[B4 ABT] Wymiana pompy wody bez rozpinania rozrzadu?
Hmm ciekawa sprawa ja wymieniałem pompę wody jakiś mies. temu u siebie w ABT i nie było szans wyciągnąć jej bez ściągnięcia koła pasowego(tego co napędza aparat zapłonowy), owszem blachę(wew. obudowa rozrzadu) da się odkręcić nawet całą pompę da się odkręcić natomiast na 100% nie da rady jej wyciągnąć, ponieważ od wewnętrznej strony ma garb który blokuje się między obudową silnika, a kołem pasowym rozrządu.
Ale wcześniej już było wspomniane że trzeba odkręcić obudowę pompy od bloku silnika. Tą część pompy gdzie osadzony jest wirnik odkręcasz od obudowy po wyjęciu całości.mortar pisze:Hmm ciekawa sprawa ja wymieniałem pompę wody jakiś mies. temu u siebie w ABT i nie było szans wyciągnąć jej bez ściągnięcia koła pasowego(tego co napędza aparat zapłonowy), owszem blachę(wew. obudowa rozrzadu) da się odkręcić nawet całą pompę da się odkręcić natomiast na 100% nie da rady jej wyciągnąć, ponieważ od wewnętrznej strony ma garb który blokuje się między obudową silnika, a kołem pasowym rozrządu.
no dokładnie zgadzam sie z tobą PMX twierdze tylko, że do wymiany pompy wody w silnikach ABT konieczne jest sciągnięcie paska rozrządu. Tak dla czystości wątku bo jedni piszą tak inni inaczej.
/mówię tu o wymianie samej pompy wody, inna sprawa jest demontaż całego zespołu razem z termostatem i przyłączami.
/mówię tu o wymianie samej pompy wody, inna sprawa jest demontaż całego zespołu razem z termostatem i przyłączami.
Da radę bo robiłem to już 2 razy :mrgreen: Raz u siebie w ABT i raz w VW
Pompę wyciąga się w kierunku alternatora(z boku silnika) a nie w stronę kół pasowych itp.
Za pierwszym razem też juz odrazu koło od aparatu chciałem zwalać ale obyło się bo trzeba z innej strony podejść :mrgreen: <ok>
Ja nie wiem ale ja robiłem to bez ściągania paska rozrządu.No chyba jestem jakis Harry Potter <rotfl2>
Pompę wyciąga się w kierunku alternatora(z boku silnika) a nie w stronę kół pasowych itp.
Za pierwszym razem też juz odrazu koło od aparatu chciałem zwalać ale obyło się bo trzeba z innej strony podejść :mrgreen: <ok>
Ja nie wiem ale ja robiłem to bez ściągania paska rozrządu.No chyba jestem jakis Harry Potter <rotfl2>
z tego co wiem i juz niektórzy z Was doszli jezeli wymieniamy cała pompę wraz z korpusem to paska nie trzeba ściągać a jezeli zam wkład goboczy wirnik z łożyskiem i z deklem to trzeba bo nie ma sily zeby wyszła wiem bo sam wymieniałem a ile to pasek sciągnąć zaznaczyc punktu polużnic rolke i tyle i pilnowac aby kola sie nie poprzesówały wymiana paska rozrządu akurat w tym silniku to zadna filozofia
Właśnie mnie czeka podobny zabieg czyli wymiana pompy wody bo wczoraj zaczeło z niej kapać,sypło się naprawdopodbniej uszczelnienie na kole pasowym bo stamtąd kapie.Byłem u gościa w warsztacie i zaczoł jęczeć że trzeba ściągać pasek i koło pasowe od rozrządu bo inaczej nie wyjdzie a z tego co czytam to da się wyjąć bez dotykania rozrządu.Dodatkowo niemam wspomagania więc wszystko w zasadzie jest na wierzchu.Z tego co patrzałem to faktycznie kawałek obudowy pompy wchodzi pod koło rozrządu jednak jeśli koledzy już to ćwiczyli to musi się dać.Silnik u mnie to PM więc to chyba nierobi różnicy.