[all] Sprzęglo a biegi
[all] Sprzęglo a biegi
Ostatnio jadąc VW T4 [2.4D] zupelnie niechcący wyrzuciłem na luz bez wciśnięcia sprzęgła. Sprawdziłem potem czy zawsze się tak da i wyszło na to że jedynie od średnich obrotów(nie ma obrotomierza tak że nie wiem dokładnie od ilu). Dowiedziałem się od właściciela iż "tak było zawsze" Czy to jest normalne? I czy w naszych Audikach też się tak da i czy nie szkodzi to w jakiś sposób skrzyni biegów itp?
Jest to możliwe i zupełnie normalne. Jak trochę potrenujesz to może ci się uda nawet wrzucić bieg bez sprzęgła. Ja bez sprzęgła przejechałem Audi nocą prawie 300 km. Nie wspomnę o swoim BMW, diesel w którym wrzucałem jedynkę i kręcąc rozrusznikiem rozpoczynałem jazdę. To już hardcore stosowany w sytuacjach ekstremalnych, ale się da.
Jeśli wyczujesz moment i tak wysterujesz gazem, że silnik ani nie ciągnie anie nie hamuje auta to bez problemu wrzucisz na luz. Na 90% nie jest to szkodliwe dla skrzyni - ale bardzo ważne jest aby to zrobić w sposób jaki opisałem.
Tak jak Czarek wspomniał zmiana biegu także jest możliwa - trzeba mieć jednak trochę wprawy
PS. Jeździłem dość często w taki sposób w Peugeot 106 i nie wpłynęło to zauważalnie negatywnie na skrzynie.
Tak jak Czarek wspomniał zmiana biegu także jest możliwa - trzeba mieć jednak trochę wprawy
PS. Jeździłem dość często w taki sposób w Peugeot 106 i nie wpłynęło to zauważalnie negatywnie na skrzynie.
Tak da się wyrzucić na luz podczas jazdy bez wciskania sprzęgła Bez żadnej filozofii,wyczucia obrotów itp.Jedynie trzeba zdjąć nogę z gazu.Audi jest moim 5 autem i w każdym dało radę to robić :mrgreen: Przekonałem się tak jak ty-przypadkiem :mrgreen: Co innego jeśli chodzi o wrzucanie biegów to tego nie praktykowałemeMDe pisze:Nie mowię o wrzucaniu biegu tylko zrzucaniu na luz.
dokładnie jak pisze kolega. wrzucając na luz bez sprzęgła trzeba wyczuć obroty,tj. błyskawicznie po puszczeniu gazu zmieniasz drążkiem na luz. wrzucam w ten sposób na luz już 4 lata i wszystko jest ok.w każdym samochodzi podobnie, no chyba że skrzynia automatmisiek440 pisze:ja w każdym samochodzie umiem wrzucać biegi bez sprzęgła, w audi udaje mi sie to na 3,4 i 5 biegu i to bez zgrzytnięcia czy jakiegokolwiek stuku <ok> . Kwestia wyczucia obrotów. ALe raczej tego nie praktykuje na cdzień, tylko jak ktoś mi wieży to zakładam się o kasę