[b4 2.3 NG] Jak zwiekszyc moc
[b4 2.3 NG] Jak zwiekszyc moc
Witam !!!
Wie ktos jak we wlasnym garazu mozna uzyskac dodatkowe kilowaty w silniku NG 2.3 E. Bardzo prosze o porady
Wie ktos jak we wlasnym garazu mozna uzyskac dodatkowe kilowaty w silniku NG 2.3 E. Bardzo prosze o porady
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, 09:04 przez speed30, łącznie zmieniany 4 razy.
moim zdaniem jedynym rozsadnym sposobem jest doprowadzenie silnika do stanu fabrycznego sprawdzenie i wymiana (czujniki, lambda itd...) tak zeby wszystko było na 100% sprawne... Zakładnie stożkowych filtrów, strumienic itd... jest kompletną strata czasu. Próba tuningu w domowym garażu prawdopodobnie skonczy się zniszczeniem silnika...
w garażu to raczej sięnie da. to co można zrobić - to inny wałek rozrządu (z inaczej wyprofilowanymi krzywkami) wypolerowanie kanałów dolotowych, przepustnic i zaworów tak aby zwiększyć przepływ powietrza, założenie przelotowego układu wydechowego. Można jeszcze rozwiercić silnik na 3 wymiar naprawczy i wstawić wtedy tłoki od motoru 2.0, które są niższe - tym samym uzyska się pojemność 2.5l. do tego odchudzenie koła zamachowego. Pytanie tylko czy standardowy układ zasilania paliwem KE III Jetronic sobie z takimi zmianami poradzi....
Zapłacisz za to wszystko ładnych parę tysiaków, a efektem w najlepszym wypadku będzie moc w granicach 150-160KM...
Jest taka niemiecka stronka gdzie ktoś właśnie takim operacjom poddał silnik 7A (2.3 20v 170KM) i uzyskał 30KM dodatkowo... za kosmiczne pieniądze...
Zapłacisz za to wszystko ładnych parę tysiaków, a efektem w najlepszym wypadku będzie moc w granicach 150-160KM...
Jest taka niemiecka stronka gdzie ktoś właśnie takim operacjom poddał silnik 7A (2.3 20v 170KM) i uzyskał 30KM dodatkowo... za kosmiczne pieniądze...
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Re: jak wydobyc kilka dodatkowych kucy w silniku 2.3 NG
swap na 2,6 lub 2,8 :lol:speed30 pisze:WITAM !!!
WIE KTOS JAK W WLASNYM GARAZU MOZNA UZYSKAC DODATKOWE KILOWATY W SILNIKU NG 2.3E BARDZO PROSZE O PORADY
-
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
Z tym to chyba kolega czarekj ma spro doswiadczenia i jeżeli by zechciał to mógłby napisac coś na ten temat bo za niewielkie pieniądze to takiego chipa co podniesie moc o ok 10KM to może sam bym sobie wrzucił i zobaczył czy będzie jakaś róznica. Bo ogólnie to wiem, że ze zwykłego benzyniaka to nie wiele da się wyciągnąć a na mechanicznym wtrysku to już całkiem porażka.PawelG pisze:NG można zasilić chipem, ale to tylko 10km i chyba 10 - 15nm więcej, bo turbo brak... ale zawsze to coś. swoją droga jeszcze nigdy nie zakładałem chipa do benzyniaka, ciekawe jak to da się odczuć.
Jeśli o mnie chodzi, to PawelG niestety zasilenie profesjonalnym chipem to nir są małe pieniądze, ale za te, które ja zakładałem mogę ręczyć głową. niestety nie mam porównania jak chodzi z tym autko bez turbo, ale dane które podałem, można sobie wyobrazić.KorNoLio pisze:Z tym to chyba kolega czarekj ma spro doswiadczenia i jeżeli by zechciał to mógłby napisac coś na ten temat bo za niewielkie pieniądze to takiego chipa co podniesie moc o ok 10KM to może sam bym sobie wrzucił i zobaczył czy będzie jakaś róznica. Bo ogólnie to wiem, że ze zwykłego benzyniaka to nie wiele da się wyciągnąć a na mechanicznym wtrysku to już całkiem porażka.
polecam stonehttp://www.vtech.pl
-
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
ja niestety nie mogę zaoferować żadnych upustów, bo jestem tylko przedstawicielem, więc ceny jak na stronce, którą podałem. i szczerze to za takie pieniądze nie bawiłbym się w to, bo efekt nie jest porażający (turo, turbo i jeszcze raz turbo...)KorNoLio pisze:Hmmmm. A ile u ciebie taki chip kosztuje np. do mojego NG? Tak po prostu chciałbym to włożyć do siebie i zobaczyć jaka będzie różnica, tak z ciekawości?
i nie daj się nabrać na jakieś allegrowe wspaniałości +30hp, za 300zl, bo to bzdura, jeśli poczytałeś na tej stronce, to to jest naprawde przodująca firma w tej branży i jeśli im się nie udało nic więcej bezpiecznie wyciągnąć z tego silnika, to znaczy, ze się nie da.
niestety nie ma w ofercie żadnych rozwiązań do silnika ABK, bo poprostu ten silnik nie ma potencjału do takich zmian.Misiek_Stce pisze:Mozliwe jest tez takiego zchipowania mojego silnika? jaki był by tego koszt i ewentualne korzysci ?? podobne jak w NG czy wieksze ?