[B4 1.9 TDI Avant] Problem z kierunkowskazami
[B4 1.9 TDI Avant] Problem z kierunkowskazami
Witam dzisiaj zauważyłem ze coś się zaczęło dziać z kierunkowskazami a mianowicie lewy działa ok a prawy działa jak chce raz wszystko jest ok, czasami szybciej miga ale żarówki o wiele słabiej świecą powiedział bym że się tylko żarzą . W pierwszej kolejność myślałem ze któraż żarówka jest przepalona ale nie wszystkie palą , później doszedłem to tego przerywacza ( myślałem ze ma jakiś zimny lut ze nie działa na tą prawą stronę przelutowałem ale nadal bez zmian). Dziwne jest to ze raz działa a raz nie, i trudno coś zlokalizować może ktoś spotkał się z podobnym problemem i co może być przyczyną ? ja osobiście stawiał bym na ten przerywacz pod kierownicą, chyba ze jest jeszcze jakiś przekaźnik za to odpowiedzialny który szwankuje? za pomoc z góry dziękuję
Dobrze by było sprawdzić napięcie na kierunkach. Jeśli się tylko żarzą to coś jakby za małe to napięcie. Być może jakiś słaby styk na kostkach. Masa do kierunków jest pobrana z dwóch punktów, więc jak wszystkie słabiej świecą to nie wina masy. Zaobserwuj czy jak kierunki szybciej migają to wszystkie żarówki się świecą. Jeśli tak to może to być wina przerywacza.
chyba problem został naprawiony, pokusiłem się o rozebranie manetki przy kierownicy ( nic niepokojącego w niej nie znalazłem trochę smar porozcierałem po stykach bo naprawdę nic tam nie widziałem na pierwszy rzut oka) po skręceniu wszystkiego kierunki działają - jak narazie bez problemu i oby tak dalej Z góry dzięki za uwagi i sugestie Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-27, 12:50 ]
Wracając do tematu jednak byłem zmuszony kupić przełącznik do kierunkowskazów tylko nasuwa mi się pytanie jakie jest różnica między przełącznikami:
KLS 201.931 - 10 styków
a
KLS 201.934 - 13 styków
jaka jest różnica miedzy, za co są odpowiedzialne te 3 brakujące styki?
[ Dodano: 2009-05-27, 12:50 ]
Wracając do tematu jednak byłem zmuszony kupić przełącznik do kierunkowskazów tylko nasuwa mi się pytanie jakie jest różnica między przełącznikami:
KLS 201.931 - 10 styków
a
KLS 201.934 - 13 styków
jaka jest różnica miedzy, za co są odpowiedzialne te 3 brakujące styki?