Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6D] Wymiana paska od alternatora

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
Awatar użytkownika
Gosia
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gosia » 05 maja 2009, 19:10

Obrazek
naciagałam dzis pasek i się udało, ale pasek kwalifikuje się do wymiany, ale mam takie pytanie... o tą srebrną "łapę", która idzie w "środku paska" ... abym zdjęła stary pasek, albo załozyła nowy, to chyba alternator trzeba zdjąc prawda?
Obrazek
czy tą śrubę do konca odkręcic i wyjąc ją? (u mnie jest nie na imbus tylko 13)

bo ja tam przyglądałam sie i nie widze zadnej szczeliny zeby ten pasek po samym poluzowaniu tej sruby górnej i jeszcze śruby na dole tez 13 i kolejnej 13 i napinacza zdjął się, znaczy on spadnie ale ta łapa dalej będzie w środku, podpowiecie którędy się go przekłada?

to moje pierwsze audi i do tego diesel, wiec nie wszystko jeszcze ogarniam ;-)

ps.
u mnie to wygląda identycznie jak na tych zdjęciach, zapozyczonych z pierwszej strony tematu

Awatar użytkownika
towerone
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: towerone » 05 maja 2009, 22:03

czy tą śrubę do konca odkręcic i wyjąc ją? (u mnie jest nie na imbus tylko 13)
Ta śrubę u mnie wystarczyło delikatnie poluzować o alternator opadł. Wcześniej miałem już odkręconą tą śrubą z taką zębatką, widoczną na wcześniejszym zdjęciu.
bo ja tam przyglądałam sie i nie widze zadnej szczeliny zeby ten pasek po samym poluzowaniu tej sruby górnej i jeszcze śruby na dole tez 13 i kolejnej 13 i napinacza zdjął się
Ta srebrna łapa ze zdjęcia wchodzi w takie coś co też jest widoczne na zdjęciu i właśnie po odkręceniu tego mogłem założyć nowy pasek. Sorry za mało fachowe słownictwo, ale żaden ze mnie mechanik :oops:

Awatar użytkownika
Gosia
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gosia » 05 maja 2009, 22:51

towerone pisze:Ta srebrna łapa ze zdjęcia wchodzi w takie coś co też jest widoczne na zdjęciu i właśnie po odkręceniu tego mogłem założyć nowy pasek.
dzięki serdeczne i o to chodziło, bo ja sie tez nad tym zastanawiałam i nie wiedziałam czy mozna to ruszac a jeśli tak, to z której strony <ok>

Awatar użytkownika
towerone
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: towerone » 05 maja 2009, 23:10

Nie ma za co. Zawsze ja się o wszystko wypytuję, wreszcie to ja mogłem komuś pomóc ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl