[1.9TDI 1Z] Czujnik temperatury w chłodnicy.
-
- Forum Audi 80
[1.9TDI 1Z] Czujnik temperatury w chłodnicy.
Witam wszystkich. Mam pytanie czy można zastosować inny czujnik temperatury który jest wkręcony w chłodnice? bo mój jest chyba nie sprawny bo wiatraki mi sie nie załączają.Prośba o doradzenie.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2009, 20:57 przez TRZMIELU240684, łącznie zmieniany 1 raz.
awaryjnie jesli czujnik nie działa i silnik Ci się grzeje, a nie masz pod reką drugiego/badz nie mozesz kupic w danym momencie, to mozna go ominąc i spiąc kable na krótko (wypiąc te tam z tyłu czujnika i podpiąc je na krótko), wtedy wiatrak bedzie cały czas chodził, lecz jest to wiadomo druciarstwo i rozwiązanie tymczasowe, ale warto wiedziecTRZMIELU240684 pisze:Witam wszystkich. Mam pytanie czy można zastosować inny czujnik temperatury który jest wkręcony w chłodnice? bo mój jest chyba nie sprawny bo wiatraki mi sie nie załączają.Prośba o doradzenie.
w taki tez sposób mozesz sprawdzic, czy wiatrak nie chodzi z powodu popsutego czujnika, czy powód jest inny (po spięciu na krótko powinien wiatrak ruszyc jesli tylko czujnik jest popsuty)
Niby racja, ale...pasiak pisze:a mój za 20 zł działa tak samo
Przerabiałem ten problem dwa razy - też kupowałem zamiennik TOPRAN i działał w lecie 2 - 3 tygodnie. Załączał wentylatory tak na moje oko przy ok 80 ºC, a później się psuł i wentylatory kręciły się cały czas na okrągło. Przy reklamacji u sprzedawcy otrzymywałem opinię, że pracował w złych zakresach temperatur - niemalże polecał mi wymianę całego układu chłodzenia.
Kupno oryginału w ASO rozwiązało problem. Wentylatory załączają się przy ok. 92 ºC i wszystko działa już ponad 8 miesięcy bez zarzutu.
Może Ty masz szczęście do tańszych zamienników - ja widocznie nie. :cry:
Tak dla jasności ja też staram się oszczędzać swoje pieniążki, ale jak widać nawet po postach na naszym forum, nie zawsze się to opłaca. Nie wszystkie firmy produkujące zamienniki są uczciwe. :!: :evil:
Jak szukam jakiejś części zawsze najpierw pytam się o cenę w ASO, potem sprawdzam w innych hurtowniach i jak różnica jest mała kupuję ori.
Mam też firmy - których zamienników nigdy nie kupię. :idea:
A na forum jak już komuś coś polecam to tylko to co sam sprawdziłem. :!:
Dlatego w przypadku tego elementu poleciłem oryginał. :!:
Pasiak a jeżeli możesz to podaj nazwę firmy która wyprodukowała ten Twój zamiennik.
ogólnie to mam szczęście do zamienników :mrgreen: sprzedawca z tego linka który podesłałem powyżej jest bardzo uczciwy i solodny, kiedy remontowałem setkę to ze względu na koszta wszystkie części kupowałem od niego , nie było żadnych problemów z reklamacjami i wymianą w przypadku pomyłki, a ceny ma konkurencyjne. Mogę go z czystym sumieniem polecić, a kupowałem od niego sporo bo m.inn. przeguby,wachacze, końcówki drążków, amortyzatory, będny,szczęki ,tarcze, linki do ręcznego czyjniki itd. było tego sporo, pomyłka miała miejsce tylko raz przy przegubach , ale wymiana nastąpiła kurierem juz po 2 dniach z "ręki do ręki"bunio pisze:Niby racja, ale...pasiak pisze:a mój za 20 zł działa tak samo
Przerabiałem ten problem dwa razy - też kupowałem zamiennik TOPRAN i działał w lecie 2 - 3 tygodnie. Załączał wentylatory tak na moje oko przy ok 80 ºC, a później się psuł i wentylatory kręciły się cały czas na okrągło. Przy reklamacji u sprzedawcy otrzymywałem opinię, że pracował w złych zakresach temperatur - niemalże polecał mi wymianę całego układu chłodzenia.
Kupno oryginału w ASO rozwiązało problem. Wentylatory załączają się przy ok. 92 ºC i wszystko działa już ponad 8 miesięcy bez zarzutu.
Może Ty masz szczęście do tańszych zamienników - ja widocznie nie. :cry:
Tak dla jasności ja też staram się oszczędzać swoje pieniążki, ale jak widać nawet po postach na naszym forum, nie zawsze się to opłaca. Nie wszystkie firmy produkujące zamienniki są uczciwe. :!: :evil:
Jak szukam jakiejś części zawsze najpierw pytam się o cenę w ASO, potem sprawdzam w innych hurtowniach i jak różnica jest mała kupuję ori.
Mam też firmy - których zamienników nigdy nie kupię. :idea:
A na forum jak już komuś coś polecam to tylko to co sam sprawdziłem. :!:
Dlatego w przypadku tego elementu poleciłem oryginał. :!:
Pasiak a jeżeli możesz to podaj nazwę firmy która wyprodukowała ten Twój zamiennik.
[ Dodano: 2009-05-03, 10:06 ]
zamotałem się :oops: oto link:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2289452
- penki00 (usunięty)
- Forum Audi 80
Ja tylko raz kupiłem czujnik zamiennik i nigdy więcej tego nie zrobię. Te zamienniki czasami właczają się kiedy chcą i nie sa do końca dokładnie skalibrowane temperaturowo.bunio pisze:Przerabiałem ten problem dwa razy - też kupowałem zamiennik TOPRAN i działał w lecie 2 - 3 tygodnie. Załączał wentylatory tak na moje oko przy ok 80 ºC, a później się psuł i wentylatory kręciły się cały czas na okrągło.
Ja ze swoim zamiennikiem wystartowalem w konkurencji rzutów do kosza.
Po zamontowaniu oryginału działa bez zarzutu, tak że nawet zapomniałem że coś takiego mam w aucie. Warto zainwestować.
Bardzo słuszna informacja ,jeżeli po spieciu wtyczki czujnika wentylator załączy sie to czujnik do wymianyw taki tez sposób mozesz sprawdzic, czy wiatrak nie chodzi z powodu popsutego czujnika, czy powód jest inny (po spięciu na krótko powinien wiatrak ruszyc jesli tylko czujnik jest popsuty)
Witam
U mnie również wentylatory się nie załańczają.
Po przejechaniu ok 15 km.Mam 95 C otwieram maskę a wentylatory stoją.
Co dziwne nie osiągam więcej niz 95 C.Nawet jak pokonuje trasę ok 60 km przy duzych obrotach.
Jak sprawdzić ten czujnik nie wykręcając go ?/
Z góry dziękuje za pomoc.
Dodam ze kabel jest 3 pinowy.
zielono-czerwony
zielono-czarny
czerwono-niebieski
Po przejechaniu ok 15 km.Mam 95 C otwieram maskę a wentylatory stoją.
Co dziwne nie osiągam więcej niz 95 C.Nawet jak pokonuje trasę ok 60 km przy duzych obrotach.
Jak sprawdzić ten czujnik nie wykręcając go ?/
Z góry dziękuje za pomoc.
Dodam ze kabel jest 3 pinowy.
zielono-czerwony
zielono-czarny
czerwono-niebieski