[B4 1,9 TDI] za dużo pali
[B4 1,9 TDI] za dużo pali
witam serdecznie
mam pytanko odnośnie spalania ropy. moja audiczka pochłania spore ilości paliwa. jaka może być przyczyna?
pozdrawiam i prosze o poradę
mam pytanko odnośnie spalania ropy. moja audiczka pochłania spore ilości paliwa. jaka może być przyczyna?
To zależy ile ty uważasz za sporo? viewtopic.php?p=28756&sid=eb2fce788ad4f ... 6fa2#28756
Re: [B4 1,9 TDI] za dużo pali
Już Ci spieszę z pomocą forumowa koleżankopączuś pisze:witam serdecznie
Zacznę od:
1 źle wyregulowana pompa wtryskowa (może być np zwiększona dawka paliwa)
2 źle ustawiony kąt wtrysku
3 zużyte i wołajace o wymianę wtryskiwacze
4 zapchany katalizator
5 stary filtr (paliwa i powietrza)
6 wada ukł hamulcowego, może np trzymać jakiś zacisk, przez co jest duże tarcie, zapieczony ręczny itp
podepnij się pod VAG`a i sprawdź co i jak, powinno wyjść
czy zauważasz spadek mocy?
poza tym poczytaj to:
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=950&highlight=tdi+pali+du%BFo
Re: [B4 1,9 TDI] za dużo pali
Cobra zapomniałeś jeszcze o termostacie :mrgreen:cobra pisze:Już Ci spieszę z pomocą forumowa koleżankopączuś pisze:witam serdecznie
Zacznę od:
1 źle wyregulowana pompa wtryskowa (może być np zwiększona dawka paliwa)
2 źle ustawiony kąt wtrysku
3 zużyte i wołajace o wymianę wtryskiwacze
4 zapchany katalizator
5 stary filtr (paliwa i powietrza)
6 wada ukł hamulcowego, może np trzymać jakiś zacisk, przez co jest duże tarcie, zapieczony ręczny itp
podepnij się pod VAG`a i sprawdź co i jak, powinno wyjść
czy zauważasz spadek mocy?
poza tym poczytaj to:
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=950&highlight=tdi+pali+du%BFo
Ale i tak poki nie wiemy ile to jest duzo to z fusów wróżymy, bo dużo to dość względne określenie
pączuś pisze:chips pisze:No to faktycznie za dużo. Chiba, że masz bardzo ciężką nóżkę
a Tobie ile pali?
[ Dodano: 2007-04-18, 22:29 ]
a właściwie to podpięcie pod komp jest takie skuteczne? potafi wykryć gdzie tkwi problem?
To był oczywiście żart bo nie sądzę, żeby ktoś miał nogę cięższą ode mnie (a pali mi średnio 6,5 - 7 litrów - raz udało mi się zejść na 6, ale to się więcej nie powtórzy. Myślę, że komputer powinien pokazać w czym problem.
Proponuję zacząć od najprostszej rzeczy jaką jest wymiana filtra powietrza. Może jest mocno zabrudzony a to odbija się znacząco na zużyciu paliwa. Choć z drugiej strony czy aż do tego stopnia? Sam wątpię, ale wymiana filtra powinna pomóc.
Podjedź na diagnostykę, może VAG cos wykaże.
Podjedź na diagnostykę, może VAG cos wykaże.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 07:59 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.