Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.6 PP LPG] Problem ze smarowaniem silnika.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Marcin_191
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.6 PP LPG] Problem ze smarowaniem silnika.

Post autor: Marcin_191 » 07 maja 2009, 08:52

Witam, mam problem. Ostatnio wsiadam w moja audi pod blokiem odpalam silnik i mi nie gasnie kontrolka cisnienia oleju... swieci sie caly czas, wyszedlem z auta otworzylem maske i slyszalem jak silnik chodzil jak rasowy diesel, moim zdaniem 0 smarowania, jeszcze do tego ta kontrola to potwierdza... Dodam ze olej jest w misie bo sprawdzalem bagnetem, jest na normalnym poziomie jak przez ostanie kilka miesiecy. Teraz mam pytanie: czemu mam sie przyjzec ? Pompie ? Bo slyszalem ze pompa oleju sie praktycznie nie psuje wiec to cos dziwnego... Jeszcze nie mialem podobnego problemu w samochodzie wiec jestem troche zielony... Slyszalem jeszcze ze pompa mogla sie przytkac i trzeba ja zdemontowac i wyszyscic.. jest taka ewentualnosc ?? Bardzo prosze rzuccie jakimis pomysłami i ewentualnie opisami jak sie do tego zabrać bo jak wspominalem nie mialem do czynienia z tego typu usterka...

Bardzo prosze o pomoc, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
krecik_20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [1.6 PP LPG] Problem ze smarowaniem silnika.

Post autor: krecik_20 » 07 maja 2009, 13:05

Marcin_191 pisze:Witam, mam problem. Ostatnio wsiadam w moja audi pod blokiem odpalam silnik i mi nie gasnie kontrolka cisnienia oleju... swieci sie caly czas, wyszedlem z auta otworzylem maske i slyszalem jak silnik chodzil jak rasowy diesel, moim zdaniem 0 smarowania, jeszcze do tego ta kontrola to potwierdza... Dodam ze olej jest w misie bo sprawdzalem bagnetem, jest na normalnym poziomie jak przez ostanie kilka miesiecy. Teraz mam pytanie: czemu mam sie przyjzec ? Pompie ? Bo slyszalem ze pompa oleju sie praktycznie nie psuje wiec to cos dziwnego... Jeszcze nie mialem podobnego problemu w samochodzie wiec jestem troche zielony... Slyszalem jeszcze ze pompa mogla sie przytkac i trzeba ja zdemontowac i wyszyscic.. jest taka ewentualnosc ?? Bardzo prosze rzuccie jakimis pomysłami i ewentualnie opisami jak sie do tego zabrać bo jak wspominalem nie mialem do czynienia z tego typu usterka...

Bardzo prosze o pomoc, pozdrawiam.
Kiedy byl
wymieniany olej, filtr oleju?? Być może zablokowal sie zaworek w filtrze oleju. najlepiej odkreć czujnik oleju i spróbuj przekrecic kilka razy wałem ( nieodpalaj go bo wywali olej przez ) jezeli poleci olej to pompa oki wina leży w filtrze. Ja kilka razy tez nie mialem smarowania ( przewaznie po wymianie oleju na świerzy) i po odkrecenie czujnika i przekreceniu kilka razy wałem problem zniknoł.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 07 maja 2009, 13:22

Najprościej byłoby sprawdzić ciśnienie oleju. Ale jeśli mówisz że silnik chodzi bardzo metalicznie to faktycznie może nie mieć smarowania. Ja miałem kiedyś przypadek że zatkał mi się smok ssawny w pompie. Trzeba niestety zdjąć miskę olejową i zajrzeć tam.

Marcin_191
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcin_191 » 07 maja 2009, 14:43

nie wiem kiedy byl wymieniany olej i filtr oleju, odkad kupilem to nie wymienialem, ale malo km przejechalem, teraz mam zamiar wymienic wszystko tylko najpierw chce sie upewnic gdzie to sie przytkalo.. mozesz mi powiedziec gdzie jest ten czujnik oleju ? Bo ja naprawde nie wiem... tez nie slyszalem o zaworku w filtrze oleju... jeszcze mam pytanie co rozumiesz poprzez pokrecenie kilka razy walem ?? podniesc ktores przednie kolo i nim krecic ?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 07 maja 2009, 14:50

Marcin_191 pisze:nie wiem kiedy byl wymieniany olej i filtr oleju, odkad kupilem to nie wymienialem
Kurde. To jest pierwsza rzecz jaką należy zrobić po kupnie auta.
Marcin_191 pisze:mozesz mi powiedziec gdzie jest ten czujnik oleju ?
W podstawie filtra oleju.
Marcin_191 pisze:co rozumiesz poprzez pokrecenie kilka razy walem
Chyba najprościej będzie wrzucić go na bieg i delikatnie pociągnąć.

Awatar użytkownika
krecik_20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krecik_20 » 07 maja 2009, 14:57

Marcin_191 pisze:nie wiem kiedy byl wymieniany olej i filtr oleju, odkad kupilem to nie wymienialem, ale malo km przejechalem, teraz mam zamiar wymienic wszystko tylko najpierw chce sie upewnic gdzie to sie przytkalo.. mozesz mi powiedziec gdzie jest ten czujnik oleju ? Bo ja naprawde nie wiem... tez nie slyszalem o zaworku w filtrze oleju... jeszcze mam pytanie co rozumiesz poprzez pokrecenie kilka razy walem ?? podniesc ktores przednie kolo i nim krecic ?
Czujnik oleju znajduje sie na uchwycie filtra oleju ( ten górny czujnik). A jezeli chodzi o "pokrecenie walem" to wejdz do auta, przekreć kluczyk na krótko( tak zeby nie zapalil) w pozycje "Zapłon" i sprawdz czy wylecialo troche oleju w miejscu gdzie byl przykrecony czujnik.

Marcin_191
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcin_191 » 07 maja 2009, 22:10

ok dzieki chlopaki!! odkrecilem ten gorny czujnik uruchomilem silnik zaczelo pluc olejem zgasilem zakrecilem czujnik i wszystko gra;D to ze stracilem troche oleju to sie nie przejmuje bo w najblizszym czasie wymieniam... dziekuje wam slicznie!!

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 07 maja 2009, 22:15

Olej zmień dobrze że tak się tylko skończyło ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl