użytkownika
sitar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sitar » 08 kwie 2009, 07:14

Witam. Mi się wydaje że nie powinien cieknąć z tej rurki.Stawiałbym na uszczelkę pod pokrywą wałka rozrządu- ciągle z niej cieknie.Ja miałem taki przypadek że sączylo mi się z lekko pękniętej rurki od wspomagania -miska i skrzynia cała mokra.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 08 kwie 2009, 07:55

sitar pisze:Ja miałem taki przypadek że sączylo mi się z lekko pękniętej rurki od wspomagania -miska i skrzynia cała mokra.
nie to by kolega zauważył że to nie jest taki olej jak z silnika bo od wspomagania jest rzadszy i ma inny kolor, a z odmy właśnie może cieknąć wydaje się że rurka jest sucha a tak na prawdę lubi z niej od czasu do czasu pocieknąć ale w większości wypadków to delikatne wycieki

grzesiu88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiu88 » 08 kwie 2009, 09:19

Nie zrozumieliście mnie. Wyciek jest gdzieś na dole, dolna część misy olejowej i okolice są w oleju. Właśnie umyłem podwozie, zobacze skąd cieknie. Jeśli bedzie ciekło przy zgaszonym silniku to uszczelki, jeśli tylko przy zapalonym to ciśnienie- dobrze wnioskuje?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 08 kwie 2009, 11:42

Jeśli tylko na dole to może być symering z tyłu bloku albo po prostu uszczelka pod miską... Jeśli rurka o którą ci chodzi to odma to ma prawo się z niej sączyć ale wtedy wszystko leci do filtra powietrza o ile nie jest pęknięta i dobrze ściśnięta opaskami. Ona odpowietrza silnik i nie ma wpływu na inne wycieki.

grzesiu88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiu88 » 09 kwie 2009, 19:38

Byłem u mechanika. Powiedział, że prawa poduszka opadła i misa olejowa stukała o taką belkę i się przetarła. Zamówiłem już dziś 2 poduszki na dwie strony. Problem tylko z misą bo nowa jest droga. Mechanik mi powiedział, że może pospawać, a w sklepie gość mówi, że nie mozna spawać, ani montować używanej bo coś tam się stanie, że silnik się zepsuje (nie pamiętam co dokładnie mówił). I teraz pytanie do was: sprzedawca po prostu mnie nakręca na nowe zakupy czy moge śmiało motować misę używaną/spawaną?

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 09 kwie 2009, 22:29

Daj spokój migomat i ognia, tylko żeby zrobił to fachowiec żeby spaw nie wystawał do środka, chyba że to jest dziura duża. Bo mechaniorowi chodziło chyba o to że jeśli ja pospawasz to będzie inna geometria miski i przez to będzie źle wskazywała miarka co za tym idzie można zepsuć silnik ale to jest skrajne założenie

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 10 kwie 2009, 11:54

Kup sobie używke,byle cała i nie pognieciona z tej samej wersji silnikowej.A sprzedawcy ze sklepów mają takie rady jaką motywacje.Mechanik też doradził ci zgodnie z własnym interesem.Kazdy patrzy swego ;-) .

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 10 kwie 2009, 21:16

Lepiej kup używkę niż spawaną. Ktoś może ją źle pospawać a potem może spaw rdzewieć...

grzesiu88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiu88 » 11 kwie 2009, 18:08

Kupiłem nową, nie była droga (80zł), a spaw też kosztuje. Wymieniłem poduszki i misę. Okazało się jeszcze, że nie ma poduszki pod skrzynię i takiej podwieszki pod skrzynię (jak ktoś wie jak się to nazywa to dobrze by było to części łatwiej szukać). Przez to skrzynia ciągnie do dołu misę i teraz jest bardzo mała przestrzeń między misą. Na dodatek śruba jest urwana w skrzyni tam gdzie się wkręca poduszkę. Ma ktoś jakiś sposób na wykręcanie urwanej śruby :-D ?

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 12 kwie 2009, 19:38

Nie wiem jakie tam masz dojście,ale śrubę trzeba najpierw napunktować punktakiem a pózniej wywiercić wiertłem mniejszym niż śruba.Nie wiem jaki masz tam gwint ale jeżeli np.M12 to wiertło nie może być większe niż 10.2 ,M10 to 8.5 ,M8 to 6.8.Najlepiej wiercić dwoma wiertłami na początek mniejszym.Pózniej spróbuj wbić jakiś śrubokręt i wykręcić.Po zabiegu popraw gwint gwintownikiem.Jak nie wyda to możesz jeszcze zrobić większy gwint.

Awatar użytkownika
sitar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sitar » 12 kwie 2009, 22:11

Są też tzw. wykrętaki.Wiercisz w śrubie dziurę i wkręcasz w nią odpowiedni wykrętak-ma on lewy gwint. Na pewno je kupisz w sklepie z jakimiś kluczami-wiertłami itp.Koszt ok 15 zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl