[Coupe 3A] Lekko pochylone i skręcone tylne prawe koło
[Coupe 3A] Lekko pochylone i skręcone tylne prawe koło
Witam.
Jakiś czas temu gdy samochód stał na parkingu zauważylem że tylne prawe koło jest lekko pochylone (jakby był negatyw). Z lewej strony jest ok. Dziś myjąc cupejke zauważyłem że koło jest nie tylko pochylone, ale tez leciutko skręcone. Nie odczuwam tego podczas jazdy...
Co może być przyczyną??
Jakiś czas temu gdy samochód stał na parkingu zauważylem że tylne prawe koło jest lekko pochylone (jakby był negatyw). Z lewej strony jest ok. Dziś myjąc cupejke zauważyłem że koło jest nie tylko pochylone, ale tez leciutko skręcone. Nie odczuwam tego podczas jazdy...
Co może być przyczyną??
wymiana piasty nie jest trudna i stosunkowo tania. pod warunkiem że to tylko piasta. miewałem przypadki skrzywienia belki tylniej ale to juz są skrajnosci.
Najpierw trzeba rozebrac kolo i obejrzeć czop jak wygląda.
czop piasty kosztuje 70-120 zł z zamienników
Ori nie mam pojęcia.
przy zmianie czopa piasty warto zmienić łożyska w tym kole
Najpierw trzeba rozebrac kolo i obejrzeć czop jak wygląda.
czop piasty kosztuje 70-120 zł z zamienników
Ori nie mam pojęcia.
przy zmianie czopa piasty warto zmienić łożyska w tym kole
Kilka dni temu kupiłem nowy komplecik. Tzn uzywki ale ok 6-7 mm bieżnika... Na starych nie zauważyłem większego zużycia. Oponki na tyle były baaaaardzo zużyte ale równomiernie. Jeśli by cięło to chyba od wewnętrznej strony, ale było oki. Dlatego mnie to właśnie dziwi, koło jest wyraźnie skrzywione, a nie tnie opony i co najważniejsze nie czuć tego jak się jedzie... Nawet przy 160 km/h bardzo lekko trzymałem kierownicę a mimo to lechał jak po szynach...
Pozdro
Pozdro
-
- Forum Audi 80
Odgrzeje kotleta, u mnie właśnie występuje podobne „bicie” koła z tyłu po lewej stronie, jak otworze szybe i spojrze w lusterko to widać to dokładnie, nasila się jadąc po nierównej nawierzchni, wymieniłem już felgi, opony, zaciski, łożyska, piastę nawet i nic, został tylko czop i belka… Belka wygląda ok., jej mocowania również, miał ktoś może podobny przypadek i się z nim uporał? Z gόry dzięki
-
- Forum Audi 80
Sprawa nie dała mi spokoju, miałem też tarcze do wymiany, wymieniłem i bicie koła ustało, jakoś przed ich wymianą nie podejrzewałem, że to one mogą powodować te bicie, a jednak to wina tarczy była, prawdopodobnie była krzywa, ale przy hamowaniu tego nie było czuć jakoś szczegόlnie… Nawet mόj ojciec – mechanik się zdziwił.