[B4 1,9 TDI] Problem z przedkościomierzem
[B4 1,9 TDI] Problem z przedkościomierzem
witam mam problem z prędkościomierzem oraz z licznikiem nabijania kilometrów dziennych prędkościomierz mi szaleje czasami wskazuje prędkość, a zaraz spada do zera, to samo tyczy się licznika nabijania kilometrów jak prędkościomierz wskazuje to licznik nabija ale oszukuje na 5 km przejechanych wskazuje 3 km w czym problem i jak go rozwiązać proszę o pomoc.
Kolego prawdopodobnie masz jakies zwarcie na kabelkach podpietych pod licznik. Nasze liczniki działają na zasadzie impulsu podawanego przez komputer. Nie ma juz jak w starych modelach linek itp. Wiec w zasadzie sprawdz styki na wtyczkach i same kable, bo moze gdzies sie przetarly i dlatego wariuje Ci sprzecik.
a ja wlasnie mam podobny problem. predkosciomierz pokazuje wszystko normalnie, ale kilkometry przejechane sie zacinaja, a teraz juz nie chca drygnac nawet;/ po skasowaniu licznika sa same zera(0000) i nie rusza;/
i takie moje pytanie, czy to wina ze ktos sie bawil przy liczniku i uszkodzil cos? i czu da sie wymienic sama plytke od predkosciomierza?
juz sie dowiedzialem o tym^
teraz szuklam licznika do b4 abt ;d
i takie moje pytanie, czy to wina ze ktos sie bawil przy liczniku i uszkodzil cos? i czu da sie wymienic sama plytke od predkosciomierza?
teraz szuklam licznika do b4 abt ;d
-
- Forum Audi 80
wymiana płytki raczej nic nie da, prawdopodobnie masz walniętą zębatkę. sama zębatka jest prawie że nie dostania. kiedyś widziałem na allergenie takową ale kosztowała prawie że tyle samo co zegary :shock:majler pisze:a ja wlasnie mam podobny problem. predkosciomierz pokazuje wszystko normalnie, ale kilkometry przejechane sie zacinaja, a teraz juz nie chca drygnac nawet;/ po skasowaniu licznika sa same zera(0000) i nie rusza;/
teraz szuklam licznika do b4 abt
-
- Forum Audi 80
[ Dodano: 2009-05-04, 15:09 ]
... ja mam to samo
Wkurzyłem się bo spalił mi się silniczek krokowy - więc myślę wymienię cały prędkościomierz i się naciołem.
Rada dla kupujących zegary VDO do AUDI 80 B4 1.9TDI (90KM) '94 :
Kupiłem prędkościomierz od DIESLA (VDO 893 190) i się okazało że on wcale nie pasuje do mojego licznika - calkiem inny naped na jakis zebatkach a u mnie jest na silniczku slimak.
Zastanawiam sie czy predkosciomierz VDO z B4 (8A0 180 - bo taki mam) z benzynki nie jest identyczny jak w dieslu (bo tych jest bardzo duzo i sa tanie) moze akurat mechanizm dzialania jest identyczny. Bo Panowie licznik z benzyny VDO 8A0 180 kosztuje 120zl z przesylka a taki sam z diesla 250zl.
majler pisze:a ja wlasnie mam podobny problem. predkosciomierz pokazuje wszystko normalnie, ale kilkometry przejechane sie zacinaja, a teraz juz nie chca drygnac nawet;/ po skasowaniu licznika sa same zera(0000) i nie rusza;/
... ja mam to samo
Wkurzyłem się bo spalił mi się silniczek krokowy - więc myślę wymienię cały prędkościomierz i się naciołem.
Rada dla kupujących zegary VDO do AUDI 80 B4 1.9TDI (90KM) '94 :
Kupiłem prędkościomierz od DIESLA (VDO 893 190) i się okazało że on wcale nie pasuje do mojego licznika - calkiem inny naped na jakis zebatkach a u mnie jest na silniczku slimak.
Zastanawiam sie czy predkosciomierz VDO z B4 (8A0 180 - bo taki mam) z benzynki nie jest identyczny jak w dieslu (bo tych jest bardzo duzo i sa tanie) moze akurat mechanizm dzialania jest identyczny. Bo Panowie licznik z benzyny VDO 8A0 180 kosztuje 120zl z przesylka a taki sam z diesla 250zl.
W podmienianiu liczników ważne jest, aby były od silnika R4/R5 do silnika R4/R5, jeśli kupicie prędkościomierz który współpracował z np V6 do silnika R4 nie będzie on działał poprawnie...
To, że licznik raz działa raz nie to pewnie zimne luty, ewentualnie zaśniedziałe końcówki...
A grzesiek79, ma całkowitą rację jeżeli chodzi o zębatki ja sam za swoją płaciłem ponad 80pln bo też się naciąłem na liczniku, ale nie ma tego złego mam drugi na zapas
To, że licznik raz działa raz nie to pewnie zimne luty, ewentualnie zaśniedziałe końcówki...
A grzesiek79, ma całkowitą rację jeżeli chodzi o zębatki ja sam za swoją płaciłem ponad 80pln bo też się naciąłem na liczniku, ale nie ma tego złego mam drugi na zapas
Posprawdzaj styki i przeczyść. Jak się nic nie zmieni to Musisz wymienić zębatkę w liczniku. Wyłamał się w niej ząbek, a że zębatka jest bodajże kauczukowa, to czasem załapie
[ Dodano: 2009-05-12, 16:33 ]
wejdź na <ok> http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... ,2/page,2/ tam znajdziesz superinstrukcję ze zdjęciami i opisem, co robić
[ Dodano: 2009-05-12, 16:33 ]
wejdź na <ok> http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... ,2/page,2/ tam znajdziesz superinstrukcję ze zdjęciami i opisem, co robić
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2010, 13:32 przez Satar, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie sklejenie wytrwało 3500 km, także jest to tylko odroczenie tego, co i tak trzeba zrobić. Na Allegro poszukaj. Sprzedają zestawy naprawcze dość drogo, dlatego możesz też kupić w podobnej cenie następny licznik i zrobić tylko przekładkę. Z zegarem są tanie, a prędkościomierz pasuje. Do twojej dyspozycji zostawiam, czy wymieniasz cały prędkościomierz, czy samą zębatkę