Witam
zamontowałem klimatyzację do Audi 80 B3 - i niestety mam nie tylko przyjemność z chłodu w upały ale problemy z bezpiecznikami od klimatyzacji.
Firma montująca zamontowała mi dwa bezp. 20 A i 30 A - problem jest z tym większym, po ok tygodniu topi się wraz z całą obudową - a co najlepsze klimatyzacja działą nadal
Mam pytanie czy ktoś wie czy muszą być aż taki mocny bezpiecznik ? - może jak by sie dało mniejszy to on by się spalił a nie obudowa i kable topiły.
Pozdrawiam
[80 B3 1,6] Klimatyzacja i topiące się bezpieczniki
-
- Forum Audi 80
Pierwsza sprawa to powinieneś się zwrócić do tej firmy co zamontowała klimę, bo chyba jakąś gwarancję dali.
A jeśli chodzi o bezpiecznik to temat jest myślę dość prosty.
Bezpiecznik się topi bo się grzeje, a grzać może się z dwóch powodów:
- słaby styk (coś źle dolega, jest zaśniedziałe)
- przepływający prąd jest za duży do przekroju przewodów i obudowy bezpiecznika.
Spróbuj zmierzyć prąd za pomocą amperomierza i ponownie opraw gniazdo bezpiecznika.
A jeśli chodzi o bezpiecznik to temat jest myślę dość prosty.
Bezpiecznik się topi bo się grzeje, a grzać może się z dwóch powodów:
- słaby styk (coś źle dolega, jest zaśniedziałe)
- przepływający prąd jest za duży do przekroju przewodów i obudowy bezpiecznika.
Spróbuj zmierzyć prąd za pomocą amperomierza i ponownie opraw gniazdo bezpiecznika.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
Klimatyzację montowałem za Poznaniem więc jechać w ramach reklamacji mi sie nie opłaca - w jedną tronke ponad 250 km
cena nie była aż tak wysoka - koszt klimatyzacji z montażem to 2.000,00 zł i oczywiście nocleg - ponieważ montaż trwał 2 dni ale to koszt ok 50 zł + jedzenie.
Jeśli chodzi o prąd jaki płynie - to dziś sprawdzę miernikiem i napiszę na forum.
Kable, jakim jest podłączone zasilanie są naprawde doś mocne - porównywałem je z kablami zasilającymi np. kompa to są mocniejsze.
Zastanawiam sie tylko czy pomoże coś jeśli włoże słabszy bezpiecznik zamiast 30A - 20A
wolał bym zmieniać bezpiecznik co jakiś czas niż całą kostkę.
cena nie była aż tak wysoka - koszt klimatyzacji z montażem to 2.000,00 zł i oczywiście nocleg - ponieważ montaż trwał 2 dni ale to koszt ok 50 zł + jedzenie.
Jeśli chodzi o prąd jaki płynie - to dziś sprawdzę miernikiem i napiszę na forum.
Kable, jakim jest podłączone zasilanie są naprawde doś mocne - porównywałem je z kablami zasilającymi np. kompa to są mocniejsze.
Zastanawiam sie tylko czy pomoże coś jeśli włoże słabszy bezpiecznik zamiast 30A - 20A
wolał bym zmieniać bezpiecznik co jakiś czas niż całą kostkę.