[B3 1.8 PM] Problem z obrotomierzem
[B3 1.8 PM] Problem z obrotomierzem
Witam. Mam taki problem rano po uruchomieniu silnika nie rusza mi sie wskazówka obrotomierza dopiero po przejechaniu kilkunastu metrów wszystko wraza do normy i działa tak jak powinien.Co może byc przyczyna proszę o poradę.Z góry dzięki pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Sprawdź kostki pod kierownicą. Może coś nie łączy. Sprawdź tu, może coś będzie:
viewtopic.php?t=1646&highlight=licznik
viewtopic.php?t=3129&highlight=licznik
viewtopic.php?t=538&highlight=licznik
viewtopic.php?t=503&highlight=licznik
viewtopic.php?t=422&highlight=licznik
viewtopic.php?t=1646&highlight=licznik
viewtopic.php?t=3129&highlight=licznik
viewtopic.php?t=538&highlight=licznik
viewtopic.php?t=503&highlight=licznik
viewtopic.php?t=422&highlight=licznik
to nie jest silniczek, ale coś w sumie co działa na podobnej zasadzie, chodzi o wychylenie w polu indukcyjnym... (coś jak elektromagnes) podobnie, aczkolwiek trochę inaczej. Silniczek odpowiada tylko za poruszanie zębatkami bebenków do zliczania dystansu.rafi pisze:a czy tam przy obrotomierzu ( jak rozbierze sie zegary) czego jeszcze nie robiłem nie ma czasami silnika elektr. który odpowiada za wychylenie wskazówki na obrotku????
Ogólnie rzecz biorąc co tu duzo radzić. Rozebrać zegary, sprawdzić wszystkie scieżki, poszukać czy nie ma przepalonych elementów, przelutować luty (wyeliminować zimne luty) i nic więcej nie da rady zrobić. Powinno działać, jeśli nie działa, tzn że albo obrotomierz jest uszkodzony, albo nie coś nie łączy (np styki na płycie głównej, ewentualnie w kostce podłączeniowej)