[1.9TDI 1Z] Problem z odpaleniem (rozrusznik?).
[1.9TDI 1Z] Problem z odpaleniem (rozrusznik?).
Witam wszystkich
Czasami mam problem z odpaleniem mojego b4. A mianowice po przekręceniu kluczyka kontrolki zapalają się normalnie, słychać "cyknięcie" przekaźnika , natomiast dalej nie ma żadnej reakcji, rozrusznik nie kręci. Zdarza się to co jakiś czas chociaż zauważyłem że ostatnio coraz częściej. Czy ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam
Czasami mam problem z odpaleniem mojego b4. A mianowice po przekręceniu kluczyka kontrolki zapalają się normalnie, słychać "cyknięcie" przekaźnika , natomiast dalej nie ma żadnej reakcji, rozrusznik nie kręci. Zdarza się to co jakiś czas chociaż zauważyłem że ostatnio coraz częściej. Czy ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2009, 16:09 przez gunses, łącznie zmieniany 1 raz.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
kolego najpierw sprawdź czy podczas próby rozruchu (gdy rozrusznik nie chce zakręcić) jest jakaś różnica w kontrolkach tzn czy podczas przekręcania kluczyka kontrolki przygasają.jeśli tak to winny powinien być rozrusznik np szczotki. jeśli kontrolki nie przygasają wina może leżeć np po stronie kabli idących do rozrusznika.może być oczywiście wiele innych powodów np wina akumulatora, immo jeśli masz itd...
Kontrolki nie przygasają już sprawdzałem, święcą się normalnie w momencie kiedy powinien kręcić rozrusznik (gaśnie tylko jedna ale ona tak powinna z tego co wiem). Jutro pewnie będę sprawdzał kable od rozrusznika. Immo odłączyłem także odpada. A z tym akumulatorem co sugerujesz, że może być tego powodem? W sumie zasilanie jest cały czas nie kręci tylko rozrusznik.
Pozdro
Pozdro
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
jeśli raz odpala a raz nie to akumulator powinien być ok.jeśli byłby za słaby to w ogóle by nie palił ale o tym pewnie byś się dowiedział.jeśli kontroli zachowują się normalnie tzn nie przygasają to sprawdź najpierw kable rozrusznika czy styki nie są zaśniedziałe a później sam rozrusznik bo mogły paść szczotki...
Ja bym akumulatora tak nie skreślał od razu. Też miałem podobny problem tylko, ze w 1.6TD.
Jak przekręcałem na zapłon to mi się normalnie zapalały kontrolki, ale jak chciałem zapalić to było tylko cyknięcie i żadnej reakcji ze strony rozrusznika (podobne objawy!), po jakichś 10 próbach czasem załapał. Stawiałem na automat rozrusznika, byłem prawie przekonany, że to nie akumulator. Coś mnie tchnęło o podłączyłem pod akumulator kolegi, zapalił od strzała. Kupiłem nowy akumulatorek i od tamtej pory (pół roku) nie było żadnych problemów z odpalaniem. Może zatem watro spróbować? przełożenie akumulatora trwa dosłownie chwilkę.
Pozdrawiam
Jak przekręcałem na zapłon to mi się normalnie zapalały kontrolki, ale jak chciałem zapalić to było tylko cyknięcie i żadnej reakcji ze strony rozrusznika (podobne objawy!), po jakichś 10 próbach czasem załapał. Stawiałem na automat rozrusznika, byłem prawie przekonany, że to nie akumulator. Coś mnie tchnęło o podłączyłem pod akumulator kolegi, zapalił od strzała. Kupiłem nowy akumulatorek i od tamtej pory (pół roku) nie było żadnych problemów z odpalaniem. Może zatem watro spróbować? przełożenie akumulatora trwa dosłownie chwilkę.
Pozdrawiam
Spróbuj, Jak Ci nie odpala to zdjąć przekaźnik przy rozruszniku i kablem połączyć przewody. Ja w swojej 100 miałem właśnie ten przekaźnik uszkodzony i dokładnie takie same objawy. Czasem nie dopalał. Cykał niby przekaźnik z puszki ale i tak nie dopalał. Z drutu natomiast zawsze odpalał a po wymianie przekaźnika problem zniknął.
- tokarka606
- Forum Audi 80
- rajdowiec86
- Forum Audi 80
Kolego gunses, jeśli podczas przekręcania kluczyk słychać "cyknięcie elektromagnesu" a rozrusznik nie kreci to sprawdz przewody głowne"te grube" co idą do rozrusznika.U mnie ostatnio miałem taki sam przypadek odręciłem przewody od rozrusznika przeczyściłem je i popsikałem środkiem do czyszczenie styków i puki co mam spokój.Podpowiem tylko że dostęp do rozrusznika w 1Z jest straszny :-x
najlepiej zacznij od tego czego nie trzeba rozbierać: sprawdź te przewody i akumulator chociaż szczerze wątpię że to może być wina akumulatora i stawiam zdecydowanie na szczotki ewentualnie automat, w innych autach też to jest częsty problem zwłaszcza w tych starszych i głównie coś ze szczotkami jest albo z automatem, wiadomo że im starsze tym bardziej zużyte i mogą powodować problemy
pozdrawiam
pozdrawiam