Witam zakupiłem już zestaw:
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=76
wszystko zainstalowalem z plytki od viakena jak trzeba, komp widzi oprogramowanie:
Viaken vag KKL-USB Serial port (com1)
mam oprogramowanie od kolegi przemik ( z góry dzieki): VAG-COM 311-2
i chyba w końcu połączyłem się(na chwile) z B4 1.9 TDI 93r Bosch
MAm laptopa Dell PP33L z zainstalowabym windows vista.
Ustawienia portu mam takie:
Liczba bitów na sekundę: 300 ( zmniejszyłem na maxa z 1600)
Bity danych: 8
Parzystość: Brak
Bity stopu:1
Sterowanie przepływem: Brak
W programie w start baud: 240
Po podłączeniu kabli do laptopa oraz do silnika i jego włączeniu a następnie załączeniu programu i kliknięciu: Select [z okienka Select Control Module] > 01-Engine > 02-Fault Codes: wyskoczył mi komunikat: Że nie ma błędów
Udału mi się połączyć po wielu próbach
Jednak gdy chciałem zrobić bloki wartości mierzonych i wybrałem:
Select [z okienka Select Control Module] > 01-Engine > 08-Meas. Blocks [bloki wartości mierzonych].
To program się zawiesił. Windows poinformował mnie że program ma błędy i windows go wyłącza. Zrestartowałem kompa zaintalowałem nawet na nowo program. Jednak kiedy nacisne Engine WINDOWS odrazu mi wyłącza program i nie moge nawet zrobić 01-Engine > 02-Fault Codes :shock:
Proszę o podpowiedź i dzieki za program.
Pozdrawiam
[ 1.9TDI 1Z] Diagnostyka - problem.
[ 1.9TDI 1Z] Diagnostyka - problem.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2009, 08:11 przez gigs, łącznie zmieniany 1 raz.
Wysztstkie ustawienia pozostawiłem tak jak w pierwszym poście i zrobiłem tak jak poradzili obaj koledzy i pomogło ( musiałem obie funkcje zaznaczyć - inaczej nie działało)
Za każdym razem teraz się włacza i robi test błędów.
Ale nie wiem jak zrobić test
odczyt bloków wartości mierzonych:
a. w tzw. próbie statycznej;
b. w tzw. próbie dynamicznej
W "załączniku" zaznaczyłem dwie funckje.
Czy przy pierwszej "strzałce" musze zmienić na 000 i czy drugą "strzałke" wtedy kliknąć
I jeszcze jedno jak wygenerować jakiś najprostszy błąd żeby zobaczyć czy programik działa na 100%
Za każdym razem teraz się włacza i robi test błędów.
Ale nie wiem jak zrobić test
odczyt bloków wartości mierzonych:
a. w tzw. próbie statycznej;
b. w tzw. próbie dynamicznej
W "załączniku" zaznaczyłem dwie funckje.
Czy przy pierwszej "strzałce" musze zmienić na 000 i czy drugą "strzałke" wtedy kliknąć
I jeszcze jedno jak wygenerować jakiś najprostszy błąd żeby zobaczyć czy programik działa na 100%
Tam gdzie masz pierwszą strzalke czyli pole "Group" wpisujesz "000" i nciskasz GO...i juz odczytujesz bloki wartosci mierzonych dla 1Z z "malą diagnostyką".
Wystarczy ze bedzie wlaczony kluczyk... jak chcesz sprawdzic kąt wtrysku musisz odpalic silnik.
Zeby odczytac wartosci Basic Settings - musisz miec pelnego VAGa.
W probie dynamicznej postepujesz podobnie - oczywiscie tutaj nie odczytujemy Basic Settings.
Wszystko masz w moim poscie o diagnostyce.
Powodzenia
Wystarczy ze bedzie wlaczony kluczyk... jak chcesz sprawdzic kąt wtrysku musisz odpalic silnik.
Zeby odczytac wartosci Basic Settings - musisz miec pelnego VAGa.
W probie dynamicznej postepujesz podobnie - oczywiscie tutaj nie odczytujemy Basic Settings.
Wszystko masz w moim poscie o diagnostyce.
Powodzenia