[ALL] Wymiana przekaźnika kierunkowskazów.
[ALL] Wymiana przekaźnika kierunkowskazów.
Ponieważ temat zniknął, jeszcze raz krótki opis tej prostej czynności. Może się komuś przyda.
Objawy: Kierunki działały kiedy chciały, a nie świeciły jeszcze częściej :lol:
Okazuje się, że winny był przekaźnik kierunkowskazów.
Oto instrukcja wymiany: (dodam, że elektronik u mnie w mieście wziąłby 2 stówki)
Odkręcamy półkę pod kierą. U mnie była umocowana na 4 śruby 6-kątne ósemki:
Zdejmujemy półeczkę i naszym oczom ukazuje się piękny widok <ok>
Nasz przekaźniczek jest skitrany na górnej części póły pod samą kierą. Jeżeli go tam nie ma, to należy właczyć kierunek i poszukać przekaźnika "na słuch", albo po numerze (w avancie nr 21):
Przekaźnik powinien być włożony w obudowę, z której go wyjmujemy, razem z gniazdem:
Stary przekaźnik, nr 21 (nie jestem pewien, ale chyba nr jest różny w zależności od modelu audiczki):
Nowy przekaźnik (25 PLN), wkłądamy do gniazda, wszystko w obudowę, zamykamy półę i wuala <ok>
Pozdr
Objawy: Kierunki działały kiedy chciały, a nie świeciły jeszcze częściej :lol:
Okazuje się, że winny był przekaźnik kierunkowskazów.
Oto instrukcja wymiany: (dodam, że elektronik u mnie w mieście wziąłby 2 stówki)
Odkręcamy półkę pod kierą. U mnie była umocowana na 4 śruby 6-kątne ósemki:
Zdejmujemy półeczkę i naszym oczom ukazuje się piękny widok <ok>
Nasz przekaźniczek jest skitrany na górnej części póły pod samą kierą. Jeżeli go tam nie ma, to należy właczyć kierunek i poszukać przekaźnika "na słuch", albo po numerze (w avancie nr 21):
Przekaźnik powinien być włożony w obudowę, z której go wyjmujemy, razem z gniazdem:
Stary przekaźnik, nr 21 (nie jestem pewien, ale chyba nr jest różny w zależności od modelu audiczki):
Nowy przekaźnik (25 PLN), wkłądamy do gniazda, wszystko w obudowę, zamykamy półę i wuala <ok>
Pozdr
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2009, 08:53 przez V., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
ja mam z kolei taki problem jak jade i włanczam kierunki wszytko jest w pożądku ale gdy włanczam alarm to powinny zapalić się kierunki i zgasnac ale co jakiś czas lewy przedni i lewy tylni nie gasną z prawej strony zgasną a z lewej zostaną i się ściecą cały czas aż nie wyłącze alarmu czy to będzie przekaźnik?
a żarówki masz dobre ? z tego co piszesz któraś z żarówek będzie do wymiany, sprawdź żarówkiMateuszSK pisze:Witam forumowiczów!
Odkopię ten stary temat ponieważ nie chce zakładać nowego.
Moje kierunki migają strasznie szybko, natomiast awaryjne działają normalnie.
Co może być przyczyną? Wspomniany wyżej przekaźnik czy może coś innego?
odkopie temat
mam ten sam problem, pomoże ktoś ?kpas pisze:Witam
Może podepnę się do tematu i zapytam co zrobić, gdy awaryjne działają a kierunki nie.
Przekaźnik wymieniłem i dalej nic.
Bardzo proszę o pomoc, jutro muszę jechać, a bez kierunków tak jakoś nie bardzo
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, 13:38 przez P_F, łącznie zmieniany 1 raz.
Tzn ta co nie mruga jest dobra a co do przekaźnika ja mam nr 22 a nr 21 ma mniej wyjść tak to wygląda https://audi80.pl/-b4-19tdi-przekazn ... t48924.htm
Witam, może mógłby mi ktoś pomóc.
Problem polega na tym że ostatnio kierunki raz się włączały raz nie.
Aż kilka dni temu padły całkiem, przekaźnik zaczął bzyczeć przy włączonych kierunkach bez przerwy. Awaryjne działały. Dzisiaj kupiłem nowy przekaźnik, podłączyłem i kierunki były przez 2 sek, i znowu bzyczy przekaźnik. No i teraz już nie wiem gdzie szukać przyczyny..
Problem polega na tym że ostatnio kierunki raz się włączały raz nie.
Aż kilka dni temu padły całkiem, przekaźnik zaczął bzyczeć przy włączonych kierunkach bez przerwy. Awaryjne działały. Dzisiaj kupiłem nowy przekaźnik, podłączyłem i kierunki były przez 2 sek, i znowu bzyczy przekaźnik. No i teraz już nie wiem gdzie szukać przyczyny..