Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Glosniki - dobor do 600pln

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
kontestator
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Glosniki - dobor do 600pln

Post autor: kontestator » 13 kwie 2009, 22:51

witam
Do audi coupe w którym mam radio pioneer deh-2800MP.
Chce zmienić głośniki w moim standardowym zestawie czyli przód 100 mm i tył odseparowane 165 mm kwota jaką dysponuję wynosi do 600zł za całość

Głośniki chcę podłączyć pod radio.

Co ważne muzyka jakiej słucham to głównie death/black metal i rock (już kilka razy wkładałem moje płyty do aut w których słuchano techno i grało dennie)

Nie znam sie na tym wiec jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Kompletnie nie mam pojęcia co mam włożyć na przód z tyłu zastanawiam się nad Helix Dark Blue 62.1

Aha i jaki przekrój kabla mam położyć pod nowe głośniki?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 08:46 przez kontestator, łącznie zmieniany 1 raz.

LUKASZdiy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUKASZdiy » 13 kwie 2009, 23:29

Więc tak:

najpierw zastanów sie nad tym co chcesz osiągnąć bo uważam ze zamiast inwestować w tył lepiej zastosuj zestaw separowny do przodu i oczywiście taszki
Muzyka której słuchasz to nie bezmózgi łomot wiec poprawnie rozmieszczona scena z przodu napewno da ci wiele radochy

kable zastososuj 1.5 mm kw starczy do głosników możesz także wysterowac kazdy glosnik z przodu z osobnego kanału radia wykorzystasz kazdy W a dodatkowo uzyskasz możliwość sterowania splem kazdeej składowej
co do tylu wrzuc maly subwooferek zwróc uwagę by twój wybór dobrze trzymał bas w ryzach by kontrolował go dobrze a odpowiedz impulsowa była na niskim poziomie

jezli nie zależy ci na głosnej muzyce wrzuc w bagażnik nawet 8 calowca pomysl o seri es herza dobrze trzyma ramy
lub moj ideal seria power beymy

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 14 kwie 2009, 09:35

Na początku to za 600zł proponował bym ci kupić, wzmak i głośniki. Same głośniki pod radiem nic nie zdziałają, a jak je porządnie zasilisz to pokarzą pazurki.
W przyszłości kup suba i było by git.

Dietz Kit 20mm2:Klik

Wzmak używany PIONEER GM-X402:Klik

DLS K6:Klik

Jeśli nie chcesz używanego wzmaka to trzeba by też polecieć z DLS wtedy można by dać Helixy DB 62.1 i do tego coś dobrać.

Awatar użytkownika
kontestator
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kontestator » 14 kwie 2009, 17:58

dardaw2 pisze:Na początku to za 600zł proponował bym ci kupić, wzmak i głośniki. Same głośniki pod radiem nic nie zdziałają, a jak je porządnie zasilisz to pokarzą pazurki.
W przyszłości kup suba i było by git.
wiesz co do subów jestem ostrożny jeszcze nie podłączyłem takiego który by przy mojej muzie nie zaczął charczeć (a moze podłączałem kichowe suby)

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 14 kwie 2009, 23:03

ja mam na podszybiu jeszcze po poprzednim właścicielu głośniki 100 mm Phonocar Y-line 70Watt 2-drożne. grają na samym radiu, bass ustawiony na -1 i charczą strasznie :cry:

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 14 kwie 2009, 23:35

grze pisze:bass ustawiony na -1 i charczą strasznie
Bo mają za mało mocy jak charczą, chyba że są zepsute...

kontestator, nie wiem jak podłączałeś. Ja u brata wstawiłem komplet Blaupunkta(najniższa półka) i chłopak zadowolony z grania. Zero trzeszczenia, tylko trzeba wygrzać najpierw głośnik i umieć ustawić wzmak.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Re: [coupe] dobór głośników 100 mm i 165 mm w cenie do 600 z

Post autor: Oofol » 15 kwie 2009, 15:08

kontestator pisze:witam
Do audi coupe w którym mam radio pioneer deh-2800MP.
Chce zmienić głośniki w moim standardowym zestawie czyli przód 100 mm i tył odseparowane 165 mm kwota jaką dysponuję wynosi do 600zł za całość

Głośniki chcę podłączyć pod radio.

Co ważne muzyka jakiej słucham to głównie death/black metal i rock (już kilka razy wkładałem moje płyty do aut w których słuchano techno i grało dennie)

Nie znam sie na tym wiec jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Kompletnie nie mam pojęcia co mam włożyć na przód z tyłu zastanawiam się nad Helix Dark Blue 62.1

Aha i jaki przekrój kabla mam położyć pod nowe głośniki?
Witaj,
słucham zapewne podobnej muzyki. Nie wiem jakie są Twoje preferencje ale ja niskie i przeciągnięte gitary i szybką perkusję. Mam pod to /jak i pod moje osobiste preferencje naturalnie/ złożony taki zestaw:
- Przód Rainbow SAX zasilane z Ultimate Sound TA1620
- Crunch FatBoy "12 zasilany z Axton C408
Co zestrojone spod Kenwooda xxv-01d.

Osobiście polecił bym ci do takiej muzyki głośniki właśnie Rainbow. Słyszałem różne zestawy i te najbardziej mi przypadły do gustu. Radził bym ci zainwestować w taszki bo to daje bardzo dużo.
Jeśli jednak się nie zdecydujesz na nie to kup zaproponowane przez siebie Helixy i nie powinieneś być zawiedziony. A jeśli chodzi o przód to sprawa jest ciężka ponieważ za 10cm średnicy dużo nie wykrzeszesz... Pomimo złej oceny głośników Phonocar Yline kolegi powyżej ja ci je polecam - słuchałem i jeśli są sprawne to pod radiem 4x50 /tutaj Kenwood/ i głośności na max nie ma zniekształceń /przy średnim ustawieniu EQ/.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 15 kwie 2009, 15:25

Oofol pisze:A jeśli chodzi o przód to sprawa jest ciężka ponieważ za 10cm średnicy dużo nie wykrzeszesz... Pomimo złej oceny głośników Phonocar Yline kolegi powyżej ja ci je polecam - słuchałem i jeśli są sprawne to pod radiem 4x50 /tutaj Kenwood/ i głośności na max nie ma zniekształceń /przy średnim ustawieniu EQ/.
To się chyba źle zrozumieliśmy, bo ja napisałem, że u mnie takie Phonocary 100mm (jeszcze po poprzednim właścicielu) grają i charczą. Nie wiem czy to wina głośników czy poprzednika. Te większe na pewno grają o wiele lepiej.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 15 kwie 2009, 20:26

Dobrze kolego - ty napisałeś że charczą, natomiast ja że jak są sprawne /i tutaj domyśleć się można iż u Ciebie nie są/ grają dobrze - ojciec ma je założone więc wiem co mówię

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 17 kwie 2009, 23:34

Charczeć mogą:

- ze względu na uszkodzenie cewki
- dotykanie przewodu, przedmiotu do membrany
- zablokowanie, unieruchomienie membrany
- przesterowania sygnału na wejściu wzmacniacza
- zniekształcenia harmoniczne za mały wzmacniacz
- zniekształcenia przez za duży wzmacniacz ( głośne słuchanie )

Niepotrzebne skreśl.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 18 kwie 2009, 09:14

Doc, wielkie dzięki za to info <piwo>
posprawdzam czy przewody nie dytykają do membrany

mam jeszcze jedno pytanie: czy mogłyby charczeć z powodu zbyt słabego przymocowania do miejsca montażowego?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 18 kwie 2009, 19:56

Mógłby wydawać dźwięki ale to nie było by takie dosłowne charczenie - ale coś podobnego. Sprawdź to też:-)

Awatar użytkownika
jaco124
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaco124 » 20 kwie 2009, 20:11

ja niedawno wymieniałem radio i głośniki w tylnej półce w mojej Audi 80 B3..
Radio mam Pioneer 2100UB a głośniki to HERZ ECX 165 i muszę przyznać że jestem naprawdę bardzo zaskoczony.. oczywiście na plus... polecam! Głośniki kupiłem na promocji po 229zl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl