Rezanko - budowa skrzyni
Rezanko - budowa skrzyni
Wpadł mi w łapki głośnikn 15" i postanowiłem sklecić do niego jakieś pudło. Najlepiej w postaci prostopadłościanu. I teraz pytanie do znawcow tematu... Jakie optymalne wymiary powinno miec pudło do takiego głośnika?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 11:54 przez ostek, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz rację, to jednak nie jest głośnik Tonsila. Niestety producent nie jest mi znany, wiem tyle ze to glosnik estradowy, na sztywnym zawieszeniu, 8-mio omowy o mocy ok 150W. Da rade cos z tego sklecic?nitromek pisze:Z tego co pamiętam to 15" tonsile to były do gitary, największy basowy to 12" chyba.
powiem tak ... ja mialem kiedys w aucie estradowy glosnik 15" i powiem ze gral masakrycznie tzn nie chodzi mi tu o czystosc grania bo wiadomo ze z takiego glosnika czystosci nie bedzie ale naprawde gral dobrze ... tylko moim zdaniem taki glosnik bedzie gral dobrze tylko w tubie ... ja mialem z rury PCV
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Smutna prawda...marasss2 pisze:Jak na moje to tak to wygląda duży głośnik plus tzw obudowa walcowa równa się jedno wielki buuuu w samochodzie hałasu narobi bez wątpienia ale na tym się skończy.
Jeśli już go chcesz wsadzić to skręć CLOSEDa na 38-40l. Będzie grał. Rewelacji nie będzie ale jak sam pisałeś - nie o to ci chodzi.
Co do wkładania głośników w tzw. "tuby" - taka konstrukcja nigdy nie zgra dobrze - w szczególności jeśli obudowa będzie z PCV... Jeśli już to "tuba" z płyty/MDFu i ośmiokątna /coś jak robi RF/.