[b2 coupe '85] Wymiana opon
[b2 coupe '85] Wymiana opon
Witam,
Posiadam zadbany egzemplarz audi b2 coupe z 85' . Auto kupiłem na felgach 13" wraz z oponami zimowymi w fatalnym stanie. Felgi już mam Ronal 7J15. Teraz szukam opon... I moje pytanie - jak będą się prezentowały 225/50/R15? Mówię o oponach na tył. Przód to 205/55/R15. Planowałem pierw kupić 215/55/R15 ale takie opony ciężko jest dostać a na drugi koniec Polski nie opłaca mi się jechać. Proszę o opinie czy samochód nie bedzie wygladal zbyt obciachowo bo to w koncu klasyk:) Jeśli tak to kupił bym 4 sztuki 205/55/R15
pozdrawiam
Posiadam zadbany egzemplarz audi b2 coupe z 85' . Auto kupiłem na felgach 13" wraz z oponami zimowymi w fatalnym stanie. Felgi już mam Ronal 7J15. Teraz szukam opon... I moje pytanie - jak będą się prezentowały 225/50/R15? Mówię o oponach na tył. Przód to 205/55/R15. Planowałem pierw kupić 215/55/R15 ale takie opony ciężko jest dostać a na drugi koniec Polski nie opłaca mi się jechać. Proszę o opinie czy samochód nie bedzie wygladal zbyt obciachowo bo to w koncu klasyk:) Jeśli tak to kupił bym 4 sztuki 205/55/R15
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 19:26 przez lukas22, łącznie zmieniany 1 raz.
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Możesz mieć problem z tyłem przy tej szerokości - wszystko zależy jakie będzie ET felgi. Ja miałem u siebie w bliźniaczym aucie ATSy 15 cali na oponach 195/50/15 i tył obcierał... 9auto posadzone było o -35. Jak chcesz można zobaczyć pod tym linkiem... Coupe by Bloku -od 4:41 min... Prędzej jest na BBSach
Sorki za OT ale dlaczego masz 1,6 w Coupe po lifcie?
Sorki za OT ale dlaczego masz 1,6 w Coupe po lifcie?
Felgi mają ET 28, po prostu nie chce aby felga z oponą wystawała 5 cm poza błotnik ( jak ma to często miejsce w bmw e30:D )
Fajne są szerokie opony ale trzeba wszystko robić z głową i umiarem. Nie można przesadzić
Gdy byłem na zlocie 'aut leciwych' to w BMW 635 CSI z coś około 85 roku właściciel miał z tyłu 275 a dalszych wymiarów jej nie znam. I uwierzcie mi - opona z felgą nie wystawała ani milimetra. Aż się dziwiłem że taka wnęka w tym bmw siedzi. Ja chciałem z tyłu 225/50/R15 ale jak z tyłu 2-3 osoby siądą nie będzie się dało jechac - nie mówie o dołkach
Auto jest z 85 roku a lifting jak się nie mylę był od 86 roku. Może to wersja przejściowa - nie mam pojęcia
Fajne są szerokie opony ale trzeba wszystko robić z głową i umiarem. Nie można przesadzić
Gdy byłem na zlocie 'aut leciwych' to w BMW 635 CSI z coś około 85 roku właściciel miał z tyłu 275 a dalszych wymiarów jej nie znam. I uwierzcie mi - opona z felgą nie wystawała ani milimetra. Aż się dziwiłem że taka wnęka w tym bmw siedzi. Ja chciałem z tyłu 225/50/R15 ale jak z tyłu 2-3 osoby siądą nie będzie się dało jechac - nie mówie o dołkach
Auto jest z 85 roku a lifting jak się nie mylę był od 86 roku. Może to wersja przejściowa - nie mam pojęcia
- bloku
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Lift był w 85 i polegał na szerokich zderzakach...listwach bocznych - inna blenda na klapie...inne lampy przód oraz wnętrze z inną deską...i takie też masz...
Co do kół...ET dosyć spore...będą bardzo wystawać...myślę że 225 będą za szerokie...takie moje zdanie... Ja miałem ET32....i 195 więc mogłes zobaczyć jak to wyglądało na ATSach...
Co do kół...ET dosyć spore...będą bardzo wystawać...myślę że 225 będą za szerokie...takie moje zdanie... Ja miałem ET32....i 195 więc mogłes zobaczyć jak to wyglądało na ATSach...
u kumpla w golfie II siedzą cztery kółka z 195/50R15 i szerszych ani wyższych nie da rady włożyć (próbował w wulkanizacji) dlatego u Ciebie może być podobnie i tak jak pisze bloku, tył może ocierać a i ze skrętem możesz mieć problemy
najlepiej podjedź do kogoś kto ma wulkanizację, załóż na jedną felgę oponę o takim wymiarze i posprawdzaj jak to się mieści, zapłacisz może z 10-20zł albo jak znajomy to dasz mu i będziesz miał pewność <ok>
a 175/60R13 ma 540mm średnicy
najlepiej podjedź do kogoś kto ma wulkanizację, załóż na jedną felgę oponę o takim wymiarze i posprawdzaj jak to się mieści, zapłacisz może z 10-20zł albo jak znajomy to dasz mu i będziesz miał pewność <ok>
a 175/60R13 ma 540mm średnicy
Dziś zdjąłem koło i założyłem tą nową felgę. 7 cali na odsadzeniu ET28 leciutko wystaje... Wybór jest więc prosty: 205/50/R15. Oponą 225 szorował bym po błotniku chyba że była by na profilu 45 ale to rzadkość o ile takie występują w 15". Mimo to dziękuję Wam za opinie i podpowiedzi.
PS. W audi b2 coupe ogólnie jest mało miejsca na koło. Dla porównania u brata w Mercedesie W124 coupe z tyłu ma 225/60/R15 i jest jeszcze sporo miejsca - w audi taka opona by we wnękę nie weszła. Ale 205/50/R15 też będą nie głupio wyglądały, wręcz ładnie.
PS. W audi b2 coupe ogólnie jest mało miejsca na koło. Dla porównania u brata w Mercedesie W124 coupe z tyłu ma 225/60/R15 i jest jeszcze sporo miejsca - w audi taka opona by we wnękę nie weszła. Ale 205/50/R15 też będą nie głupio wyglądały, wręcz ładnie.
- bloku
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Sprawdź jeszcze czy nie będzie Ci o rant zawadzać przy dobijaniu zawiasu...chyba ze masz jakiś zawiasik lepsiejszy...Ja miałem -35 na progresywnym i ranty musiałem zaklepać mimo wszystko... Życzę powodzenia - dobrze uglebiona B2 Coupe na ładnych felach to jest to... Kiedya ja na tego Ura uzbieram... (jeszcze z dwa lata...)