[B4] Antena radiowa elektryczna
[B4] Antena radiowa elektryczna
wtam was fanów 80-ątki.mam uszkodzoną antenę teleskopową i chciałbym ją zamienić na antene sterowaną elektrycznie, najlepiej w kolorze czarnym.gdzie i za ile mozna taką antenę kupić?prosze o wasze porady.pozdro
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 11:26 przez Łysy, łącznie zmieniany 4 razy.
powinna być w tylnej szybie, poszukaj, czy gdzieś nie masz tego kabla, jeśli nie, to zrób jak napisał kolega wyżejt-omash pisze:W 80 antena jest w tylnej szybie? Ja w ogóle nie mogę znaleźć przewodu antenowego więc zastanawiam się czy antena w ogóle jest... ale może jest gdzieś odcięty, to szukać czegoś w okolicach tylnej szyby muszę?
Co do spalenia anteny w zimie to niekoniecznie musi tak być. Kupiłem niedawno na allegro właśnie antenkę elektryczną do mojego audi
Ta akurat ma sprzęgło i jak ma się wysunąć a zablokuję ręką to silnik się nie zatrzymuje, kręci a wśrodku coś przeskakuje ( napewno nie są to zębatki ) a po chwili zatrzymuje się. Jak przełączę żeby się chowała znowu coś w środku przeskakuje i po chwili zatrzymuje. Myślę że jak przymarznie sutuacja będzie wyglądała podobnie.
W razie montażu antenek uważajcie na gwint bo jest bardzo delikatny... zerwał mi się, ale na szczęście udało się zreperować poxipolem Pozdrawiam audimaniaków
Ta akurat ma sprzęgło i jak ma się wysunąć a zablokuję ręką to silnik się nie zatrzymuje, kręci a wśrodku coś przeskakuje ( napewno nie są to zębatki ) a po chwili zatrzymuje się. Jak przełączę żeby się chowała znowu coś w środku przeskakuje i po chwili zatrzymuje. Myślę że jak przymarznie sutuacja będzie wyglądała podobnie.
W razie montażu antenek uważajcie na gwint bo jest bardzo delikatny... zerwał mi się, ale na szczęście udało się zreperować poxipolem Pozdrawiam audimaniaków
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 10:40 przez xav, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja mam taką udaną antenę, że raz mi plastkikowa ząbkowana taśma "odpięłą" się od czubka anteny, i silniczek chodził pięknie, tylko antena ani drgnęła...
Ale po złożeniu jej chyba coś niezbyt dobrze dopasowałem, gdyż przy wysunięciu jak i schowaniu słychac właśnie takie charakterystyczne przeskakiwanie jakby po ząbkach.. grrr troszkę za długo to tak działa wg mnie :evil:
Ale po złożeniu jej chyba coś niezbyt dobrze dopasowałem, gdyż przy wysunięciu jak i schowaniu słychac właśnie takie charakterystyczne przeskakiwanie jakby po ząbkach.. grrr troszkę za długo to tak działa wg mnie :evil:
Antena elektryczna
Mam pytanie i jednocześnie prośbę. Czy ktoś z was wymieniał w swojej audiczce antenę automatyczną sterowanią radiem? Czy kupowaliście już coś takiego na allegro? Sprzedawcy oferują tam bardzo wiele takich anten, z wymiennymi końcówkami do zamontowania w błotniku. Ceny tych anten też są bardzo różne, bo od 50 do 250 zł (kenwood). Czy można taką antenę zamontować bez jakiś niepotrzebnych przeróbek, tzn nie chcę dziurawić niepotrzebnie swojej audiczki.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 17:07 przez Bastek, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam.Ja załorzylem takie cudo z allegro do siebie(b4 w sedanie,otwor w lewym blotniku).Pociagnelem nowa antene i zasilanie.Ogolnie instalacja jest prosta.Pasuje raczej srednio z racji tego ,ze w miejscu otworu montazowego jest wzmocnienie i antena nie miesci sie miedzy blotnikiem a wlasnie tym wzmocnieniem.Efekt jest taki ze sterczy od srodka bagaznika i wysuwa sie lekko pod katem na zewnatrz auta (nie idealnie pionowo).Nie wiem czy ten otwor do montazu anteny ktos wykonal sobie sam bo nie ogladalem sie za innymi audiczkami w poszukiwaniu .,ale jest beznadziejnie umiejscowiony.
Antenka za 60zl z allegro.Mam nadzieje ,ze przezyje zime.Odbior dobry.Minus ,ktory mnie denerwuje to fakt ,ze jesli sluchamy radia na zgaszonym silniku ,a nastepnie go odpalimy (elektryka audi jest tak skonstruowana ze podczas rozruchu odcina niepotrzebne obwody zeby odciazyc rozruch) antenka sie chowa ,aby po odpaleniu znow sie wysunac.Przy tym naped nie nalezy do cichych.
Nie Napisales do jakiego autka chcesz ja zamontowac ,ale mam nadzieje ze cokolwiek pomoglem.
pzdr
Antenka za 60zl z allegro.Mam nadzieje ,ze przezyje zime.Odbior dobry.Minus ,ktory mnie denerwuje to fakt ,ze jesli sluchamy radia na zgaszonym silniku ,a nastepnie go odpalimy (elektryka audi jest tak skonstruowana ze podczas rozruchu odcina niepotrzebne obwody zeby odciazyc rozruch) antenka sie chowa ,aby po odpaleniu znow sie wysunac.Przy tym naped nie nalezy do cichych.
Nie Napisales do jakiego autka chcesz ja zamontowac ,ale mam nadzieje ze cokolwiek pomoglem.
pzdr
Ja założyłem sobie antenę półautomatyczną-sterowaną włącznikiem,który zamontowałem w półce z lewej strony(raczej niewielki).Wielkim plusem tego rozwiązania jest,że wysuwa się ją kiedy się chce i na wysokość jaka nam pasuje.Otwory wszelkie pasowały,trzeba tylko przeciągnąć dwa przewody z tyłu do przodu(nie jest to trudne w audi 80).O jakości nie będę się wypowiadał,użytkuję kilka miesięcy,oryginalna antena,którą wymontowałem u siebie-złamany bat-kosztuje 250 pln,więc chyba warto zainwestować 50-80 pln,bo wygoda jest niesamowita.Jeżeli antena już była i to automatyczna to masz wiązkę przewodów ,którą możesz wykorzystać,dostępna jest przy lewym progu i radiu.
- tomziel_20
- Forum Audi 80
[B4 All] Automatyczna antena elektryczna
Witam male pytanko padla mi antena od radia zerwala sie tasma rozwijajaca slychac dzwiek ale antena sie nie wysuwa bylem u jednego elektryka i powiedzial mi ze moze mia zalatwic taka antene ale bedzie to koszt okolo 400zl :shock: :shock: :shock:
na allegro znalazlem taka i koszt tylko 73zl czy ta podejdzie??
pozdrawiam
na allegro znalazlem taka i koszt tylko 73zl czy ta podejdzie??
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 20:53 przez tomziel_20, łącznie zmieniany 1 raz.