[B3 1.8] problem z wskaźnikiem paliwa
[B3 1.8] problem z wskaźnikiem paliwa
nie wskazuje nic, jednak po wyciągnieciu pływaka z baku i ustwieniem go na maxa aby cos wskazywal to sie wskazówka podnosi z czym moze byc problem :?:
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- killer0123
- Forum Audi 80
Jeżeli jeden wskaźnik działa a drugi nie to na 100% stabilizator jest dobry.
Proponuje sprawdzić płyte główną licznika bo mogą być zimne luty.
Na wszelki wypadek podlutuj stabilizator do swojego gniaza na każdej z nóżek aby wyeliminować możliwość zaśniedzenia. Stabilizator jest zamontowany po tej stronie co wskaźniek poziomu paliwa.
A co do tych wskaźników audi już tak ma że one działają jak chcę.
Proponuje sprawdzić płyte główną licznika bo mogą być zimne luty.
Na wszelki wypadek podlutuj stabilizator do swojego gniaza na każdej z nóżek aby wyeliminować możliwość zaśniedzenia. Stabilizator jest zamontowany po tej stronie co wskaźniek poziomu paliwa.
A co do tych wskaźników audi już tak ma że one działają jak chcę.
mam ten sam problem
u mnie z kolei raz na jakiś czas czujnik temp działa, natomiast paliwa działa lecz pokazuje dziwnie tzn przy całym baku pokazuje 3/4 potem nagle cały przy rezerwie pokazuje albo 1/4 baku albo nic, gdzie szukac przyczyny?
Miałem ten sam problem z jednym i drugim wskaźnikiem (temperatury i paliwa). W większości czasu oba wskaźniki leżały...
Podejrzenie padło na stabilizator napięcia i czujnik poziomu paliwa (wykluczyłem uszkodzony czujnik temp., bo był nowy). Po wymianie czujnika polepszyło sie, ale tylko na 1 dzień, więc został już tylko stabilizator (bo skoro oba wariowały, to nie była raczej wina tylko samego czujnika). Stary czujnik miał już wytarte ścieżki na suwaku, więc i tak kwalifikował się do wymiany.
Rozwiązanie: po wymianie stabilizatora wszystko jest OK.
PS. Może w moim przypadku pomogło jedno i drugie (czujnik i stabilizator)?
Podejrzenie padło na stabilizator napięcia i czujnik poziomu paliwa (wykluczyłem uszkodzony czujnik temp., bo był nowy). Po wymianie czujnika polepszyło sie, ale tylko na 1 dzień, więc został już tylko stabilizator (bo skoro oba wariowały, to nie była raczej wina tylko samego czujnika). Stary czujnik miał już wytarte ścieżki na suwaku, więc i tak kwalifikował się do wymiany.
Rozwiązanie: po wymianie stabilizatora wszystko jest OK.
PS. Może w moim przypadku pomogło jedno i drugie (czujnik i stabilizator)?
Witam, miałem kiedyś podobne perypetie. Wskaźnik temperatury raz pokazywał a raz nie. Wymieniłem stabilizator (nawiasem mówiąc to kupiłem zamiennik bo oryginał to jakieś 50-70 zł.) i dalej kiszka. Rozebrałem licznik na części proste (niepotrzebnie zresztą) i okazało się że wystarczyło tylko przeczyścić styki pod śrubkami zaznaczonymi na foto. Są to styki woltomierzy (wskaźnik temperatury i poziomu paliwa) które z czasem nie przewodzą.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
kolego jak masz problem z wskaźnikiem to wystarczy w jednym temacie to napisać a nie dopisywać do każdego który dotyczy nie wskazywania poziomu paliwa :roll:bendzi40 pisze:mam to samo co dziki
ale temp.pokazuje normalnie tylko paliwa nie drgnie,
to czujnik czy licznik
licznik, juz dokrecałem te nakretki na wskażniku
co innego??
1: https://audi80.pl/80-b3-16-wskaznik- ... t12769.htm
2: https://audi80.pl/80-b4-20e-abk-czuj ... t23105.htm
3: https://audi80.pl/b4-abk-94-95r-prob ... t25860.htm
sprawdzałeś wogóle czy kable są podpięte przy pływaku? Dawniej wskaźnik działał i tak odrazu przestał :?:
Witam.Mam problem z wskaznikiem temperatury (silnik ACE).Wracałem z pracy, silnik normalnie sie rozgrzewał,temperatura rosła.Gdy juz podjechałem pod dom wskazówka lezała i ani drgnie.Dopiero kupiłem ten samochód i jeszcze nie znam tego silnika dlatego proszę o porade.Najlepiej jakby jakies foto było gdzie znajduje sie ten czujnik.