Ale to chyba nie temat o Eco drivingu xD sry za ot ale nie wytrzymałemUKI_XX pisze:wrzucanie na luz powoduje wzrost spalania nawet do 1l także powinno się puścić gaz i trzymać na biegu dojeżdżając np. do skrzyżowania czy tocząc się z górki <ok>Solskier pisze:Chyba raczej turlanie się z górki na luzie :lol: Sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać. :oops:
[1.9TDI 1Z] Wymiana końcówek wtrysków zmieni spalanie.
pięknie to jest pojęcie względneczachorek pisze:otóż wtryski zostały sprawdzone pod względem ciśnienia rozpylania i jak powiedział gość na warsztacie jest pięknie a ja się dalej upieram i szukam bo skoro na pełnym baku robię 800km to lekka przesada wg danych powinno być 1200 a niemcy to taki sprytny naród że tworzył autka w których na pełnym baku minimum 1000 należy zrobić! teść ma takiego samego avancika i wg takich samych obliczeń wychodzi mu max 6l/100km to dlaczego u mnie jest inaczej? :roll:
jakie były cisnienia otwarcia ?
z mojej strony dodoam że założenie wydajniejszych wtrysków dodaje powera ale równiez dzięki podniesieniu momentu moze lekko obnizyc spalanie - zwłaszcza kiedy stare wtryski juz słabo rozpylają, to założenie nowych koncówek z prawidłowo wyregulowanymi cisnieniami powduje że spalanie gnoju jest lepsze, czyli rośnie moment (a więc moc) i przy tej samej ilości spalonego paliwa jedzie się szybciej - czyli dalej
czachorek pisze:otóż wtryski zostały sprawdzone pod względem ciśnienia rozpylania i jak powiedział gość na warsztacie jest pięknie a ja się dalej upieram i szukam bo skoro na pełnym baku robię 800km to lekka przesada wg danych powinno być 1200 a niemcy to taki sprytny naród że tworzył autka w których na pełnym baku minimum 1000 należy zrobić! teść ma takiego samego avancika i wg takich samych obliczeń wychodzi mu max 6l/100km to dlaczego u mnie jest inaczej? :roll:
Witam kolego mój avancik pali dokładnie tyle samo w trasie może ten 1000 by zrobił przy jeździe do 120 km/h ale przy cyklu miasto kawalek trasy pól baku 400km drugie pół 400km. Może co w tym jest ze za dużo każdy się chwali ze jego tdi pali 6l hehe jak dla mnie to nie realne miałem przed 80, a4 2.5tdi paliła tyle samo heheh to juz nic z tego nie rozumiem.
Jeżeli auto jest sprawne to moze chodzi o Twoj styl jazdy ?
Może myślisz, ze jak sie powoli rozpedzasz i trzymasz silnik na niskich obrotach to malo pali - a tak nie jest. Jedno i drugie powoduje wzrost spalania - sprawdzone ne BC... Moze tez nie wykorzystujesz zbyt skutecznie efektu hamowania silnikiem ? Stawiam na styl jazdy.
Może myślisz, ze jak sie powoli rozpedzasz i trzymasz silnik na niskich obrotach to malo pali - a tak nie jest. Jedno i drugie powoduje wzrost spalania - sprawdzone ne BC... Moze tez nie wykorzystujesz zbyt skutecznie efektu hamowania silnikiem ? Stawiam na styl jazdy.