[80 b3 2.3 KV] Temperatura oleju
właśnie niedawno na autostradzie jadąc dłuższy czas 140-180 km/h spojrzałem na wskaźnik temperatury oleju, który pokazywał 130 C :shock: Jak zwalniałem temperatura spadała. Czy traktować to mam jako normalne zachowanie? Olej - półsyntetyk shella. Jedną podpowiedź usłyszałem taką żebym wywalił ori osłonę pod silnikiem bo ona blokuje dopływ powietrza do miski olejowej i temu sie grzeje... Ale jakoś mnie to nie przekonuje. Z góry dzięki za pomoc
nie znam się zbytnio ale za chłodzenie odpowiada chłodnica oleju u mnie zazwyczaj temp oleju to jakieś 70 C, dwa razy miałem 130 C, raz na spociku i raz jak mi się przytkała chłodnica i zapowietrzony układ. pozdrawiamtomczax pisze:właśnie niedawno na autostradzie jadąc dłuższy czas 140-180 km/h spojrzałem na wskaźnik temperatury oleju, który pokazywał 130 C :shock: Jak zwalniałem temperatura spadała. Czy traktować to mam jako normalne zachowanie? Olej - półsyntetyk shella. Jedną podpowiedź usłyszałem taką żebym wywalił ori osłonę pod silnikiem bo ona blokuje dopływ powietrza do miski olejowej i temu sie grzeje... Ale jakoś mnie to nie przekonuje. Z góry dzięki za pomoc
Myślę jednak, że wskazania temp. zależą od miejsca zamontowania czujnika. W końcu olej nie stygnie tak szybko.tomczax pisze:zaraz jak się odpuści gaz to temperatura maleje. Dosłownie 1 min - max 2 i już przed 130 potem mniej mniej a jak się jedzie już tak 80-90 to temperaturka spad az do 90
Myślę, że jest ok.AdiAudi pisze:a ja mam pytanie do użytkowników 1.8 DZ, ponieważ ten silnik jest podobny do mojego czyli 1.6 YZ, mam chłodzoną miskę olejową( ta z żeberkami) i temperatura nie przekracza mi 70 stopni, więc to chyba normalne co ??