[B4 2.6 ABC]znikajacy olej 1l/1500tys km
[B4 2.6 ABC]znikajacy olej 1l/1500tys km
Witam.
Nie wiem gdzie ten olej się traci wlewam co miesiąc ok 1l oleju Castrol Magnatec 10w40 pólsyntetyk Czy to możliwe by tyle spalał?
Silinik fakt jest troche obrzygany od spody na misce widac go też wyżej lecz plam na ulicy nie robi, również nie kopci co nie wskazuje na spalanie oleju.
Wiec co tyle wychodzi spod uszczelek?
Co myslicie o zmianie na mineralny? Da to coś?
Przebieg jest mi trudno ustalic gdyz nie wierze by 12letnie auto miało 190tys. Sądze że ma ok 300tys
Nie wiem gdzie ten olej się traci wlewam co miesiąc ok 1l oleju Castrol Magnatec 10w40 pólsyntetyk Czy to możliwe by tyle spalał?
Silinik fakt jest troche obrzygany od spody na misce widac go też wyżej lecz plam na ulicy nie robi, również nie kopci co nie wskazuje na spalanie oleju.
Wiec co tyle wychodzi spod uszczelek?
Co myslicie o zmianie na mineralny? Da to coś?
Przebieg jest mi trudno ustalic gdyz nie wierze by 12letnie auto miało 190tys. Sądze że ma ok 300tys
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, 22:33 przez sebco, łącznie zmieniany 1 raz.
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A jaki miałaś wcześniej olej, pewnie mineralny. Czyli, był gęstszy, silnik był całym osadem, że tak powiem uszczelniony (może źle się wyraziłem, ale chyba zrozumiesz o co mi chodzi); olej półsyntetyczny, jest rzadszy i ma właściwości myjące, on ci całe te osady wypłukał, i teraz go ubywa, pewnie ci cieknie przy uszczelniaczach na zaworach i wale. Oczywiście takie spalanie jak piszesz jest możliwe, a co do wymiany na mineralny, powinno pomóc!
Pozdrawiam, mam nadzieję, że wyraziłem się jasno 8-)
ubytki oleju...
Tutaj troche podyskutowano o rozszczelnieniu....
viewtopic.php?p=30111&sid=1a5a6cdccb0ed ... ace8#30111
Polski Klub Audi 80 :: Zobacz temat - [80 b3]rozszczelnienie po wymianie oleju??
Spróbuj zlokalizowac miejsca największego wycieku, uszczelka pod pokrywą klawiatury, uszczelka pod miską olejową, okolice wału ( od strony rozrządu i sprzęgła..) itp...
Pozdrawiam - Adam.
viewtopic.php?p=30111&sid=1a5a6cdccb0ed ... ace8#30111
Polski Klub Audi 80 :: Zobacz temat - [80 b3]rozszczelnienie po wymianie oleju??
Spróbuj zlokalizowac miejsca największego wycieku, uszczelka pod pokrywą klawiatury, uszczelka pod miską olejową, okolice wału ( od strony rozrządu i sprzęgła..) itp...
Pozdrawiam - Adam.
zużycie oleju....
>Audi 80/90 sam naprawiam...< .."..Na zużycie oleju mają również wpływ warunki eksploatacyjne, sposób jazdy i tolerancje wykonanych części. Zużycie oleju nie powinno przekraczać 1,5 dm3/1000 km..." :roll: :shock:
Pozdrawiam - Adam.
Pozdrawiam - Adam.
Nie wiem jaki był ale poprzedni własciciel jezdził na półsyntetyku. Nie wiem jak w niemczechOrganista18 pisze:A jaki miałaś wcześniej olej, pewnie mineralny. Czyli, był gęstszy, silnik był całym osadem, że tak powiem uszczelniony (może źle się wyraziłem, ale chyba zrozumiesz o co mi chodzi); olej półsyntetyczny, jest rzadszy i ma właściwości myjące, on ci całe te osady wypłukał, i teraz go ubywa, pewnie ci cieknie przy uszczelniaczach na zaworach i wale. Oczywiście takie spalanie jak piszesz jest możliwe, a co do wymiany na mineralny, powinno pomóc!
-
- Forum Audi 80
samemu to raczej tego nie zrobisz !msanchez pisze:ja mam audi B3 1,8S i mi tez bierze olej i to sporo około 1 litra na 1000 i czasem dymi ale tylko jak go przegazuje. otóz moje pytanie jest takie co zrobic zeby nie brał tyle ile kosztowała by wymiana tych uszczelniaczy i czy mozna by było zrobic to samemu ?/
tam trzeba 8 uszczelniaczy ! :mrgreen: ja płaciłem po 2zł szt.