[1.9 TDI 1Z] głośniki tylne
[1.9 TDI 1Z] głośniki tylne
Witam
Nagle przestały mi działać głośniki tylne wszystko jest oryginalne radio gamma cc głośniki przednie zarówno tylne (NOKIA) ze wzmacniaczem, wszystko ładnie grało a tu nagle cisza rozebrałem boczek z prawej strony z tyłu żeby sprawdzić bezpiecznik w głośniku ale wszystko ok, podłączyłem drugie radio i nic przód gra a tył nie dodam, że nic wcześniej przy tym nie grzebałem wiązki wyglądają na oryginalne nie poprzecierane gdzie szukać przyczyny?.Jeszcze jedno może to głupie powiązanie ale czy może to mieć coś wspólnego z kostką stacyjki?, bo zauważyłem że przestało brzęczeć po otwarciu drzwi i zostawieniu włączonego radia kiedyś dawało sygnał.Może ktoś miał podobny problem i podsunie mi pomysł gdzie szukać przyczyny.
Nagle przestały mi działać głośniki tylne wszystko jest oryginalne radio gamma cc głośniki przednie zarówno tylne (NOKIA) ze wzmacniaczem, wszystko ładnie grało a tu nagle cisza rozebrałem boczek z prawej strony z tyłu żeby sprawdzić bezpiecznik w głośniku ale wszystko ok, podłączyłem drugie radio i nic przód gra a tył nie dodam, że nic wcześniej przy tym nie grzebałem wiązki wyglądają na oryginalne nie poprzecierane gdzie szukać przyczyny?.Jeszcze jedno może to głupie powiązanie ale czy może to mieć coś wspólnego z kostką stacyjki?, bo zauważyłem że przestało brzęczeć po otwarciu drzwi i zostawieniu włączonego radia kiedyś dawało sygnał.Może ktoś miał podobny problem i podsunie mi pomysł gdzie szukać przyczyny.
Przyczyną takiego stanu jest brak zasilania wzmacniacza przy głośniku.mysza134 pisze:gdzie szukać przyczyny?
Sygnał (+) do sterowania pracą wzmacniacza (wychodzący z radia przewód biały) jest rozgałęziony również na brzęczyk, więc jeżeli nie ma prądu na wzmacniaczu nie sygnalizuje też brzęczyk. Sprawdź czy na pin nr 4 jest podawany prąd po włączeniu radia (przewód biały lub biało-czarny) jeżeli nie to problemu należy szukać w radiu lub w przerwanym przewodzie na drodze od kostki radia do kostki połączeniowej wzmacniacza.mysza134 pisze:Jeszcze jedno może to głupie powiązanie ale czy może to mieć coś wspólnego z kostką stacyjki?, bo zauważyłem że przestało brzęczeć po otwarciu drzwi i zostawieniu włączonego radia kiedyś dawało sygnał.
Dziś sprawdziłem miernikiem kostkę zasilającą radio i tylko na jednym z przewodów jest (+) przewód biały po właczeniu radia nie daje napiecia napewno to jest przyczyną tylko moje pytanie czy ma to coś wspólnego z kostką zapłonu bo zawsze mi szwankowała tzn musiałem ja cofać przy odpaleniu bo sama nie odbijała a brzęczyk raz chodził raz nie ale głośniki zawsze działały a teraz brzęczyk wogóle nie działa czyżby było to jakoś powiązane, może trzeba wymienić kostkę na nową i będzie wtedy wszysko działać.
Zaczołem sprawdzać napiecia na kostce zasilającej radio i wszystko jest w porządku z tym że tam gdzie jest wyjście na zasilanie wzmacniacza jest bardzo małe napiecie ok 2.5V stwierdziłem że przyczyna leży w radiu bo nie daje napięcia 12v, postanowiłem zmienić radio w którym zasilanie wzmacniacza było seryjnie wyprowadzone podłączyłem i nic tył cicho zmierzyłem napiecie i tak samo jak poprzednio bardzo małe ,no więc podłączyłem zasilanie wzmacniacza omijając kostke i przez jakiś 3s pojawił się dzwięk i zaraz ucichło odjąłem przewód zasilajacy i przyłożyłem z powrotem i znów zaczęło chwilkę grać i umilkło, moje podejrzenie pada na jakieś zwarcie na tylnej wiązce lub spalony któryś z głosników z tyłu, a może ktoś ma inną teorię?
Witam
Walczę cały czas z zasilaniem wzmacniaczy z tyłu doszedłem do wniosku że musi być coś nie tak na przewodzie od radia do wzmacniacza z tym że od radia idzie biały przewód rozgałęzia się na buzzer ale dalej nie wiem jak jest pociągniety gdzieś musi mieć rozgałęzienie na prawy i lewy wzmacniacz może ktoś mi podpowie gdzie się rozchodzą i gdzie ich szukać
Walczę cały czas z zasilaniem wzmacniaczy z tyłu doszedłem do wniosku że musi być coś nie tak na przewodzie od radia do wzmacniacza z tym że od radia idzie biały przewód rozgałęzia się na buzzer ale dalej nie wiem jak jest pociągniety gdzieś musi mieć rozgałęzienie na prawy i lewy wzmacniacz może ktoś mi podpowie gdzie się rozchodzą i gdzie ich szukać
Sprawdź czy do wzmacniaczy dochodzi stałe zasilanie-w prawych drzwiach tylnych-przewód czerwony,w lewych także.Biały przewód idący z radia,na schemacie idzie od jednych drzwi do drugich więc prawdopodobnie idzie w wiązce pod tylną kanapą-nie zaszkodzi sprawdzić trasę od progu do drugiego progu.Jeśli podłączysz stałe 12 volt na biały i będzie grać(wcześniej wypnij go z kostki przy radiu) to wszystko wiadomo.Mnie to wygląda jakby nie było zasilania wzmacniacza,dlatego chwilkę gra po włączeniu bo białym kablem dostaje impuls.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Witam serdecznie
Jak w temacie nie grają mi tylne głośniki. Mam radyjko pioneer deh-1600ub. Jak dotąd był wszystko ok. Dziś odłączyłem na chwile minus z akumulatora, po podłączeniu nie grają tylne głośniczki. Gra tylko przód. Audi posiadam od niedawna i nie wiem jak było to rozwiązane. Wcześniej grało super.... a teraz nie wiem....
Ktoś wie i może pomóc ....????
Jak w temacie nie grają mi tylne głośniki. Mam radyjko pioneer deh-1600ub. Jak dotąd był wszystko ok. Dziś odłączyłem na chwile minus z akumulatora, po podłączeniu nie grają tylne głośniczki. Gra tylko przód. Audi posiadam od niedawna i nie wiem jak było to rozwiązane. Wcześniej grało super.... a teraz nie wiem....
Ktoś wie i może pomóc ....????