Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w coupe

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
UFOtm
Moderator
Moderator
Imię: Michał
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Audio w coupe

Post autor: UFOtm » 22 kwie 2009, 21:28

Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 11:09 przez UFOtm, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 23 kwie 2009, 14:05

Michał, mała wskazówka. Jajka założył bym w półkę i zasilił je ze wzmacniacza. W tylne drzwi założył bym zestaw pasywnych głośników a w przednie aktywne i obydwa zestawy bym podłączył pod wyjścia głośnikowe z jednostki sterującej /HU/. Tylne gwizdki bym zostawił odłączone a przednie 10cm bym też odłączył, bądź ewentualnie jak się uprzesz to można je podłączyć równolegle wraz z przednim zestawem ale przez kondensatory 100mF co by grały tylko średnie i wysokie pasmo.
Nic innego z tego nie wymyślisz... Inaczej też się podpiąć nie da i pod wzmacniacz więcej niż 2 jajka też nie podepniesz.

Moje obiektywne rozwiązanie ;-)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 17:00 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 23 kwie 2009, 22:03

RMT - remote - zdalne włączanie wzmacniacza, podanie +12 V uruchamia wzmacniacz,
GND - masa;
+12V zasilanie;
L+ i L- wyjście na głośnik - lewy kanał;
R+ i R- wyjście na głosnik - prawy kanał;

Jak połączysz ze sobą zaciski L+ i R-, to skonfigurujesz wzmacniacz do pracy w układzie mostkowym - wtedy jako obciążenie możesz zastosować jeden głośnik, który podłączasz do zacisków L- i R+. W układzie mostkowym moc wzrasta ok. 4 x więc i głośnik powinien być wtedy większy (dobra, mocna tuba).

LOW INPUT - wejście niskonapięciowe CHINCH o poziomie nominalnym o ile dobrze pamiętam 1Volt. Jeżeli Twoje radyjko posiada takie same zaciski to podłącz do nich wzmacniacz dobrym kabelkiem CHINCH.

HIGH INPUT - wejście wzmacniacza dla sygnałów o dużym poziomie. W to miejsce możesz podłaczyć sygnał z radyjka bezposrednio z kostki ISO - sygnał z wyjścia na głośniki. W tym przypadku wzmacniacz ze zdjęcia wzmacnia w zasadzie tylko prąd płynący w obciążeniu.

LEVEL - pokrętło regulacji czułości wzmacniacza. Jeżeli korzystasz z gniazd CHINCH regulujesz tym pokretłem maksymalną moc oddawaną do głośników (głośność). Prawdopodobnie to pokrętło będzie regulowało również czułość dla HIGH INPUT.

BASS BOOST - włączanie i wyłączanie podbicia/wzmocnienia poziomu sygnału dla tonów w najniższym paśmie (super bas).

X-OVER - tym przełącznikiem ustawiasz i decydujesz jakie pasmo częstotliwości sygnału akustycznego będzie wzmacniane.
FULL - wzmacniacz przenosi całe pasmo - "słychać w głośnikach basy i soprany",
HPF - wzmacniacz przenosi tylko górną część pasma - "w głośnikach będzie słychać tylko soprany";
LPF - wzmacniacz przenosi tylko dolną część pasma akustycznego - " w głośnikach słychać tylko basy"

Twoje Sony może z powodzeniem obsłużyć 4 głośniki działające w pełnym paśmie i będzie to przyzwoicie grało. Dwa przednie oryginalne i dowolne dwa na tył np te z audi A6 po ich przeróbce na zestawy bierne.

Dodatkowo możesz do tych 4 głośników dołaczyć wzmacniacz na którego obciążeniu będą podłączone dwa głosniki Pioniera. Jeżeli te Pioniery ładnie przenoszą basy to ustaw przełącznik na LPF i powinno to całkiem ciekawie zagrać.
Miałbyś wtedy 4 głośniki działające w pełnym paśmie i dwa "super bass".
Tylko ostrożnie z ustawieniami.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 24 kwie 2009, 12:16

Jeśli chodzi o opis wzmacniacza czarekj wyczerpał temat - ja dodam jeszcze tylko że LOW INPUT zależny jest od sygnału radia. Standardowe model podają 2V na kanał a maksymalnie w bardzo drogich jednostkach widziałem 9V /oczywiście im więcej tym lepiej/.
Mam nadzieję ze teraz sobie wszystko po podłączasz, aczkolwiek ja bym nie zakładał 6ciu głośników.
A! Navi - jak podłączysz nawi pod radio /AUX/ -bo rozumiem że z niej też chcesz puszczać muzykę - to nie musisz wzmacniać jej sygnału. Będzie grało, co prawda nie tak czysto jak z CD ale będzie:)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 17:02 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.

UFOtm
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: UFOtm » 24 kwie 2009, 22:37

:arrow: wielkie dzieki czarku...zajebioza to mi wyjasniles...

:arrow: na poczatek musialem zalozyc ponownie brazowa kostke z wiazki a6 bo w coupe poprzednik pocial kable i zrobil tam choinke...pytanie zagadka na koncu posta !!!

:arrow: ...dzis zaczalem grzebac i wlasnie przerabiam glosniki z tych paneli drzwiowych zeby je wpasowac w polke przednia, z tylu w boczkach spalone albo nie wiem co byly glosniki, ktore ku mojemu zdziwieniu byly bardzo podobne do tych z a6 z tylnej polki...tak wiec zaadoptowalem a6-kowe po odlaczeniu gwizdkow i juz mi sie podoba to wszystko :)...kable do jajek sa pociagniete do tylu bo jednak jaja pojda w polke...dzieki temu co napisal czarek wiem ze podlacze je teraz pod wzmaka...

:arrow: ...na navi przyjdzie czas jak zamienie sie na radio z ojcem bo tam tez jest soniak MP30, ktorego on nie wykorzystuje a moje nie ma wyjscia aux (mp30 ma takowe) i bedzie z glowy...

:?: czy jakas kostka na ten wtyk high input istnieje czy tylko rzezba ?

:!: pytanie zagadka do czego sluzy czerwona kostka w ori wiazce audio bo poprzednik ja przecial na pol cholera wie po co i polowa kabelkow zostala czerwony z zoltym paskiem, czerwony z brazowym i chyba brazowo zielony ??

:?: jak podlaczalem navi kablem mini jack -->> cinch pod wzmaka kina domowego to bylo lipa czy to znaczy ze na sprzecie w aucie tez bedzie lipa ?

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 25 kwie 2009, 07:26

UFOtm pisze: czy jakas kostka na ten wtyk high input istnieje czy tylko rzezba ?
Istnieje możliwośc dokupienia oryginalnej kostki i nowych pinów. Jak nie znajdziesz w sklepie to daj znać.

[ Dodano: 2009-04-25, 07:37 ]
UFOtm pisze: jak podlaczalem navi kablem mini jack -->> cinch pod wzmaka kina domowego to bylo lipa czy to znaczy ze na sprzecie w aucie tez bedzie lipa ?
Niekoniecznie, wszystko zależy jak sie da skorygować na wzmacniaczu regulując czułością.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 27 kwie 2009, 16:22

Z tą przeciętą kostką to chodzi Ci o ISO? Ja mam czarną i brązową a;e jak u Ciebie w czerwonej są 4 przewody to pewnie zasilanie /czerwony i żółty/.

UFOtm
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: UFOtm » 29 kwie 2009, 21:36

Oofol pisze:Z tą przeciętą kostką to chodzi Ci o ISO? Ja mam czarną i brązową a;e jak u Ciebie w czerwonej są 4 przewody to pewnie zasilanie /czerwony i żółty/.
Tak czerwona iso - radio w oryginale bylo na 3 kostki gamma wiec pewnie jak pakowal tam swoje lubudubu to powyciagal piny a kostke zmasakrowal i tak pewnie spalil te glosniki co byly z tylu w boczkach...oki niewazne to pytanie bylo z ciekawosci...w b3 i b4 zwyklych chyba nie bylo tych kostek...
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 17:09 przez UFOtm, łącznie zmieniany 1 raz.

krzysaudi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysaudi » 29 kwie 2009, 23:12

Witam.
Ta czerwona kostka jest potrzebna do puszczenia sygnalów od radia do wzmacniacza orginalnego bo pewnie masz ( lub miałes ) podpiete glosniki z tylu pod niego .Czyli jest ona odpowiednikiem dzisiejszych chinch'y :) Czesto w avantach bylo takie rozwiazanie.Te cztery przewody ktore tam masz to sa wlasnie przewody lewego kanalu oraz prawego kanalu .Ktos pewnie nie wiedzial jak to podpiac i upier... babola :)
Krzysiek

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 30 kwie 2009, 11:32

Aaaa! Teraz już wiem! U mnie też było kombinowane z kostkami - wszystkie ucięte i dwie podłączone ale złączkami /jak było radio gamma to i w b3 była/... Przypomniałem sobie że ojciec ma też trzecią kostkę i dzięki niej możesz regulować natężenie podświetlenia radia równolegle z podświetleniem wskaźników - za pomocą tego pokrętła w zegarach. Co do jej funkcji jako wyjście na wzmacniacz nic mi o tym nie wiadomo i wątpię w to, choć wszystko jest możliwe.

Awatar użytkownika
enzoo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Mirosław
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: enzoo » 30 kwie 2009, 16:28

a ten przełącznik x-over to co jest bo ja też takie coś mam i nie wiem do czego służy (chodzi o wzmacniacz)

UFOtm
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: UFOtm » 30 kwie 2009, 22:34

jezeli dobrze kombinuje to wyrzucilem na smietnik dwa glosniki dobre :P - jak to mozliwe ?
- bo skoro ta czerwona kostka byla od wzmacniacza
- tylne aktywne glosniki mialy wbudowane wzmacniacze
- w kostce pozostaly kable zasilajace te wzmaniacze
- a z kostki wycieto i zaizolowano kable sygnalowe
- piny zaizolowane polaczylem z kostka iso brazowa gdzie bylo 8 pinow 4 przod i 4 tyl
- zostalo pol czerwonej kostki z kablami zasilenia wzmacniaczy
- a ja sprawdzalem aktywne glosniki bez podlaczenia zasilenia na samych sygnalach

To znaczy, ze sam zrobilem sie w konia i wyrzucilem byc moze dobre glosniki na smietnik...

Jesli tak sie stalo to coz rewelacyjne nie byly wiec niewielka strata, ale teraz pozostanie niedosyt ze niesprawdzilem dokladnie i jednak jest strata :P

[ Dodano: 2009-07-30, 10:23 ]
:arrow: poprosze o szybka podpowiedz - stanalem w martwym punkcie poniewaz nie wiem jak polaczyc glosniki przez wzmaka - albo wzmak jest niedobry albo cos zle robie...czas nagli mam duzo rzeczy do dlubania - prosze o wskazowki...

wzmak jest podlaczony do + i - oraz remote z radia - jak dolaczam kabelki od wyjsc glosnikowych wzmaka do kostki iso (glosnikowa) to lekko sie wyciszaja glosniki a jak podnosze skale glosnosci to charcza i sie rozlaczaja...

Ogolnie w deske poszly 11.5cm z drzwi a6, w boczki tylne poszly z a6 z polki, 4 elipsy w polke i standartowo syki na trojkatach. Jest dobrze tylko radio przygasa :P

Kolejny etap to zmiana kabli, podlaczenie wzmacniacza, emulator zmieniarki zeby dolaczyc navi i tuba bose aktywna z a3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl