[80 B3] Piszczenie w tylnym kole
[80 B3] Piszczenie w tylnym kole
Witam
Ostatnio pojawiło się dziwne piszczenie w tylnym kole. Ze wzrostem prędkości wzrasta też głośność piszczenia. Dzwięk zaczyna się od około 50 km/h. Nie jest to ciągły dzwięk a na wykresie wyglądało by to na wykres falowy, powiedzmy sinusoida. W każdym razie jest strasznie denerwujące. Poza dzwiękiem nie ma żadnych drgań itp. Co to może być? Łożysko? Jeżeli tak to trzeba wymienić w obu kołach?
Pozdrawiam
Ostatnio pojawiło się dziwne piszczenie w tylnym kole. Ze wzrostem prędkości wzrasta też głośność piszczenia. Dzwięk zaczyna się od około 50 km/h. Nie jest to ciągły dzwięk a na wykresie wyglądało by to na wykres falowy, powiedzmy sinusoida. W każdym razie jest strasznie denerwujące. Poza dzwiękiem nie ma żadnych drgań itp. Co to może być? Łożysko? Jeżeli tak to trzeba wymienić w obu kołach?
Pozdrawiam
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
odgłosy....
Sprawdż czy czasem nie ociera metalowa wewnetrzna osłona tarczy o felgę. Ale najprawdopodobniej na tarczy zrobił się nagar, który ociera o jażmo w którym montowane są klocki. Ściąg koło, wyciąg klocki, delikatnie obstukaj tarczę po obwodzie( zobaczysz ile nagaru/utlenionego metalu odpadnie --->uważaj na odpryski :!: ).PABLO pisze:U mnie jest taki odgłos jakby metal o metal ocierał. Jest tak od czasu wymiany klocków. Tarcze zostały stare i chyba są krzywe że ociera. Tylko zastanawia mnie ten odgłos
Pozdrawiam - Adam.
lozysko sprawdza sie przez krecenie kola oczywiscie auto podniesione i jak szumi to wymiana, powinienes to slyszec podczas jazdy, z tym dokrecaniem to nalezy uwazac bo mozna wlasnie w ten sposob zniszczyc lozysko, tam powinien byc lekki luz i nie musisz wymieniac obu( jak cos kupuj lepsze, np: skf) pozdro
Witam
Z braku czasu ostatnio nie miałem możliwości pojechać do mechanika by zajrzał co piszczy. Założyłem jednak instalacje LPG i od tamtego czasu żadnego piszczenia. Zaraz po założeniu instalacji dopompowałem też powietrza w oponach do 2.1 bo w jednym było nawet 1.5. Nic już nie piszczy. Nie wiem co to było, ale jak się powtórzy to wtedy biorę się za to.
Dzięki za pomoc
Z braku czasu ostatnio nie miałem możliwości pojechać do mechanika by zajrzał co piszczy. Założyłem jednak instalacje LPG i od tamtego czasu żadnego piszczenia. Zaraz po założeniu instalacji dopompowałem też powietrza w oponach do 2.1 bo w jednym było nawet 1.5. Nic już nie piszczy. Nie wiem co to było, ale jak się powtórzy to wtedy biorę się za to.
Dzięki za pomoc
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt: