[80 B3 1.8] co jakiś czas miga mi pomarańczowa kontrolka .
-
- Forum Audi 80
[80 B3 1.8] co jakiś czas miga mi pomarańczowa kontrolka .
Witam 1 Co jakiś czas miga mi taka pomarańczowa kontrolka ( jakby kwadrat z małym piorunkiem w środku ). Szukam opisu Lampek kontrolnych !
TNX za pomoc ! :?:
TNX za pomoc ! :?:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 20:22 przez wojtasxxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Dzięki Danek za odpowiedz. Ja zauważyłem że ta lampka świeci się tylko gdy jadę na gazie bo na benzynie gaśnie więc sądzę że to albo sonda lambda lub przepływomierz siada.
Ale kolejny problem się pojawił w moim autku połowa podświetlenia zegarów mi przestała działać, tylko działa mi podświetlenie tarczy obrotów i temp pł. chłodnicy. Czyżby to ścieżka się przepaliła????????
Ale kolejny problem się pojawił w moim autku połowa podświetlenia zegarów mi przestała działać, tylko działa mi podświetlenie tarczy obrotów i temp pł. chłodnicy. Czyżby to ścieżka się przepaliła????????
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
W takim razie nic nie siada. Zapewne masz instalację I generacji, jeśli tak to błąd może być spowodowany tym, że podczas pracy na LPG skład mieszanki nie zmienia się tak samo jak na benzynie i ECU próbując dopasować mieszankę co nie przynosi pożądanych efektów interpretuje to jako błąd sondy i zapala "check". Druga możliwość to taka, że instalacja jest źle wyregulowana, efekt identyczny, trzecia to brak/źle ustawiona emulacja sondy w czasie pracy na LPG. Jeśli to II generacja to pomijamy pierwszą przyczynę.Guli pisze:bo na benzynie gaśnie więc sądzę że to albo sonda lambda lub przepływomierz siada.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym na analizatorze spalin czy instalacja jest dobrze wyregulowana i jeśli jest ok. to można się nie przejmować zapalającą się kontrolką. W zasadzie w tej sytuacji praktycznie nie ma możliwości takiego ustawienia, konfiguracji, modyfikacji (po prostu nie warta skórka za wyprawkę) instalacji LPG, żeby kontrolka się nie zaświeciła. Wynika to ze specyfiki pracy ECU w silnikach PM i ABT i sterowania wtryskiem benzyny oraz interpretacji danych z czujników i innych warunków podczas pracy na LPG.
Bardzo możliwe, temat rozwałkowany na papier, wystarczy użyć szukajki.Guli pisze:tylko działa mi podświetlenie tarczy obrotów i temp pł. chłodnicy. Czyżby to ścieżka się przepaliła????????
Przy okazji pkt 15 Regulaminu mówi:
15. Jeśli nie uda Ci się odnaleźć odpowiedzi w archiwum napisz nowy temat w odpowiednim ku temu dziale ( patrz opisy działów na forum ) w sposób jasny, zrozumiały, opisujący problem i za razem krótki. Zabronione jest pisanie tytułów typu: POMOCY, MaM PrObLem !!!!!!!, !!!! help !!!!! itp. Nie używaj wielu znaków interpunkcyjnych pisanych po sobie zarówno w tytułach jak i samych postach.
Więc proszę przestrzegaj Regulaminu.